Ozvěny dne

27. listopadu 2012
Ozvěny dne

Hostem diskusního pořadu ČRo 1 byl místopředseda ODS Jiří Pospíšil.

Jan BUMBA, moderátor:

Ústavní soud dnes sice vyhověl některým námitkám opozice vůči vládním reformním zákonům, neztotožnil se ale s argumentací, že všech 14 norem vládní koalice loni v listopadu protlačila parlamentem jen díky tomu, že potlačila práva opozice. Ústavní soud uznal, že sloučení rozpravy k zákonům a omezení délky poslaneckých vstupů bylo v rozporu s jednacím řádem sněmovny, ale nevedlo to, podle soudu, k porušení základních ústavních principů. Stanovisko ČSSD u Ústavního soudu obhajoval předseda poslaneckého klubu této strany Jeroným Tejc. Dobrý den.

Dobrý den.

Jan BUMBA, moderátor:

Na lince je také místopředseda ODS, bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Vítejte, dobrý den.

Dobrý den přeji.

Jan BUMBA, moderátor:

Pane Tejci, je to pro vás vysloveně zklamání?

Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu ČSSD:

Zklamání to rozhodně není. V kontextu celého toho rozhodnutí já to považuji za velký úspěch, neboť sociální demokracie uspěla stoprocentně v případech, kdy jsme namítali konkrétní ustanovení zákonů, které jsou podle nás neústavní, tedy zejména reformy konkrétních ustanovení zákonů prosazených s panem Hegerem a panem Drábkem. No, a v případě ony stížnosti na porušení procedury skutečně bylo konstatováno, že jsme měli pravdu, že byl porušen zákon o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, nicméně, jak jste správně řekl, že ta intenzita nebyla taková, aby to vedlo po roce od účinnosti těchto zákonů k jejich zrušení, a s tím se samozřejmě musíme smířit, protože pro takové rozhodnutí, pro zrušení zákona je potřeba získat 9 hlasů, a to v neúplném třináctičlenném Ústavním soudu, je skutečně číslo tak mimořádné, že se možná ani nedalo čekat dnes, že by bylo velmi pravděpodobné, že by k takovému zrušení všech 14 zákonů jako celku došlo.

Jan BUMBA, moderátor:

Pokud dovolíte, pane Tejci, ještě k tomu porušení procedury při schvalování těch zákonů, mysleli jste si, jako ČSSD tedy, že byste mohli s tou velkou stížností na ten celý balík zákonů uspět nebo jste to brali tak, že prostě chcete využít každé možnosti ke zrušení reformních zákonů?

Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu ČSSD:

My jsme si určitě mysleli, že máme šanci, protože to dnešní konstatování stanovuje určitá pravidla i pro příští většiny v Poslanecké sněmovně. A jestliže dnes Ústavní soud řekl, že tohle je možné, že to sice je porušení zákona, ale nikoliv takové, aby mohl být ten zákon zrušen, tak bohužel každá budoucí většina v Poslanecké sněmovně už může vycházet z tohoto stanoviska Ústavního soudu a i proti je důležité, takže dnešní opozice budoucí vláda a naopak já myslím, že v této věci dostala budoucí většina v Poslanecké sněmovně návod, jak případně se bránit opozici a je to věcí Ústavního soudu, jak rozhodl, já s tím nejsem zcela spokojen, na straně druhé to rozhodnutí je takové, jaké je a není důvod, abych jej jakkoliv zpochybňoval.

Jan BUMBA, moderátor:

Pane Pospíšile, to si vyžaduje vaší reakci, myslíte, že vládní koalice založila takový precedent do budoucna, že když bude v dohledu nějaké obtížné hlasování, tak se sloučí do rozpravy libovolný počet nesouvisejících zákonů a omezí prostor na diskusi ve sněmovně?

Jiří POSPÍŠIL, poslanec a místopředseda ODS:

Já osobně se domnívám, že Ústavní soud logicky a jasně řekl, že opozice nemůže svého práva vyjadřovat svůj názor, zneužívat týdny nebo do konce měsíce blokovat parlament. To znamená, podívejme se na to obráceně, Ústavní soud jasně řekl, že opozice měla dostatek prostoru vyjádřit své mínění a své názory k daným zákonům v jednotlivých čteních a že pokud chtěla pouze účelně týdny, dokonce měsíce blokovat jednání Poslanecké sněmovny, pak toto není ústavní právo opozice, tedy já jsem přesvědčen, že návrh Ústavního soudu je správný a je jasný a jasně říká, ano, opozice musí mít právo v parlamentu se vyjádřit. Na druhou stranu nemůže toto právo zneužít do doby, kdy týdny bude parlament zablokován a nebude fungovat. Za to nás občané opravdu neplatí. A podíváte-li se na návrh Ústavního soudu, tak si myslím, že je dobře, že byl vydán, protože dává jasné mantinely do budoucna, kdy je právo opozice a kdy je právo většiny vymezit pravidla pro parlamentní rozpravu na půdě Poslanecké sněmovny. My jsme celou dobu říkali, že opozice měla právo se vyjádřit, měla ho v jednotlivých čteních, měla ho opakovaně, měla možnost dát pozměňovací návrhy a toto všechno Ústavní soud dnes potvrdil.

Jan BUMBA, moderátor:

Jak celkově, pane Pospíšile, hodnotíte ten verdikt, jako úspěch, tedy stěžovatelů, tedy opozice, anebo jako úspěch vládní koalice?

Jiří POSPÍŠIL, poslanec a místopředseda ODS:

Já toto rozhodnutí hodnotím jako úspěch vládní koalice. Bylo potvrzeno, že 14 zákonů je ústavních, bylo řečeno, že byly přijaty ústavně konformní procedurou, což je strašně důležité, to, že byly zrušeny 4 v zásadě drobnější věci ze 14 rozsáhlých reformních zákonů, to považuji za věc minoritní, byť se samozřejmě budeme zabývat těmi změnami, které Ústavní soud tím, že zrušil určité části zákona, tak to /nesrozumitelné/. Ale je třeba říci, že koalice jako taková uspěla u Ústavního soudu, reformní zákony platí a opozice u Ústavního soudu neuspěla, to je podle mě to hlavní poselství, které dneska Ústavní soud svým verdiktem veřejnosti sdělil.

Jan BUMBA, moderátor:

Pane Tejci, z pohledu občana nebylo by strašně matoucí, kdyby se nějak takhle zpětně rušily zákony, velice důležité zákony, které už platí řadu měsíců?

Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu ČSSD:

Pokud by ty zákony byly přijaty protiústavně, nebo pokud je jejich obsah protiústavní, tak to určitě žádný problém není, nehledě na to, že Ústavní soud může odložit vykonatelnost toho nálezu tak, že například dá lhůtu 6 měsíců či rok pro to, aby mohly být ty zákony schváleny znovu třeba v jiné podobě. ale já bych od pana poslance Pospíšila očekával trošku sebekritiky, protože Ústavní soud jasně konstatoval, že byl porušen zákon, zákon o jednacím řádu sněmovny, a čekal bych spíše omluvu za to jednání koalice vedené paní předsedkyní Němcovou, než to, že dnes bude říkat, že vše proběhlo v pořádku. Neproběhlo to v pořádku, nicméně to porušení nebylo takové, aby Ústavní soud zrušil ty zákony, které byly takto přijaty, takže v tomto smyslu i pro nás je to úspěch, já jsem rád, že se podařilo jasně prokázat, že jsme měli pravdu, i když mě mrzí, že samozřejmě zákony, které já považuji nejen za zákony, které nejsou správně ústavně přijaty, ale především jsou hloupé a ničící mnohdy lidem život a poškozující je zůstávají v platnosti a účinnosti.

Jan BUMBA, moderátor:

Pozorně poslouchám, pánové, vaše interpretace toho verdiktu, samozřejmě je odlišná, má to svou logiku. Pane Pospíšile, co teď bude vlastně s těmi zákony, které Ústavní soud zrušil, měl k nim námitky, největší diskusi, zdá se, vyvolala veřejná služba pro nezaměstnané, co s tím vlastně je, to přestává okamžitě platit nebo vláda musí přijmout jiné zákony?

Jiří POSPÍŠIL, poslanec a místopředseda ODS:

Já tady chci pouze říci, že je trošku úsměvné, když pan kolega Tejc říká, sice jsme prohráli u Ústavního soudu, ale máme z toho radost, nicméně k tomu vašemu, vašem dotazu, já neznám přesně to, jak byl odůvodněn nález Ústavního soudu, jaká je tam temporální klauzule, to znamená, kdy dochází k zrušení této části právní úpravy, která upravuje takzvanou povinnou veřejnou službu, počítám s tím, že vláda se znovu zamyslí nad tím, jak tedy správně z pohledu Ústavního soudu upravit problematiku, kdy nezaměstnaný nepracuje a dostává sociální dávky od státu. Jakým tedy jiným způsobem takového člověka začlenit do společnosti a zachovat jeho pracovní návyky. Já si myslím, že ta /nesrozumitelné/ té úpravy byla správná, je možné a Ústavní soud to řekl, tedy já s ním nepolemizuji, že to bylo špatně napsané a předpokládám, že ministerstvo práce a sociálních věcí se tím návrhem musí znovu zabývat. My respektujeme rozhodnutí Ústavního soudu, s pokorou jej přijímáme a určitě ty drobné změny, které Ústavní soud nám víceméně takto určil, protože řekl, že určité dílčí věci jsou protiústavní, tak bude chtít vláda napravit.

Jan BUMBA, moderátor:

Pánové, děkujeme oběma, místopředseda ODS Jiří Pospíšil. Na shledanou.

Hezký večer přeji.

JUDr. Jiří Pospíšil