Partie

25. listopadu 2012
Partie

Hostem nedělního diskusního pořadu televize Prima Family byl 1. místopředseda ODS a ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.


Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Dobrý den. Prezident Klaus tento týden vrátil do sněmovny horní zákon. Pokud ho poslanci nepřehlasují, bude nadále možné vyvlastňovat pozemky, pod kterými se nachází nerostné bohatství, což by jistě přivítaly těžařské firmy a nepřivítaly obce ohrožené například pokračující těžbou uhlí. Nejenom o tom ale bude dnešní Partie. Ve studiu vítám ministra průmyslu a obchodu Martina Kubu. Dobrý den. 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

Dobrý den. 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Místopředsedu KSČM Jiřího Dolejše. Dobrý den. 



Jiří DOLEJŠ, místopředseda KSČM:

Hezkou neděli. 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

A do této části Partie zvu také programového ředitele Hnutí Duha Vojtěcha Koteckého. I vám dobrý den. 



Vojtěch KOTECKÝ, programový ředitel Hnutí Duha:

Dobrý den. 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Pane ministře, vy sám jste rád, že prezident ten zákon vetoval? 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

Já musím říct, že na jedné straně panu prezidentovi s těmi výtkami rozumím. Novela horního zákona, tedy takzvaná malá, kde se jednalo o odstranění těchto vyvlastňovacích paragrafů, byla v programovém prohlášení vlády. V momentě, kdy já jsem přišel do vlády, byla nějak termínovaná. Já osobně jsem přesvědčen, že náš horní zákon potřebuje novelu velkou, to znamená, nové nastavení všech těch podmínek té těžby, protože si myslím, že lidé v severních Čechách byli vystaveni velkým problémům, které tam způsobilo a ta těžba v minulém režimu, kdy nerespektovala jejich soukromé zájmy, a potom vlastně do toho vstoupily soukromé společnosti a nezměnila se ta legislativa. To znamená, já jsem přesvědčen, že musíme předložit velkou novelu a tato malá novela pouze odstraňovala tu možnost toho vyvlastnění. 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Počkejte, směr té velké novely tedy je ve prospěch ochrany soukromého vlastnictví nebo... 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

Směr té velké novely je kombinací ochrany soukromého vlastnictví, ale také toho, že stát musí být schopen si zajistit přístup ke svým strategickým surovinám. A ta velká novela musí definovat, co jsou ty strategické suroviny a mezi ně by měla definovat uhlí a neměla by rezignovat na to, že stát má možnost využít i vyvlastnění, ale stát. Stát, pokud se pro to rozhodne, stát musí být garantem podmínek té těžby, stát musí být garantem dohody mezi občany a svojí společností nebo, řekněme, těmi podmínkami, za kterých se bude těžit, nesmí to vyvlastnění probíhat... 


Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Ty společnosti nejsou státní, to jsou všechno soukromé těžařské. 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

A to právě v tom případě se to teď odstraňuje, protože to vyvlastňování mohlo podle toho paragrafu probíhat pro ty soukromé společnosti. A my říkáme, že v novele horního zákona musí být ty podmínky popsány tak, že pokud stát se rozhodne, že chce využívat svoje nerostné bohatství někde, kde bude muset, řekněme, se dotknout nějakého soukromého vlastnictví, tak to nemůže dělat soukromá společnost, ale musí to dělat společnost, kde má stát nějakou majoritu, aby byl také schopen ovlivnit, kam to vytěžené uhlí bude směřovat. Nám se prostě nemůže stát, že se díváme z ministerstva průmyslu a obchodu na to, jak se hádají soukromé společnosti, jestli uhlí, které je majetkem tohoto státu, pošlou do tepláren, anebo ne a my budeme moci zajistit vytápění lidem nebo ne. Čili ta novela horního zákona musí být větší, my někdy v polovině prosince chceme představit její věcný záměr a postihnout v ní celé ty nové podmínky pro eventuální těžby strategických surovin v České republice. 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Pane Dolejši, KSČM je v tomhle sporu na jaké straně, spíš na straně prezidenta Klause, který říká, stát by měl upřednostňovat svůj přístup ke svému nerostnému bohatství, anebo na straně vlády, která říká, nemůže to být ve prospěch soukromých těžařských společností, zjednodušeně. 



Jiří DOLEJŠ, místopředseda KSČM:

Já především teď nerozumím panu ministrovi, chce, aby stát měl nástroj, jak využívat svého nerostného bohatství, pokud ano, tak standardní nastavení vyvlastňovacích mechanismů v Evropě běžné, znamená, že zkrátka vyvlastnění v případě, že stát má zájem o to energetické bohatství, o ty suroviny, tak by mělo zůstat. Jiná věc je, jak se stát chová, to znamená, jestli stát je v rukou těžařských společností, jestli nahrává zájmu těchto společností, ale to neznamená, že otevřeme prostor pro spekulace s pozemky, protože ne vždycky jde jenom o obavy občanů, ale někdy jde o pozemky, se kterými se spekuluje. 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

Já myslím, že si ale v tom úplně rozumíme. Já znovu opakuji, že stát nesmí rezignovat na ten přístup k těm nerostným surovinám a musí být schopen využít nástroj vyvlastnění, stejně jako ho využívá u výstavby strategické infrastruktury. Ale musí to být v té chvíli vyvlastnění z pohledu státu v jeho prospěch, ne ve prospěch soukromé společnosti. A to, co dnes vytváří tenzi v Severočeském kraji, je přeci to, že ti občané jsou tam vystaveni konfrontaci se soukromou společností, protože když došlo ke vstupu soukromých společností do uhelného průmyslu v České republice, tak se neupravila adekvátně ta legislativa. A já jsem přesvědčen, že tam není to, co popisujete vy, řekněme, moderní nástroje, které jsou běžné v Evropě, protože v Německu ta legislativa je, funguje naprosto běžně a je tam také těžba, také tam někde dochází k přemisťování nějakých, řekněme, menších sídelních lokalit, pokud je nutno tam těžit, ale probíhá to kultivovaně, probíhá to s garancí státu, a toto u nás je třeba spravit. Takže já souhlasím s panem kolegou Dolejšem, stát musí zachovat svůj nástroj pro přístup ke strategickým surovinám. Ono by se pak opravdu mohlo stát, že někdo ze spekulantů si tam koupí nějaký pozemek, a tady celá republika bude závislá na tom, jestli mu vyplatí 6 miliard, aby se ...


Jiří DOLEJŠ, místopředseda KSČM:

Já tomu rozumím, ale jeden dovětek, není jednodušší tedy dát zapravdu panu prezidentovi a vyčkat se změnami až do té velké komplexnější novely horního zákona? 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

To vám právě, pane Dolejši, závidím, protože já už tomu nerozumím tedy, protože na jednu stranu argumentujete pro to, že si stát má zachovat ten přístup a současně tedy proti tomu prezidentskému vetu nebo... 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

Akorát, pane redaktore, znovu opakuji. Já jsem přišel do vlády v momentě, kdy toto bylo součástí koaliční dohody s nějakým termínem. 


Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Takže se s tím vnitřně neztotožníte, říkáte touhle větou tedy. 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

Já říkám, že se ztotožňuje s tím, že je třeba tu novelu udělat velkou, a tak jsem i argumentoval. Moji kolegové z ODS měli za to, že je třeba dostát tomu závazku a udělat to určitými kroky, to znamená, tu malou novelu tak, jak jsme v koalici slíbili udělat, já neříkám, že je proti té strategii, pouze říkám, že by bylo adekvátnější připravit tu novelu celou velkou a obsáhnout v ní to, co dnes ty lidi v těch severních Čechách trápí. A to není jenom o tomhle, ono je to i o poplatku z vytěžené suroviny, ono je to o tom, jak se v tom regionu rozděluje, dnes ten zákon to váže pouze na katastr obce, kde se těží, to znamená, ono se těží někde v malé vesničce na nějakém katastru, kousek vedle máte větší město, třeba Litvínov, které je zatíženo tou těžbou velmi podobně, ale nemá nárok na to ten poplatek odtud získat. Takže tam ti lidé v tom regionu diskutují o tom, jestli jim Mostecká uhelná dá tu sponzorský dar na to, tu na to. A nejsou tam právě nastaveny ty parametry, kdy by ti lidé věděli, ano, my tady tu těžbu sneseme, nese nám sem určité pracovní příležitosti, také ten region něčím zatěžuje, ale stát je tím garantem, který ty podmínky zajistí. A to si myslím, že ta velká novela v sobě musí obsahovat.

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Pane Kotecký, pokud sledujete tu diskusi právě o té, jak té malé, tak velké novele těžebního zákona, jakým směrem jde vaše argumentace, vaše představa, jak by to stát měl dělat? 



Vojtěch KOTECKÝ, programový ředitel Hnutí Duha:

Já myslím, že je strašná ostuda, že ještě v roce 2012 součástí naší legislativy je paragraf, který dovoluje, aby stát zabavoval, vyvlastňoval soukromé domy a zahrady kvůli tomu, aby tam pan, pan Tykač nebo pan Bakala mohli těžit uhlí kvůli zájmům soukromých těžebních společností. Je dobře, že konečně sněmovna i Senát odhlasovaly, že tento paragraf odstraní a měla by tak sněmovna přehlasovat to prezidentské veto. Ten zákon, ten paragraf není nějak nový, stal se součástí české legislativy za protektorátu v roce 1942 a já myslím, že bychom konečně tohle legislativní dědictví nacistické okupace mohli z našeho horního práva odstranit. Víte, velká novela horního zákona, já jsem byl dlouhá léta členem rady surovinové politiky ministerstva průmyslu a obchodu a o velké novele horního zákona slýchám o jejich přípravách už asi 15 let a budu hrozně rád, když se konečně ocitne na stole, nikoliv nějaký věcný návrh, ale konkrétní záměr horního zákona, konkrétní návrh, o kterém budou hlasovat poslanci. Nicméně do té doby bychom měli alespoň odstranit tenhle ostudný skandální paragraf z horního zákona a zavést slušná pravidla, jaká byla třeba za první republiky, kdy stát nemohl zabavovat soukromé domy a zahrady kvůli zájmům soukromých těžebních společností. 


Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Jenom abych tomu rozuměl, vy jste říkal, že jste býval členem té komise na ministerstvu průmyslu a obchodu, takže v současné době ta koncepce vzniká bez vaší spoluúčasti, tím myslím ne osobní, ale ekologických sdružení. 


Vojtěch KOTECKÝ, programový ředitel Hnutí Duha:

Ono ministerstvo průmyslu a obchodu z nějakého důvodu, a nevím proč, na to se můžete zeptat pana ministra... 


Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

To se zeptám. 


Vojtěch KOTECKÝ, programový ředitel Hnutí Duha:

Jednoduše svojí radu surovinové politiky už před několika lety přestalo svolávat a řadu let se nesešla, ty diskuse skončily. 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Pane ministře? 

 

Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

Já myslím, že tam padla řada argumentů, které ukazují na to, v čem právě je ta veřejná diskuse tak emotivní. Pan kolega Kotecký neustále opakoval, že se nesmí vyvlastňovat kvůli zájmům soukromých společností a to je přeci to, co já říkám také. Já říkám, že pokud stát má garantovat, že bude nakládáno s jeho nerostným bohatstvím tak, jak si to zaslouží, tak to nesmí být vyvlastnění ve prospěch soukromých společností, také si ale řekněme, že ono k tomu vyvlastnění v podstatě nikdy u nás nedošlo, ono vyvlastnění není úplně jednoduchá záležitost a vždycky tam musí být prokázán veřejný zájem, a to je přeci věc, kterou stát musí garantovat. Ale já jsem přesvědčen, že v novele horního zákona musí být popsáno to, že pokud by stát se rozhodl pro těžbu nějakého nerostného bohatství v budoucnu, využít lokalitu, kde by bylo nutné toto vyvlastnění aplikovat, pak musí stát být garantem toho, že s tím nerostným bohatstvím bude nakládáno tak, jak to ten stát potřebuje a ne tak, že o tom bude rozhodovat soukromá společnost. Čili ta... 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Počkejte, to znamená, že tedy ty nynější soukromé těžařské společnosti budou jakýmisi správci nebo provedou prostě instrumentálně tu těžbu, ale bude to prostě objednávka jako stát, já nevím, ministerstvo průmyslu a obchodu řekne, vytěžte nám tolik, dejte to sem. 

 

Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

Jasně, tam přeci je naprosto jasné, že stát musí být tohoto garantem, ať už třeba většinovým podílem v takové společnosti. A já si umím představit, že ta společnost vznikne při té potřebě v momentu, kdy stát tam vloží pozemky, třeba kde se těží a nějaká těžební společnost tam vloží třeba tu techniku, bude mít garantovaný nějaký přiměřený zisk, ale stát bude svou majoritou nebo nějakými procesy schopen nasměrovat tu těžbu do tepláren, kam to potřebuje, bude schopen definovat, kolik toho uhlí potřebuje vytěžit, protože je to strategická surovina státu. A já tvrdím, a v tom s panem kolegou Koteckým souhlasím, že stát musí být tím, kdo o svém, řekněme, majetku národním rozhoduje, ale netvrdím, protože si myslím, že nelze třeba rozvíjet strategickou dopravní infrastrukturu a být závislý na tom, že nejsme schopni vykoupit jeden nebo dva pozemky a nejsme schopni se dohodnout se spekulanty a rozvoj často velkých území u nás visí na tom, že se 10 let smlouva, jestli se vykoupí jeden či druhý pozemek pod dálnicí. Čili vyvlastňovací paragraf podle mého patří do české legislativy, musí tam patřit ve smyslu standardních procesů legislativních, které znají v Německu a ve všech zemích, které nebyly zatíženy komunistickou minulostí. U nás ta citlivost je mnohem větší, protože minulý komunistický režim se choval k soukromému vlastnictví velmi, řekněme, slušně řečeno tak, že ho moc neuznával a v lidech tyto bolesti jsou, čili my musíme pracovat s tím, co si historicky v sobě neseme, ale tento paragraf upravit podle moderní legislativy evropských států. 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Předpokládám, že v tomhle rozporu asi nejste tedy? 

 

Jiří DOLEJŠ, místopředseda KSČM:

No, já bych se především ohradil proti tomu, že princip vyvlastnění ve veřejném zájmu je něco jako nacistické zabavování majetku. To v žádném případě. Patří to do moderního právního řádu. Ale je tady taky odpovědnost státu. A tu odpovědnost někdo vykonával v době, kdy sem přicházely ty soukromé společnosti, Czech Coal a další. Takže jestli se začaly tyto společnosti trošičku chovat, jak na dobytém územím, tak to je něčí odpovědnost, je to povinnost, odpovědnost exekutivy té doby, nedávné doby, a myslím si, že kdyby tyto společnosti měly určité závazky vůči České republice, například že budou investovat v těch postižených regionech, aby tam byla také nabídka práce, protože nejvíc lidi v tom regionu trápí, že nemají práci, a jestliže to bude práce nejenom v oblasti těžby nerostných surovin, ale i diverzifikované aktivity, které ten kraj, speciálně severní Čechy, velmi potřebují, no, tak bychom byli dneska dál a nemuseli bychom řešit situaci, která je do jisté míry už vyhrocená a skutečně pak vzbuzuje emoce, které ale myslím do této oblasti nepatří. 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

A to se teď tedy změní, když mají severní Čechy konečně komunistického hejtmana tedy? 



Jiří DOLEJŠ, místopředseda KSČM:

Já si myslím, že rozvoj regionu a diversifikace investičních aktivit je jednou z věcí, kterou určitě nové zastupitelstvo bude prosazovat. 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Jaký nástroj k tomu použije, protože on kraj těch možností zas tolik nemá. 



Jiří DOLEJŠ, místopředseda KSČM:

Je pravda, že pokud jsou už podepsané smlouvy, tak je problém je doplnit dalšími smlouvami, ale tady samozřejmě tím partnerem a odpovědným subjektem je také stát. To, že shodou okolností zatím tento stát je reprezentován ministrem za ODS, doufám, na věci nic nemění a že i ministr za ODS by měl vnímat tyto věci. 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

Já myslím, že ministr za ODS je úplně nevnímá stejně jako kolega z KSČM. Ale ministr za ODS, který tu dnes sedí, říká, pokud se jedná o strategické nerostné bohatství státu, tak stát musí být tím, kdo rozhoduje, kam směřuje, stát musí být tím, kdo garantuje občanům určitou společenskou smlouvu při jeho využívání, my nejsme ve Spojených státech, abychom těžili v lokalitách, které jsou neobydlené, my prostě tu těžbu provádíme v místech, kde blízko jsou sídelní města. A co je pro nás důležité, severní Čechy prostě musí vědět, že jestli oni jsou zatíženi nějakou těžbou, která je, řekněme, pro energetickou nezávislost celé České republiky, tak stát musí být garantem určitých podmínek toho, že ta těžba bude probíhat za racionálních podmínek, bude mít benefity pro ten region, nejen pracovní, ale určité výhody, které tam budou a v tomto smyslu já ano, souhlasím, že horní zákon tak, jak byl, nebyl vyhovující a neakceptoval všechny ty změny, které se po revoluci udály. A já jsem ministr, který říká, já to měním, a nesouhlasím s panem kolegou Koteckým, že by už rád viděl něco, o čem hlasují poslanci, každý zákon se přeci předkládá napřed ve věcném návrhu a pak se upravuje do paragrafového znění, to je normální. 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Tak do voleb vám zbývají necelé 2 roky, tak jako stihnete to nebo... 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

Ale já přeci říkám, že tento zákon bude předložen ve věcném návrhu a představen veřejnosti někdy v prosinci tohoto roku. Takže to stihneme velmi dobře, my jsme museli dokončit koncepci energetickou a surovinovou, a na ní jsme navazovali tuto novelu horního zákona, kterou představíme někdy v období kolem 15. prosince. 


Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Pane Kotecký, ty principy, které zatím ministr Kuba popisoval, jsou pro vás akceptovatelné a dovedete si představit, že budou vtěleny do nějakého zákona, který bude opravdu vymahatelný? 



Vojtěch KOTECKÝ, programový ředitel Hnutí Duha:

Já myslím, že se s ministrem Kubou v zásadě shodujeme, měli bychom odstranit ze současného zákona současné vyvlastňovací paragrafy, Poslanecká sněmovna by měla přehlasovat prezidentské veto a zajistit, že tenhle paragraf přestane být součástí našeho horního zákona a bude velmi dobře, v tomhle se také shodujeme, pokud ministerstvo průmyslu a obchodu zatím bude připravovat novou větší novelu horního zákona, myslím, že budeme všichni, a zejména lidé v severních Čechách a na severní Moravě, budou velmi rádi, pokud se konečně na místo vágních návrhů objeví z ministerstva průmyslu a obchodu konkrétní návrh nového velkého horního zákona, který zajistí sám rozumné věci, o kterých ministr mluvil, reforma poplatků tak, aby více motivovaly k efektivnímu využívání surovin, nová úplná reforma, vztahů mezi státem a soukromými těžebními společnostmi a další věci, které zajistí férové chování těžebních společností vůči místním lidem, které zajistí efektivní využívání našich nerostných surovin a které zajistí, abychom zajišťovali potřeby surovin pro naší ekonomiku a přitom chránili naší krajinu a domovy našich lidí. 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Vy jste chtěl reagovat. 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

Já myslím, že v tomto jsem rád, že zní takto ta argumentace pana kolegy Koteckého, protože věřím, že se skutečně v řadě těch pohledů shodneme, ta tenze opravdu je neustále hrocená tím, že vzniká obava lidí o to, že může přijít nějaká soukromá společnost, sebrat jim jejich majetky a vlastně to bude pouze na základě benefitů té soukromé společnosti. 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Což jsme teď dostatečně probrali. Poslední otázka k tomuto tématu. Předpokládáte tedy, že sněmovna přehlasuje to prezidentovo veto. 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

Já předpokládám, že přehlasuje. Je to malá novela, která byla součástí té koaliční dohody, přehlasuje a my budeme rádi, když už v ten moment budeme schopni představovat ty věcné parametry toho nového horního zákona tak, abychom věděli a mohli poslancům ukázat, kam v té novelizaci směřujeme. 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Pane Kotecký, děkuji, že jste se zapojil do naší diskuse. Na shledanou. 

 


Vojtěch KOTECKÝ, programový ředitel Hnutí Duha:

Děkuji za pozvání, na shledanou. 

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

A s Jiřím Dolejšem a Martinem Kubou teď budeme diskutovat o tom, jak chce vláda nastartovat českou ekonomiku. Premiér Nečas to nedávno vyhlásil jako nový úkol své vlády. Zajistit hospodářský růst a vrátit lidem chuť do utrácení. Jak to hodláte dělat, pane ministře. 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

Já myslím, že to je kombinace více faktorů. Vrátit lidem chuť do utrácení, je částečně o tom, jak lidé vnímají tu situaci v České republice. Já musím říct, že jsem byl trochu kritikem toho, že někteří členové vlády to přeháněli, řekněme, s takovým tím zjednodušeně strašením lidí a popisováním... 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Myslíte Miroslava Kalouska nebo nějakého jiného ... 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

Myslím, že velmi to přeháněl pan kolega Kalousek. A v kombinaci s těmi mediálními zprávami, které se hrnou na ty lidi dnes a denně, se pak opravdu stává, že vzniká nálada, která brzdí tu domácí poptávku. Česká republika nemá svou ekonomiku postavenou pouze na domácí poptávce tím, jak jsme malá ekonomika, tak ta domácí poptávka není úplně velké procento, ale je faktem, že přibrzďovat ji a přibrzďovat ji takovouto rétorikou, je prostě věc, která není dobrá. Čili to je jeden krok, jak si myslím, že by se vláda a ministři měli... 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Počkejte, pane ministře, takže teď to bude tak, že najednou všichni ministři vaší vlády změní vystupování, začnou sršet optimismem, říkat, utrácejte, vemte si spotřebitelské úvěry. 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

Ne, já jsem řekl, že je to první krok.  Já si myslím, že nemáme tu situaci přehánět, že máme popsat reálně, jaká je, ale předpokládám, že od pravicové vlády a od pravicových lídrů lidé očekávají, že jim nebudou natírat věci narůžovo, že popíšou realitu tak, jak je, ale že nebudou vytvářet prostředí, které tu ekonomiku bude dusit. To znamená, že nebudeme lidem říkat, berte si úvěry, ale myslím, že je třeba říct, že Česká republika je na tom ve srovnání s evropskými zeměmi pořád velmi dobře a musíme hledat věci, které tu ekonomiku stimulují. A tam jsou kroky, které lze dělat na úkor většího zadlužení, to znamená nárůstu deficitu ve veřejných rozpočtech, což možná je věc, kterou by více podpořila levice, my jako pravice říkáme, ta politika musí být odpovědná, nemůžeme zvyšovat růst ekonomiky na základě toho, že budeme zvyšovat dluhy, ale musíme jí stimulovat procesy, které lze. To znamená, uvolnit třeba peníze z českých Lesů, které tam jsou, a pustit je do výstavby dopravní infrastruktury tak, abychom třeba podpořili stavební průmysl. Musíme se maximálně snažit rozvolnit podmínky pro podnikání tak, abychom nepřekáželi lidem, kteří chtějí podnikat na trhu a vytvářet ty hodnoty. Je to soubor opatření, které některé mají ekonomické náklady a některé ne. 

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Tak to pojďme vzít postupně, pane Dolejši, jak na vás působí tady ten nový vládní trend podporovat růst a šířit optimismus? 



Jiří DOLEJŠ, místopředseda KSČM:

Kdyby to nebylo smutné, tak by to bylo spíš úsměvné, protože pan ministr a v podstatě opakuje to, co řekl pan premiér, vidí asi hlavní poruchu v komunikaci s občany. Budeme je hladit po hlavičkách a oni budou veseleji utrácet. Ale když ti občané nemají práci, nebo sotva vyjdou s platem, tak nemohou radostněji utrácet, protože nemají co. A ta domácí poptávka není až tak úplně nicotná, protože domácí poptávka určuje, řekněme, vývoj našich menších a středních firem, a to zhoršujete zvyšováním, například DPH, nepřímých daní. Takže mně to přijde velmi úsměvné. Už v roce 2011 pan premiér Nečas hovořil o tom, že je třeba něco udělat s růstem. Důsledek? Rozpočet 2012 a jsme v recesi. Něco uděláme s růstem. Důsledek? Rozpočet, návrh rozpočtu na rok 2013, který není opět prorůstový. A říkáte, levice by ráda utrácela. Výborně, pan premiér, pan ministr financí Kalousek řekl, že v letech 2014 a 2015 změkčí fiskální cíl, tedy že se bude víc utrácet vládní výdaje na podporu růstu. Tak je pan ministr Kalousek levičák nebo už tuší, že nebude u moci, tak je mu to jedno a slibuje těšínská jablíčka nebo jak to je? Já prostě žádnou prorůstovou, reálnou prorůstovou politiku nevidím. 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

Já myslím, že tohle, řekněme, zjednodušování je trochu nefér, tady nikdo neříká, že budeme někoho hladit po hlavičkách. Bavme se trošku v adekvátní diskusi, když říkáte, že budeme snižovat, tedy změkčovat ta fiskální kritéria, tak byla o tom, že my jsme dokonce počítali, že bychom deficit veřejných financí měli v roce 2014 a 2015 až na 1,6 procenta. Ten závazek evropský je mít ho pod 3, to znamená, že vláda říká, že ho nebude mít 1,6, ale že ho bude mít třeba 2,8. V tom to zpomalení je. Neznamená to, že budeme sekat deficit velký, jako se to dělo za vlád sociální demokracie, kdy HDP si sice rostlo a ekonomika byla, řekněme, v rozkvětu, a sekaly se rozpočty, které měly 100milionový nebo 100miliardový deficit každý rok, to je přeci ten problém. My se chceme pohybovat pod 3 procenty toho deficitu, ale máme pocit, že tlačit to na 1,6 je zbytečné, protože by nám v té chvíli chyběly finance v ekonomice, která je dnes potřebuje, v tom s vámi souhlasím... 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Promiňte, ta nová politika tedy není, že budete lidi podporovat v utrácení, ale že tedy budete nadále mluvit tím nesrozumitelným jazykem o těch maastrichtských kritérií a podobně, v čemž už si myslím, lidi celkem ztrácejí, a jenom budete říkat, teď to nebudeme vykládat tak restriktivně tedy. 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

Ne, to přeci vůbec není o nesrozumitelném jazyku. Já se vždycky tady snažím používat jazyk srozumitelný. Veřejné rozpočty v České republice... 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Jenom vám chci říct, že jsem to teď moc nepobral. 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

Já se omlouvám. Veřejné rozpočty jsou většinou stavěny tak, že mají deficit, to znamená, že stát není schopen hospodařit s tím, co vybere, aby zajistil všechny služby občanům, a dlouhodobě je takto nastaven rozpočet České republiky. Nám se dlouhodobě nedaří mít ten rozpočet vyrovnaný. To znamená, všechny peníze, které vybereme, utratit za všechny služby a nemít žádný deficit. 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Tohle vysvětlovat nemusíte, mně jde o to, abyste tedy vysvětlil, v čem ..., já se snažím pochopit, v čem tedy bude vláda podporovat ten optimismus spotřebitelů, protože o tom váš předseda ODS mluvil. 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

A to je právě kombinace více věcí, pane redaktore. Já jsem zmínil, že první je o té náladě a ta prostě tak je, nálada ekonomická, která v tom státě je, vzniká tím, co vláda říká, vzniká tím, čím jsou zahrnováni lidé v médiích, neříkejme si tu přeci oba, že lidé doma sedí u kalkulačky a počítají si, jak se vyvine HDP a říkají si, tak to je dobré, oni sice v novinách píšou, že je to špatný, ale my jsme si to tady spolu spočítali a jdeme si koupit to auto. Ti lidé jsou ovlivňováni médii a politiky. To je ale jeden faktor. A pak je druhý. A my se musíme snažit do té ekonomiky dostat co nejvíce stimulů, které jí rozhýbou, a ty jsou buď peněžní, to znamená, vláda více utrácí, ale my říkáme, nechceme utrácet tím, že si víc budeme půjčovat, a to je předpokládám, srozumitelné. A chceme utrácet třeba z peněz, které mají Lesy na svém účtu. Chceme je pustit do té ekonomiky tak, aby to nezvyšovalo ten dluh, který ten stát má. To je jeden krok. A pak můžeme dělat kroky, které nejsou pouze o ekonomice, to znamená, kroky, které zjednodušují podnikání, umožňují více lidem ty peníze utrácet a podnikat a to jsou kroky, které nemají ten ekonomický nebo nemají ten ekonomický dopad do toho rozpočtu. 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Vidíte na tom nějaké záludnosti? 



Jiří DOLEJŠ, místopředseda KSČM:

Já si myslím, že především reálná čísla hovoří jinou řečí, ani nějak ekonomicky nekvalifikovaný divák určitě neví nebo nevnímá, že by se zlepšovala zaměstnanost, a když mu k tomu dodám informaci, že vláda optimisticky říká, že v příštím roce bude kladný vývoj ekonomiky, a současně říká, že poroste nezaměstnanost, tak se určitě zamyslí, jak je to možné. Jak je to možné. A ekonomické indikátory navíc, to znamená, vývoj stavebnictví, vývoj zakázek, rizika, které jsou na automobilovém trhu, a to je pro nás důležité, protože automobilky u nás byly zatím motorem ekonomiky. Pokud tady tato rizika dojdou splnění, tak samozřejmě jsme v záporu. A není v této situaci zcela legitimní si říci, že zpomalení oné konsolidace by mělo být výraznější a už dřív než až někdy v roce 2015? Jde do toho Evropa. Já nevidím jediný důvod, proč Česká republika nikoliv, zvlášť když vidíme, že touto nerozhodností či naopak, řekněme, přehnaným škrtáním se Česká republika dostává někam, kde zbytek Evropy už dávno není. My jsme prostě v horších parametrech než naši sousedi, a to vypovídá o tom, že to nemůžeme svádět na evropský vývoj, ale že je tady přičinění naší vlastní vlády, uznává to Česká národní banka, uznávají to mezinárodní instituce, zkrátka to, jak česká vláda vládne, zhoršuje vývoj ekonomiky. A proto se s tím mělo dělat něco dřív a neodkládat to až někdy na rok 2015.



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

Já v tomto samozřejmě nemohu vůbec s panem kolegou souhlasit, protože pokud se tu budeme točit pouze podle parametru růstu HDP, tak oba dva víme, že on lze velmi významně ovlivnit tím, že si stát půjčí peníze, udělá větší dluh, pustí je do ekonomiky a ono poroste HDP, ale, řekněme, ty generace po nás to budou muset splácet. Čili té ekonomice to příliš nepomůže, aby byla zdravá. A když se podíváte na HDP Řecka a zemí, které jsou na tom dnes velmi špatně... 



Jiří DOLEJŠ, místopředseda KSČM:

Takže zase jsme i toho Řecka. Počkejte, vždyť jste říkal, že už to používat nebudete. 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

Pane redaktore, já to nepoužívám, já potřebuji jenom doříct, když se podíváte, před 4 lety na jejich HDP, tak ono relativně vypadalo dobře a rostlo, ale ta ekonomika už byla nezdravá v té době. To znamená, já jenom říkám, neupínejme se na HDP a jeho růstu jako na jediný parametr, myslím, že jste ale popsal docela dobře rizika, která jsou kolem nás, a v tom třeba já musím říct, že to je třeba ta podpora, kterou my děláme za MPO. Česká ekonomika je enormně závislá na svém exportu, to znamená, co vyvážíme ven. Já jsem neříkal, že domácí spotřeba je nulová, ale že proti exportu je relativně malá. Poměr českého exportu k hrubému domácímu produktu my vyvezeme asi za 3 biliony ročně zboží a HDP, hrubý domácí produkt máme zhruba 3,8. To znamená, ten poměr je téměř největší v Evropě. A teď, co se děje. My máme většinu toho exportu svázáno s tím, že ho vyvážíme do Evropy, my vyvážíme hodně do Evropy a evropská ekonomika klesá, to znamená, není v dobrém rozvoji a my se musíme dostat do situace, že musíme ten svůj export směřovat na ty třeba východní trhy, které jsou v úplně jiné fázi toho vývoje a ekonomicky rostou. To je přeci strategie, kterou já, když jsem přišel na ministerstvo, tak jsme ji nechali schválit ve vládě, je o diverzifikaci toho zahraničního obchodu, a právě v tomhle roce už se ukazuje, že my jsme vybrali 12 prioritních zemí, 24 zemí toho zvýšeného zájmu, vybrali jsme je společně s podnikateli, tam zaměřujeme tu svoji aktivitu a děje se to, co musím říct, že mě docela těší, že v roce 2012 nám zatím roste absolutní číslo vývozu, my vyvážíme více, než jsme vyváželi loni, ale klesá procento toho, co vyvážíme do Evropy. A naopak roste to, co vyvážíme mimo Evropu. Je důležité si říct, že Česká republika má často dobré jméno v trzích na východ od nás, které jsme někdy zbytečně opustili a teď je prostor se tam velmi dobře vracet, navíc ty státy startují svojí ekonomiku, obnovují ten svůj průmyslový park a je to obrovský potenciál, to je třeba jeden z těch kroků, které... 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

A tedy tenhle výsledek jenom k vaší smůle asi přijde někdy po volbách z hlediska nějakého vyššího růstu, takže... 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

Já myslím, že on, pane redaktore, přichází už teď, pokud už v roce 2012 nám absolutně roste export a klesá procento vývozu, které bylo zhruba 83,5 do Evropy. 83,5 procenta zboží vezeme do Evropy a teď už klesá k 80... 

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Pane ministře, přece jako z hlediska normálního člověka, je mu svým způsobem putna, jestli jde o 83 procent do Evropy nebo někam jinam, najdou nějaký celkový dopad k jeho zaměstnavateli, jestli vám víc zakázek nebo ne. 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

A to je právě ono, pane redaktore, pokud budeme 83 procent vyvážet do Evropy a ta Evropa bude klesat a bude s tím klesat celkový objem toho vývozu, tak budou mizet ta pracovní místa, to není to, že tu akademicky diskutujeme o číslech, to je to, že já jsem se v těch velkých číslech snažil popsat to, co vy mi říkáte, no, pro život českého občana tato strategie má přeci základní efekt, že pořád budou zakázky u jeho zaměstnavatele a tím pádem bude zajištěno jeho pracovní místo. To je přeci to důležité. 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

To, že říkáte, že ekonomika sice klesá, ale kdybyste nedělali tohle, tak klesá ještě víc v překladu tedy. 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

Samozřejmě musíme dělat všechny kroky a jestliže export je tak klíčovým parametrem, který tu ekonomiku ovlivňuje, tak nebagatelizujme tuto snahu, která se opravdu objevuje v tom, že to absolutní číslo narůstá a daří se nám víc vyvážet mimo tu Evropu. To je podle mého jeden ze strategických kroků, které se nám v téhle té chvíli na MPO daří, ta podpora exportu. 



Jiří DOLEJŠ, místopředseda KSČM:

Já nemohu souhlasit, protože ano, vím, že existuje proexportní strategie, a kvituji s povděkem, že si konečně vláda všimla, že třetí trhy, rostoucí trhy jsou pro nás zajímavé. Bohužel ale ta proexportní strategie z velké části je pouze na papíře, protože logicky, jestliže Evropa od nás méně kupuje, tak narůstá procento těch třetích trhů. A uvědomme si, že zatím ta hlavní nejmasivnější podpora exportu v nejbližší době bude o tom, že nám změkne kurz koruny, což má proexportní efekt, ale my musíme také dovážet, dovážíme také z těchto zemí, takže ono saldo není až tak zajímavé a rozhodně dramaticky nezlepší situaci ekonomiky, protože sice se musí hodně... 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Počkejte, takže chcete říct, že to, co tady teď Martin Kuba zmiňoval ... 



Jiří DOLEJŠ, místopředseda KSČM:

Je to hra s čísly a reálný efekt to zatím bohužel nemá, protože samozřejmě pokud nám zdraží dovozy, tak ten efekt z vývozu se vytrácí do statistiky hrubého domácího produktu, vstupuje pouze saldo zahraničního obchodu a ne jeho objem. To je realita, takhle fungují účty. A masivnější podpora exportu, jakými nástroji - kapacita pojišťovacích EGAP a České exportní banky se nezvýšila, naopak jsou tam problémy s řízením těchto institucí. Obávám se zkrátka, že proexportní strategie je zatím z velké části pouze na papíře. Dobudovávání odbytových cest, fungování obchodních oddělení zastupitelstev, na to nejsou peníze. Čili kam se podíváte, tam jste limitováni, takže já samozřejmě děkuji, že se snažíte komunikovat s východními trhy, to ano, ale ten efekt není takový, aby zachránil ekonomiku. 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

A teď si dovolím pár komentářů a myslím, že na tomhle je vidět, jak někdy ty občany prostě zatěžujeme tím, že opozice potřebuje kritizovat za každou cenu, ale úplně jí chybí jakoby nějaká znalost té problematiky. Pojďme to projít. Ta čísla klesající do Evropy by byla pouze hra s čísly, kdyby nenarůstal absolutně ten export. Nám se, pane Dolejši, daří zvyšovat absolutně to, co z republiky vyvezeme. To znamená, že to není vázáno jenom na to, že od nás Evropa bere víc, nám se to daří zvýšit a klesá to procento. Takže to není hra s čísly. Za druhé, není jenom na papíře, kdybyste se zeptal podnikatelů, v kolika zemích jsme společně letos byli, tak my už jsme objeli více jak polovinu z těch prioritních zemí a vozíme odtud ty konkrétní kontrakty, takže to není to, co je na papíře, je to věc, na kterou se scházíme s podnikatelskými svazy, se zaměstnavateli a i se zástupci odborů velmi často a má to svoje konkrétní náplně zahraničních cest, kde se ty konkrétní obchody dohadují. Za třetí. ČEP a EGAP nemá žádné problémy. V téhle chvíli tam proběhlo výběrové řízení, které nebylo jakkoliv politicky ovlivněno, byli vybráni bankéři, byli vybráni ve spolupráci s exportními společnostmi, které mohly hovořit k tomu a vyjadřovat se, jaké strategie od té české exportní banky potřebují. Jenom pro diváky, to je banka, která podporuje ty české exportéry. A co je důležité a co podporuji já, my musíme zvýšit procento malých a středních podniků, které vyváží, protože ten náš export dělá v podstatě z poloviny 10 velkých firem, my musíme zajistit to, aby ho tvořilo víc menších firem. Takže ono to není jenom o penězích, ČEP jich má dostatek na to krytí těch úvěrů, to není to, že by jich bylo málo, je to o tom, že musíme zvýšit aktivity... 



Jiří DOLEJŠ, místopředseda KSČM:

Takže dostávají malé firmy podporu úvěru nebo nedostávají? 


Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

Já jsem tam... 



Jiří DOLEJŠ, místopředseda KSČM:

Mělo by se je třeba, anebo je ... 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

Počkejte, já jsem tam měl teď nového kolegu a já jsem mu říkal, že je důležité, aby v tom prvním kroku, který on bude prosazovat, pokud bude vybrán jako šéf té exportní banky, tak aby byl program, který bude umožňovat malým a středním firmám třeba první dva tři vývozy si vyzkoušet za zvýhodněnějších podmínek oproti těm stávajícím velkým klientům.,to znamená, abychom dostali do hry více malých a středních podniků, ale upřímně řečeno, a v tom si myslím, že to vidíme každý trochu jinak, vždycky je to o aktivitě těch podniků. Oni musí mít to zboží, oni musí mít tu ideu a stát jim může pomáhat, a tou strategií to dělá, není to pouze na papíře. 


Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

S tím, že výsledek tedy uvidíme. Já bych se rád zmínil... 


Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

Už ho vidíme, už ho vidíme, neříkejme, že ho uvidíme. My už ho vidíme v ekonomice tohoto roku. 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Já bych se rád zmínil ještě o jedné věci, vy jste mluvil o využívání volných peněz z Lesů České republiky, další možnost, kterou stát má, jak si zlepšit peněžní toky a současně si nepůjčovat, je prodej státního majetku, vy už jste naznačoval, že chcete otevřít diskuse o různých privatizacích, kdo jsou ti kandidáti na odprodej? 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

Já myslím, že jedním z hlavních kandidátů jsou třeba Lesy České republiky. Tam já si myslím, že vstup nějakého kapitálu, který by zlepšil hospodaření té společnosti, řekněme, ho ztransparentnil, pokud by ten prodej byl proveden na burze tak, aby byl plně transparentní, neoddiskutovatelný, tak já jsem jeden z těch, kteří ho velmi podporují. 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

A to znamená tedy, že ten plán je teď převádět státní podniky nebo akciovky ve vlastnictví státu na burzu tak, aby bylo možné tam prodávat nebo... 


Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

Částečně, abychom dokázali částečně vždycky tam pustit nějakého soukromého vlastníka. Já mám pocit, že problém Evropy je i o tom, že to není tak, že by tu nebyla likvidita, že by tu nebyly peníze, ty peníze v těch bankách jsou, oni je chtějí někam investovat, ty fondy mají ty peníze a vytvoření právě tohoto prostoru. Je to dobře vidět na ČEZ. V ČEZ je dominantní ovládací podíl České republiky a jsou tam ještě nějaké podíly, které nepatří státu, a já myslím, že je to velmi funkční model, který bychom mohli uplatnit na podnicích v majetku státu, kdy ta stoprocentní vlastnictví nepřináší státu nějaké větší benefity a naopak umožnění vstupu nějakého kapitálu by bylo efektní. 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Předpokládám, že KSČM nebude zrovna podporovat odstátňování? 



Jiří DOLEJŠ, místopředseda KSČM:

Rozsah privatizace v České republice byl vysoký. Já si nemyslím, že je třeba doprodávat poslední zbytky, rozhodně ne Českou poštu, v žádném případě Budvar. Pan ministr je z jižních Čech, doufám, že v tomto punktu aspoň se mnou bude souhlasit. 


Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Proč zrovna ne Budvar, jenom mimochodem, já rozumím tomu, že má stát vlastnit energetickou společnost, ale pivovar? 


Jiří DOLEJŠ, místopředseda KSČM:

Protože tam je ..., neříkám, že primárním zájmem českého státu je vařit pivo, ale zdá se, že v tomto podniku se to daří a navíc ten, kdo by kupoval Budvar, tak má především zájem na té značce, a to by byla velká ztráta pro Českou republiku a pro české pivo. Ale nechme Budvar Budvarem. Státní Lesy, nějaké lesy se dají církvi, nějaké lesy se dají strategickému partnerovi, a co nám zbude - oči pro pláč, budeme vyvážet kulatinu. Já si nemyslím, že by to bylo rozumné, já si myslím, že státní Lesy jsou přesně ten případ, kdy by se to nemělo dít. Pokud chceme posílit a řekněme zakčnit některé firmy, mně se líbí nápad na energetický holding, ano, dejme dohromady konečně pevnou páteř v ropném průmyslu, možná do toho zapojme i menšinově, zdůrazňuji menšinově, nějakou cizí firmu, to je klidně možné, tam to má perspektivu, protože tady nám trošičku ujel vlak a musíme se vrátit, že jsme se nechali vytěsnit polskými a jinými prostě firmami z této oblasti, to je v pořádku. Ale české Lesy, nebo České pošty dokonce, proč? 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

Akorát je třeba si opravit tedy tu rétoriku. To není o žádné privatizaci, to je o umožnění vstupu kapitálu do těchto společností, kde neustále bude mít ovládací majoritu stát. To je pro mě klíčové. O tom mluvím i v tom energetickém holdingu a já třeba říkám, že tak, jak byla provedena privatizace rafinérie, to nebylo šťastné a nebylo to šťastné pro vývoj toho petrochemického průmyslu v České republice. A musím říct, že tady já jsem propagátorem a chci navrhovat ministrům, aby došlo k vytvoření nějakého petrochemického a ropného holdingu fúzí společnosti Mero a Čepro a větší stability tohoto sektoru v České republice. Ale nebavme se o tom, že my chceme něco prodat, bavme se o tom, že chceme vytvořit model, který by umožnil vstup soukromého kapitálu, nalil by nám peníze do rozpočtu a zůstávala by ovládací majorita státu. ČEZ je takovou ukázkou toho, že to velmi dobře funguje, a to je velmi dobře fungující firma, která odvádí hodně peněz do daní do českého státu, z které potom kryjeme ty služby sociální, po kterých kolegové z levice tak významně volají. 


Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

A jenom ještě, abychom tomu rozuměli, ty případné prodeje části státních podílů to budou dělat ti zbývající poslanci, kteří teď odešli ze sněmovny, myslím, teď když Ivan Fukse bude tedy připravovat prodej Českých aerolinií, jestli ti dva třeba se nezapojí. 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

Vždycky to musí být proces, který musí být udělán na burze, to není o tom, že by to dělali nějací poslanci, je to prostě proces, který musí probíhat státní správou, musí o něm rozhodovat vláda, to přeci nedělají nějací jednotlivci. 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

A tak teď jste instalovali Ivana Fuksu do Českého Aeroholdingu s informací, že má připravit odprodej té části Českých aerolinií, tedy tak se ptám na to, jestli... 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

 Já jsem tu informaci včera také zaznamenal, že by se tam měl objevit na pracovní pozici, ale velmi pochybuji, že by to připravoval sám Ivan Fuksa, že to bude přeci bude určitý... 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Počkejte, pro vás to byla nová informace, já jsem měl představu, že když jste vyjednával s těmi náhle odejivšími poslanci, že součástí těch vyjednávání, proč se vzdají mandátu, byly nějaké takovéhle personální dohody. 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

Ne, tak to určitě nebyly. Ale já jsem byl zastáncem toho, a opakovaně jsem to říkal a trvám si na tom, že pro mě není problém, když se člověk, který byl v ODS ministrem, který byl prvním náměstkem mistra financí, objeví v nějaké politické pozici. On se rozhodl odejít proto, že, řekněme, měl nějaký názor na daňovou problematiku, který mu neumožňoval hlasovat společně s klubem. Já tomu rozumím, ale na druhou stranu jsem vždycky říkal, že nejsem fanouškem, řekněme, takových čarodějnických procesů, kdy počítáme, že tito lidé už se nesmí nikdy nikde objevit. To byl první náměstek ministra financí, ministr za ODS, a mně přijde relevantní, pokud v nějakém podniku je třeba ekonom a může to být politická nominace, nespadá do mé gesce, nespadá pod MPO, spadá pod ministerstvo financí a jestli on se s panem kolegou Kalouskem, kterému dělal prvního náměstka, dohodl, tak to považuji za... 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Takže je to jenom taková náhoda po těch dvou týdnech. 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

Já nemyslím, že je to náhoda. Já myslím, že je to něco, co já jsem o tom s panem kolegou Fuksou dopředu nejednal ani nemluvil, ale je to něco, co já považuji za naprosto adekvátní situaci. 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Vy tomu věříte? 



Jiří DOLEJŠ, místopředseda KSČM:

V každém případě si myslím, že české, dříve československé aerolinie byla tradiční dobrá značka. A bože, jak hluboko jsme museli klesnout, že teď to vypadá, jako kdyby bez strategického partnera tato společnost nemohla fungovat. Navíc pokud to bude partner mimo Evropu, tak je ohrožen jeho statut jako evropského dopravce, což je velmi problematická záležitost. Já prostě těmto privatizátorům, a nejenom panu Fuksovi, ale těmto privatizátorům nevěřím a je jenom dobře, že aspoň na letiště Praha je ten blokační paragraf, ze zákona je to zapovězeno, protože jinak tato vláda by prodala i letiště i přejmenované na Václava Havla, ale střelila by ho taky. 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

Já mám pocit, že pokud poslouchám kolegu Dolejše, já mám pocit, že to je bohužel částečně to, co vytváří tu špatnou náladu, ať řekneme cokoliv, tak vlastně jakoby kolega z KSČM má potřebu to jakoby úplně shodit, vlastně že všechno úplně je špatně a neustále vystavujeme jakoby lidi tomu, že je tady enormní střet. Přeci hledejme nějaká racionální řešení. Ta republika se přeci musí řídit tak, aby to bylo ku prospěchu těm lidem, aby tady ti občané mohli žít v nějakém prostředí. A v tom se musí shodovat. Já přeci nejsem zastáncem naprostého neoliberalismu a jsem schopen diskutovat s vámi velmi adekvátně o tom, že petrochemický průmysl právě proto, že je strategický a není to prodávání rohlíků, je model, v kterém si stát má zachovat majoritu, já tady opakovaně říkám, že všechny privatizace, které bychom realizovali, by byly částečné a že by si stát vždycky zachovával majoritu. A jsem neustále vystaven v diskusi tomu, že vláda chce všechno prodat. Já jsem přeci neřekl ani jediné slovo, že se chce vláda zbavit majoritního podílu v nějakém podniku. Já pouze říkám, že všichni víme, že je v té ekonomice málo veřejných prostředků, navrhuji možnost, jak je tam dostat, abychom tu ekonomiku roztočili a jediné argumenty na to jsou - vláda by všechno prodala. Já jsem přeci, pane Dolejši, neřekl ani jediné slovo, že bychom prodali jakýkoliv podnik, který je v současné chvíli v rukou státu, ani jediné slovo. 


Jiří DOLEJŠ, místopředseda KSČM:

Šlo o prodání majetkových podílů, což je prodáváním státního majetku, a já vítám, že chcete komunikovat, včetně mé osoby, ale možná že by to uvítali i členové tripartity, kdybyste o těchto zásadních a koncepčních věcech se bavili s nimi, tripartita v této zemi nefunguje, to je fakt. 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

Já si myslím, že tripartita funguje. A já osobně jsem se minulý týden setkal konkrétně s odboráři u mě na ministerstvu, diskutovali jsme problematiku energetiky, problematiku obnovitelných zdrojů, problematiku petrochemie. Já nemám problém si s těmi lidmi sednout, ale nakonec v té diskusi zjistíme, že se velmi často v těch pohledech shodujeme, na těch náměstích to potom vypadá trochu jinak, tam se hodně křičí nějaká hesla a právě mi připadá, že vy používáte tuto rétoriku - vláda chce všechno prodat. Já jsem o tom neřekl ani slovo. A pro mě potom je trochu smutný pohled na to, že ti lidé, kteří jako odboráři stojí na těch pódiích a kritizují tu politiku, kde pak končí v těch lavicích těch politiků. 



Jiří DOLEJŠ, místopředseda KSČM:

Pane ministře, bylo jednáno na půdě tripartity. To, že se scházíte v kancelářích, na chodbách, to já beru, člověk musí komunikovat i touto neformální cestou, ale bylo jednáno na půdě tripartity? Byli odboráři zapojeni do práce na prorůstových opatřeních? Byli vtaženi, anebo jim to bylo sděleno expost a na tripartitě se s nimi moc nebavíte? 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

Ne, my se s nimi bavíme, problém je právě taky někde na tom... 



Jiří DOLEJŠ, místopředseda KSČM:

Nemají ten pocit. 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

... to je právě o tom, jak někdy, a to jsem právě chtěl doříct, jak někdy lídři odborářů využívají tu svoji rétoriku k tomu, aby tu situaci hrotili. Pokud sedí u stolu a pokud se bavíme, tak to jednání probíhá. Pokud někdo tu svojí aktivitu, a já mám pocit, že někteří odborářští bossové jí často berou jako vstupenku do politiky. Podívejte se, kde dnes sedí kolega Štěch, podívejte se, kde dnes sedí kolega Falber. No, celá ta rétorika přeci byla stavěna na to, aby byla politicky atraktivní a aby zajišťovala vstup toho člověka do politiky na levicové straně spektra. To nebyly až tak racionální argumenty. 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Počkejte, tím chcete říct, že pan Zavadil jako nástupce pana Štěcha v Českomoravské komoře konfederaci odborových svazů tedy teď míří někam do politiky, jinak by vystupovala zcela racionálně a... 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Pane redaktore, jmenujte někoho z minulých lídrů odborářů, který neskončil v těch poslaneckých nebo senátorských lavicích. 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Pane ministře, jste teď rok a půl, počítám dobře, nebo necelé dva roky, ministrem průmyslu a obchodu... 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

Rok. 


Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Vidíte, jak to letí. Jednal jste s nějakými odboráři, říkáte, ta jednání probíhají korektně a pak vystupují jinak, tak se jenom snažím z vás dostat, jak si interpretujete nebo vykládáte tady tu skutečnost. 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

A já vám ho přeci... 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Vy říkáte, protože míří do politiky. 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

A já vám tu interpretaci přeci říkám. Já mám pocit, že většina lídrů odborářů u nás skončila v politických lavicích. 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Takže všichni další to udělají taky. 


Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

To já nevím, ale když někdy sleduji tu rétoriku a poslouchám ji, tak mi na veřejných platformách, kde je teď na to hodně vidět, přijde vyhrocená více než u stolu, kde se bavíme o racionálních řešeních. A já neříkám, že to není legitimní, je třeba potom jenom říct, jestli ti lidé, kteří stojí pod těmi pódii, na tom náměstí by se opravdu dočkali od těch kolegů, kteří jim slibují, jak by tu zemi správně vedli toho správného vedení, a to je jenom otázka, která je legitimní. 



Jiří DOLEJŠ, místopředseda KSČM:

Pane ministře, ale na tripartitě se nepochybně dělají zápisy. Čili když se s vámi korektně v klidu na půdě tripartity, nikoliv na Václavském náměstí, baví, kývli vám na návrhy státního rozpočtu, na váš program podpory rozvoje ekonomiky, kývli vám na to nebo ne... 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Na rozpočet nemohli kývnout, protože rozpočet ještě... 



Jiří DOLEJŠ, místopředseda KSČM:

Schvaluje sněmovna, ale je-li to, tyto klíčové dokumenty, jestli jsou s nimi na tripartitě, kývli vám na ty vaše návrhy nebo nekývli. 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

Určitě jsou s nimi projednávány, ale já také neříkám... 



Jiří DOLEJŠ, místopředseda KSČM:

Je to v zápise, že by s něčím takovým souhlasili. 


Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

Počkejte, ale já také neříkám, že pravicová vláda přece musí ve všem dojít ve stejném pohledu s těmi, s těmi... 



Jiří DOLEJŠ, místopředseda KSČM:

V něčem, v něčem. 


Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

A já musím říct, že já ve svých oblastech se o to snaží, diskutujeme, je na každém ministrovi, aby si ty svoje věcná témata vydiskutoval, ale nechtějte po mně, abychom došli ke shodě s odbory, to přeci v principu možná bude umět vaše vláda, až bude vládnout KSČM a ČSSD, tak věřím, že tam ta shoda bude mnohem větší, my máme na řadu věcí odlišný pohled, a to je plně legitimní. 



Jiří DOLEJŠ, místopředseda KSČM:

Já jen nevidím tu snahu najít kompromis, nevidím. 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Taková byla nedělní Partie s Jiřím Dolejšem. Na shledanou. 



Jiří DOLEJŠ, místopředseda KSČM:

Na shledanou. 

 


Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

A Martinem Kubou, na shledanou. 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

Na shledanou. 

MUDr. Martin Kuba

1. místopředseda strany
ministr průmyslu a obchodu
předseda místního sdružení
předseda regionálního sdružení
zastupitel statutárního města