Pojistit se a neuklízet sníh? To je totální hloupost

30. listopadu 2011
Pojistit se a neuklízet sníh? To je totální hloupost

Před dvěma roky Poslanecká sněmovna zrušila v zákoně o pozemních komunikacích odpovědnost majitele chodníků za škodu způsobenou závadami ve schůdnosti. Změnu navrhl senátor a teplický primátor Jaroslav Kubera (ODS).

Před více než měsícem vydal Nejvyšší soud stanovisko o odškodňování úrazů na namrzlých chodnících. Přivítal jste ho?


Nejvyšší soud pouze potvrdil to, co je v zákoně (o pozemních komunikacích) napsané. Stejně jako je tam odstavec o vozidlech nebo motoristech, tak je v něm i odstavec o chodcích, kteří jsou povinni přizpůsobit chůzi v případě náledí nebo v zimních podmínkách. Pro mě je dobré, že to potvrdila taková autorita, jakou Nejvyšší soud je. Zákon nemluví o tom, kdo má nebo nemá jak uklízet. Vždy mluvil o tom, kdo je odpovědný za případný úraz, který se stane na jeho majetku. Nic víc, nic míň.

Nebudou tohoto stanoviska zneužívat obce tím, že by třeba zimní údržbu omezovaly?


Opakovaně je vyzývám, aby to nedělaly. Některé obce se pro jednoduchost pojistily a vykašlaly se na to. Kdo toto udělá účelově, popírá smysl obecního řízení, pak už tu obec lidé opravdu nepotřebují. Odpadky, osvětlení, komunikace jsou věci, proč obce vůbec existují. Takže obce, které to dělají účelově, považuji za zhovadilost. Na druhou stranu, že jsou pojištěné, je v pořádku. V pořádku není, že jsou pojištěné a na údržbu kašlou. To je špatně. Takové obce jsou, ale jmenovat je nebudu.

Kolik úrazů řešíte v Teplicích a kolik jich může být způsobeno neopatrností chodců?

Teď nemám u sebe žádné údaje, ale když to hodně zjednoduším, tak je to na 50 tisíc obyvatel asi 50 úrazů, o kterých se dozvíme, které jsou nahlášené. Z nich pak jsou přibližně dva nebo tři úrazy, u nichž je spor tohoto typu. Tím, že bylo toto téma hodně medializované, našli se takoví koumáci, kteří hned přiběhli, i když dobíhali autobus, a snažili se z toho něco vyzískat. Byly to zrovna případy, kdy pojišťovna nebyla přesvědčena, že by měla plnit, a došla k závěru, že si to lidé způsobili svojí neopatrností. Když však vezmu počet pojistných událostí, tak to není tak, že pojišťovna každého vyhodí a nic nezaplatí.

Města se kvůli těmto úrazům pojišťují. Jakou částku ročně vydávají například právě "vaše" Teplice?

Máme smlouvu, která se netýká pouze zimní údržby. Máme kompletně pojištěný majetek, takže nedokážu říci, kolik nás stojí zrovna pojištění zimní údržby.

Jaroslav Kubera

primátor Teplic
člen vedení senátního klubu