Věřím, že neztrácíme historickou paměť

17. listopadu 2012
Věřím, že neztrácíme historickou paměť

Předseda vlády Petr Nečas dnes uctil památku studentských protestů 17. listopadu 1939 a 1989.

K pamětním deskám studentských obětí nacistické perzekuce před budovou Hlávkovy koleje v Praze položil premiér Petr Nečas květiny. Poté uctil památku studentských demonstrací zapálením svíčky u památníku 17. listopadu 1989 na pražské Národní třídě.
 
"Myslím si, že se znovu a znovu ukazuje, že svoboda a demokracie není samozřejmostí. Prokázali to studenti v roce 1939 i 1989 a jsem především přesvědčen o tom a chci tomu věřit, že neztrácíme historickou paměť," uvedl premiér. Předseda vlády dále připustil, že jistým mementem je úspěch KSČM v letošních volbách a to, že země bude mít po 23 letech od pádu komunismu prvního hejtmana z této politické strany.
 
Protivládní demonstrace odborů a občanských iniciativ je podle předsedy vlády právem lidí ve svobodné společnosti. "Jsme svobodní lidé ve svobodné zemi, máme právo svobodně vyjadřovat svůj názor, to k demokracii patří," dodal.
 
V roce 1939 byl 17. listopad dnem, kdy nechal říšský kancléř Adolf Hitler uzavřít české vysoké školy, nechal popravit devět hlavních představitelů studentů a dalších 1200 studentů bylo posláno do koncentračních táborů. Vše zapříčinilo potlačení tiché demonstrace u příležitosti 21. výročí vzniku České republiky, při kterém byl nacisty zraněn student Jan Opletal, který svému zranění podlehl 11. listopadu 1939.
 
V roce 1989 si studenti připomínali události roku 1939. Demonstranty brutálně rozháněla komunistická veřejná bezpečnost. Události dalších dní vedly k pádu komunistického režimu a ke vzniku svobodné demokratické Československé republiky.
RNDr. Petr Nečas

předseda vlády
předseda strany
člen regionální rady
poslanec PČR

Štítky:
tisková zpráva