Je to proti zdravému rozumu

22. listopadu 2012
Je to proti zdravému rozumu

Nevypadá to, že by návrh na povinnou kvótu žen ve vedení evropských firem měl hned z kraje širokou podporu mezi europoslanci. Jedním z těch, kdo rovnou hlásí, že bude proti, je místopředseda Europarlamentu Oldřich Vlasák.

V jakém je schvalování stadiu? 

Evropská komise zveřejnila v polovině listopadu legislativní návrh, podle něhož by měl podíl každého pohlaví ve funkci nevýkonných členů správní rady největších podniků kotovaných na evropských burzách, činit minimálně čtyřicet procent. Tento návrh směrnice nyní začne projednávat Evropský parlament a členské státy v Radě. 

Kdy by mohl návrh začít platit? 

Na finální rozhodnutí si budeme muset delší dobu počkat. Délka trvání evropského legislativního procesu je totiž poměrně dlouhá a u komplikovaných a politicky citlivých dokumentů, jako je tento, často dosahuje i několik let. Jedná se navíc o návrh směrnice, kterou, pokud by byla přijata, musí následně členské státy zahrnout do své legislativy, což by si vyžádalo další čas. Odhaduji tak, že definitivní podobu právního předpisu budeme znát až na přelomu let 2014 a 2015. Pevně však věřím, že návrh bude nakonec zamítnut. 

Jak to bude s připomínkováním z jednotlivých zemí? 

Pozice jednotlivých zemí nejsou v tuto chvíli známé. Vzhledem k tomu, že se jedná o velmi kontroverzní téma, určitě se najdou státy, které budou tvrdě proti. V Evropské unii jsou však i takové země, jako například Belgie, Dánsko, Finsko, nebo Francie či Španělsko, které již pravidla pro vyvážené zastoupení žen a mužů ve správních radách společností prosazují. Lze proto očekávat bouřlivou diskusi. 

Bude kvóta pro ČR jiná než pro jiné země? 

Ne, kvóta má být podle návrhu Evropské komise pro všechny členské státy stejná. Vyloučeny jsou pouze malé a střední podniky a ty, jejichž celosvětový roční obrat činí méně než 50 milionů eur. Odlišné podmínky mají platit také pro státní podniky a společnosti, v nichž má stát významný finanční podíl. 

Jak budete hlasovat? 

Každopádně budu hlasovat proti tomuto návrhu. Zvolený přístup Komise rozhodně není krokem správným směrem. Omezuje vlastnická práva, když akcionářům, kteří investovali vlastní kapitál, znemožňuje si svobodně vybrat své zástupce dle nejlepšího výběru. Přichází navíc v době, kdy se podniky snaží dostat z recese, a místo toho, aby je Komise v tomto ohledu podporovala, je pod hrozbou sankcí nutí k něčemu, co je v rozporu se zdravým rozumem. Tímto krokem bychom opět pouze podvázali evropskou ekonomiku a znemožnili našim firmám konkurovat ostatním globálním hráčům. A to vůbec nezmiňuji agendu spojenou s případnou kontrolou této směrnice, oblast sankcionování, vymáhání a podobně, která doposud není ani v náznacích představena. 

Ing. Oldřich Vlasák

místopředseda EP
zastupitel statutárního města