Chci být zlým mužem ODS a bránit předsedu

31. října 2012
Chci být zlým mužem ODS a bránit předsedu

"Pozice prvního místopředsedy je podle mě pozice takového "zlého muže", který umí bránit předsedu i program proti přílišným koaličním kompromisům. Také musí pracovat se členskou základnou a řídit stranu. To je to, co ODS chybí. A to je také věc, kterou, pokud budu mít příležitost, bych rád pro vedení strany nabídl já."

Myslíte, že už se za ty dva roky vaše pověst v ODS zlepšila? 

To, jak se změnil názor, budu muset nechat na hodnocení delegátů kongresu. Moje pozice se liší hlavně v tom, že jsem před dvěma lety byl jen v pozici předsedy regionu a neměl jsem možnost oslovit většinu členské základny. Tím, že jsem rok ve vládě, je ale situace zcela jiná. Lidé se mohou v médiích setkávat s mými názory, mohou mě hodnotit podle práce, která je za mnou. 

Jak by mělo vypadat nové vedení ODS? 

Nemělo by být zvoleno pouze na mediální poptávku. A mělo by být podobné jako ve firmách. Musí tam být lidé, kteří jsou marketingovými tvářemi, lidé, kteří jsou schopni stranu manažersky vést a řídit, a pak lidé, kteří jsou schopni vytvářet ideologii. Musí to být skládanka, která do sebe zapadá. Myslím, že dosluhující vedení, které bylo složeno na základě velké poptávky po mediálně čistých tvářích, toto ne úplně splňovalo. 

Jakou roli byste chtěl hrát vy? 

Pozice prvního místopředsedy je podle mě pozice takového "zlého muže", který umí bránit předsedu i program proti přílišným koaličním kompromisům. Také musí pracovat se členskou základnou a řídit stranu. To je to, co ODS chybí. A to je také věc, kterou, pokud budu mít příležitost, bych rád pro vedení strany nabídl já. 

Pojďme ke konkrétním věcem. Co by měla ODS dělat jinak, aby znovu získala hlasy voličů? 

Musíme dát jasně najevo, co jsou zásadní priority, které chceme voličům přinést. Musíme říct, jak bude vypadat vzdělávání dětí... 

Počkejte, chcete mluvit o vzdělávání, ale ministerstvo školství jste přenechali nestraníkovi. 

Musíme jasně za ODS definovat... 

Proč vám to má někdo věřit, když jste mohli vlastní školské návrhy ve vládě už dávno prosazovat? 

Chcete po mně věci, o kterých nerozhoduji. Teď se ale nechci bavit jen o personáliích na ministerstvu školství. Chci říct, že lidé musí vědět, že když budou volit ODS, tak vzdělání bude vypadat tak a tak. Když budou volit ODS, tak zdravotní systém bude vypadat tak a tak. Když budou volit ODS, tak třeba v oblasti mobilních telefonů se rozšíří trh o nového operátora. Že to nejde udělat často za týden, to lze lidem vysvětlit. Nemůžete jim ale vysvětlit, když sice něco říkáte, tak se pět let nic neděje. Lidé pak ztrácejí motivaci nás volit. Oni musí vědět – já jsem vám dal hlas a žije se mi po těch čtyřech letech lépe, nebo hůře? 

Jenže většinu oblastí, které jste jmenoval, jste buď dali nestraníkům, nebo přenechali koaličním partnerům. Ptáme se znovu – co se od pondělí změní na politice ODS, aby znovu přesvědčila voliče? 

První věc, kterou říkám, je, že se nemůže stát, že ministr financí v televizi řekne, na co on dá nebo nedá peníze. Vládu vede premiér ODS, a ODS tedy musí říct, co je prioritami ve vládě, a potom společně s ministrem financí na to hledat peníze. To je jedna z věcí, která se musí změnit, ODS musí jasně a srozumitelně sdělit, jakou politiku ve vládě dělá. 

Zkusíme se zeptat jinak. Kromě premiéra má ODS pět ministrů, řada z nich ale není příliš viditelných. To je třeba příklad i ministra životního prostředí Tomáše Chalupy, který chce být místopředsedou ODS. Vede resort, kde byste mohli pravicovou politiku jasně prosazovat. Nezlobte se, ale nevím, že by se tak dělo. 

Pro mě je chyba ODS, že o tom nevíte. Určitě máme rezervy na to, abychom ve straně dokázali vytvořit systém, který našemu ministrovi sdělí, co chceme, aby tam za naši stranu hájil. Ministr musí dát jasně najevo, že hlas voliče nebo podnikatele z České republiky, je pro něj důležitější než hlas z Evropské komise nebo od nějakého bruselského úředníka. Ale ti ministři musí jasně cítit zadání ze své strany. 

Mluvíte o zadání ze strany, vydiskutování v členské základně... Tomu ale přece nemůže žádný volič rozumět. Mě jako potenciálního voliče ODS zajímají výsledky, a nikoliv vnitrostranické diskuse. 

K tomu se samozřejmě dostáváme. Pokud budeme vědět, co jako strana máme dělat, a naši ministři to budou dělat, pak je druhá věc, kterou ODS nedělá dobře, a to je mediální komunikace našich témat. Už při projednávání musíme být schopni říct, že sKarty jsou něco, co dneska zdaleka neplní svoji roli a zatěžuje to občany něčím, co nepatří do konzervativní sociální politiky. Voliči nebudou volit tuto vládu, ale ODS za to, co udělala nebo neudělala. 

ODS přenechala ve vládě dvě místa nestraníkům. Nevystoupíte na kongresu s tím, že je třeba prodiskutovat koaliční smlouvu a změnit to? 

Je to víc otázka na premiéra, on je zodpovědný za personálie. Může to být ale i otázka pro nové vedení, jak má vypadat pokračování ODS, s jakými lidmi, s jakým obsahem chce ve vládě pokračovat. Já to teď nechci předjímat. 

A co se týče koaliční spolupráce? Třeba diskuse o DPH je nepřehledná, není jasné, co kdo chtěl, pořád ustupujete na jedné straně vlastním lidem, na druhé straně koaličním partnerům... 

To je pravda, pro podnikatele je to velmi nekomfortní situace, že pár dní před koncem roku neví, jaké budou daně. ODS, jejíž elektorát vždycky vyrůstal z podnikatelského prostředí a která vždycky tvrdila, že chce nejjednodušší a co nejpřehlednější daně, musí jasně hájit v koalici své stanovisko. 

Jenže místo toho se jednání protahují. Jak dlouho chcete ještě lavírovat? 

Vláda stojí před několika klíčovými body. To, že jsou veřejné rozpočty napjaté, je jasné. Že vyrovnanost rozpočtu je velmi důležitým atributem, rovněž. Vláda bude muset sestavit rozpočet, na druhou stranu ODS stojí ve vládě před zásadním rozhodnutím, že musí udělat kompromisy a kroky pro to, aby vládu udržela. Je to přeci taky o tom, že dneska tu vládu opustit a vyvolat předčasné volby může i znamenat, že pravicové strany ustupují tomu, že nechají vládnout ČSSD spolu s komunisty a ty daně budou vypadat mnohem hůře. 

Jaké je pro vás další řešení pro případ, kdyby ta vláda padla? 

To je pro mě hypotéza. 

To není hypotéza, to reálně hrozí. Pro voliče je transparentní, aby věděli, co si myslíte... 

Ano, je to legitimní otázka, ale já na ni nemám v tuto chvíli úplně jasnou odpověď. Bude na vedení ODS, aby jako většinový orgán rozhodlo. 

Vy na tu věc nemáte názor? 

Mám, ale řeknu ho na půdě... Víte, proč vám ho neřeknu? Budete z toho rozvíjet hypotézy, co by kdyby. 

Premiér jasně řekl, že je v takovém případě pro předčasné volby a že by ODS pomohla opozice. Souhlasíte? 

Myslím, že musíme udělat všechno pro to, aby vláda nepadla. A jestli padne, tak jsem na 99 procent přesvědčen, že budou předčasné volby. 

A proč nemůže vláda pokračovat dál, třeba s jiným předsedou nebo na jiném půdorysu? 

Tuto variantu považuji za velmi nepravděpodobnou, spíše za nereálnou. Nicméně vůbec si nemyslím, že předčasné volby jsou teď pro ODS něco bezvadného, nebo snad pro tuto zemi. 

Proč se v poslední době zdá, že ODS nemá dost nových tváří? 

Tím, jak odešla určitá generace krajských politiků, kteří byli v pozici hejtmanů, je ODS vystavena nové situaci, kdy musí postavit nové lídry v krajích a obcích. Vedení ODS by mělo připravit funkční vzdělávací systém pro vyhledávání takových lidí. 

Jak by měl vypadat? 

Podle mě takový ten typ leadership akademií, kdy v jednotlivých okresech probíhají ideové konference. Ale ne tak, že jim tam přijede vedení sdělit, co se má dít, ale že skutečně z těch lidí, kteří se tou politikou zabývají, vybere čtyři nebo pět, kteří mají potenciál, a bude je dál vzdělávat. Ve vedení musí být někdo, kdo na ty sněmy bude jezdit a ty lidi hledat a vytypovávat. 

A je to to, co chcete v té straně dělat vy? 

Ano, i to. 

A jak to chcete skloubit s ministerskou funkcí? 

Myslím, že to jde, když se chce. 

Potřebuje dneska podle vás ODS ideového vůdce? Narážíme na možný návrat Václava Klause... 

Pro mě názory pana prezidenta jsou velmi důležité, pro řadu členů ODS je považuji za poradní, konfrontující, ale zájem o jakékoliv působení vODS musí dát najevo nejprve pan prezident. 

To ale asi není moc pravděpodobné. Václav Klaus nepochybně čeká spíš na to, jestli bude vyzván. 

Pokud to nenastane, je na vedení ODS, jakou chce zvolit cestu spolupráce se svými bývalými předsedy. Myslím, že případ ČSSD velmi jasně ukazuje, že pozice, kdy se vedení strany dostane se svými bývalými předsedy do sporu, je chybná. A teď mluvím obecně o všech bývalých předsedech. 

MUDr. Martin Kuba

předseda místního sdružení
předseda regionálního sdružení
zastupitel statutárního města
ministr průmyslu a obchodu