Žádat podporu u véček není na pořadu dne

1. listopadu 2012
Žádat podporu u véček není na pořadu dne

"Každý zodpovědný člen ODS musí vědět, že teď je třeba najít kompromis. Chci věřit, že těch pár našich poslanců nakonec balíček změn podpoří a nepošle zemi vstříc předčasným volbám."

Těsně před kongresem z ODS vystoupil Radim Fiala. Nemáte obavy, že takových členů může být víc?

Samozřejmě mě to mrzí. Mrzí mě odchod každého našeho poslance. Nevím, ale je to už asi nějaký folklór v ODS, že někteří kolegové, jakmile není po jejich, bouchnou za sebou dveřmi. Přitom demokracie je i o tom, že bych měl být schopen akceptovat názor většiny. Tak teď už jen zbývá, aby si našel nějakého toho kmotra, nebo kmotry, kvůli kterým vlastně ze strany odchází, a tradiční schéma bude naplněno.

Nebudete hledat alespoň jednorázovou podporu u poslanců VV, kteří byli v koalici s ODS a TOP 09?

Každý zodpovědný člen ODS musí vědět, že teď je třeba najít kompromis. Chci věřit, že těch pár našich poslanců nakonec balíček změn podpoří a nepošle zemi vstříc předčasným volbám. To, že je to pro ODS ideově složité, že to musí být na omezenou dobu a že musíme udělat ve veřejných rozpočtech vše, abychom se mohli vrátit k nižším daním, je jasné. Ale tenhle spor se měl vést dřív a jinak, ne teď. Všichni pro ten návrh již několikrát hlasovali, a nepamatuji se, že by protestovali, když třeba Topolánkova vláda zvedala dolní sazbu DPH o čtyři procentní body. To v rozporu s pravicovou ideologií asi nebylo. Proto si myslím, že žádat podporu u véčkařů není na pořadu dne.

Mnohé asi překvapí, že se na kongresu chcete postavit za předsedu Nečase, když právě on před dvěma lety v podstatě zmařil vaši kandidaturu na místopředsedu a nakonec prosadil do funkcí ve vedení strany své lidi.

Už jsem tuhle záležitost komentoval několikrát. V té době jsme se s Petrem Nečasem osobně prakticky neznali a nikdy jme spolu vlastně neměli šanci mluvit. On měl o mně informace pouze od svých tehdejších poradců a z médií. Nicméně po tom kongresu jsme měli možnost se více poznat na platformě pravidelného setkávání předsedy strany s předsedy regionů. Jsem rád, že mi poté dal důvěru a svěřil mi resort průmyslu a obchodu. Petr Nečas měl mou podporu na minulém kongresu a bude ji mít i teď o víkendu.

Chcete se ucházet o funkci prvního místopředsedy ODS. Myslíte, že už jste přesvědčil členy strany, že jste tím pravým mužem do vedení?

To nevím, to se uvidí o víkendu. Každopádně před dvěma roky jsem kandidoval jako úplně neznámý regionální politik a přiznávám, že to bylo ode mě možná trochu troufalé. Držím se toho, že pokud chce člověk vyhrávat, musí umět i prohrát a poučit se z toho. Dnes mám za sebou rok práce na ministerstvu, spolustraníci i veřejnost si už na mě mohli udělat vlastní názor podle toho, co reálně v politice dělám, a ne podle toho, co o mně roznášejí političtí soupeři.

O post se můžete utkat i s Jiřím Pospíšilem. Nepůjde o bratrovražednou bitvu?

S Jiřím Pospíšilem jsme si stále názorově blízcí, patříme spíše k té mladší generaci politiků, i když on v té vysoké politice působí mnohem déle než já. Jiří Pospíšil ve volbách prokázal, že je velmi důvěryhodným politikem. Jsem přesvědčen, že do nového grémia patří, a má mou plnou podporu. Řekl bych, že jsme si blízcí i v tom, že si uvědomujeme, že každý můžeme přinést do grémia něco jiného.

Není pro vás hendikepem, že jste považován za muže prezidenta Klause?

Prezidenta Václava Klause si velmi vážím a považuji jej za jednu z nejvýznamnějších postav naší polistopadové politiky. Je to zakladatel ODS a jeho názory jsou mi v mnohém blízké a inspirující. A pokud i on shledává něco zajímavého na mých postojích, tak mě to může jen těšit, a rozhodně to nepovažuji za nějaký hendikep, naopak. Ale obecně nemám rád označení, že jsem v ODS něčím mužem. Nejsem ani mužem Pavla Dlouhého, ani Václava Klause, ani nikoho jiného. Jsem sám sebou, nesu svoje názory a ty se snažím prosazovat uvnitř ODS i v politice obecně.

MUDr. Martin Kuba

předseda místního sdružení