Lázně Bohdaneč uprostřed funkčního období

9. listopadu 2012
Lázně Bohdaneč uprostřed funkčního období

Dne 15. 11. 2010 byla zvolena nová rada města Lázně Bohdaneč. Její vláda je tedy zhruba uprostřed funkčního období a je na místě bilancovat.

          O tom, co se povedlo, jistě netřeba psát, protože oficiální chvály je v místním Bohdanečském zpravodaji spousta. Aby také ne, když v jeho redakční radě sedí dcera paní starostky. Je však potřeba podívat se i na věci, které se nepovedly.

          První přehmat předvedla vládnoucí klika hned na druhém zastupitelstvu, když do finančního výboru byli nominováni pouze zástupci koalice a opozice nemá ve finančním výboru byť jen jednoho člena. Domníval jsem se, že v demokratickém světě je slušné alespoň jedno místo (když už ne přímo předsedu) opozičnímu zastupiteli přenechat. Občan se poté nutně musí ptát, zda-li nevpuštění opozice do tohoto orgánu není účelové, aby nebylo vládnoucí koalici vidět pod prsty. A zdá se, že tato strategie zatím vychází.

         Stačí se podívat na tvorbu strategického plánu města. Odhlédněme od toho, zda město tuto strategii potřebovalo, či nikoliv, a zaměřme se na samotnou realizaci. Tvorbu strategického plánu nechalo město pořídit u externí firmy. Na tom by pochopitelně nebylo nic divného, pokud by na výběr firmy proběhlo transparentní výběrové řízení. To bychom ale asi nebyli v Bohdanči, kde si o transparentním výběrovém řízení můžeme nechat leda zdát. Firma byla tedy vybrána přímo a asi nás ani nepřekvapí informace, že externím spolupracovníkem vybrané firmy je syn paní starostky.

          Dalším krásným příkladem je zprostředkování činnosti související s prodejem bytů. Tuto veřejnou zakázku dostala firma, ve které paní starostka pracovala před nástupem na starostenskou sesli a jejímž majitelem je její kamarád. Pochopitelně opět bez transparentního výběrového řízení.

          Aby bylo možné různé "kamarádské výpomoci" a "malé domů" zaplatit, tak snad ani nepřekvapí informace, že se současné vedení radnice pokusilo zvýšit daně z nemovitosti na dvojnásobek, a vytáhnout tak další peníze z kapes daňových poplatníků. To už však bylo moc i na některé koaliční zastupitele, a tak spolu s opozičními zastupiteli tento návrh naštěstí smetli ze stolu.

         Jako výsměch všem voličům pak musí znít slib paní starostky o zastavení fluktuace na radnici. Za dva roky jejího panování nezůstal kámen na kameni. Z vedoucích odborů zůstal pouze jeden. Naproti tomu se uskutečnilo sedm nových nástupů na vedoucí pozice. Konkrétně se jednalo o tajemníka, vedoucího odboru rozvoje města, ředitele městského informačního centra, vedoucího stavebního odboru, vedoucího odboru správy majetku, vedoucího odboru školství a sociálních věcí, ředitele základní a mateřské školy a znovu vedoucího odboru rozvoje města, jelikož ten předtím vybraný raději odešel.

          Závěrem mi dovolte sdělit informaci, že všechny uvedené údaje jsou stoprocentně ověřitelné, jelikož vychází z oficiálních zápisů ze zasedání rady a zastupitelstva. Jako občan Bohdanče doufám, že voliči tuto situaci vnímají a za další dva roky vystaví tomuto stylu vládnutí stopku.

Ing. Miroslav Antal

MS Lázně Bohdaneč