Je bankovní unie hrozbou pro Českou republiku?

9. listopadu 2012
Je bankovní unie hrozbou pro Českou republiku?

Máme, nebo nemáme vstoupit do tzv. bankovní unie, která se s mnoha pochybnostmi rodí v Bruselu, je otázka, jež rozděluje politickou scénu i v naší republice.

Na říjnovém summitu EU byl načrtnut jen harmonogram příprav unie, konkrétní parametry by měly být představeny na summitu v prosinci. V té souvislosti je možné zmínit, že celkem očekávaně i nedávný kongres ODS bankovní unii odmítl. Na témže kongresu ale vyzval jihočeský poslanec za ODS Jan Bauer spolustraníky, aby změnili svůj přístup k evropské politice a mimo jiné vedli důkladnější diskusi o dopadech, které nakonec může neúčast v bankovní unii na Českou republiku přinést. 

Požádali jsme ho proto o rozhovor. Zdálo se totiž, že ODS jako strana má zcela odlišný názor než právě její poslanec a předseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti. A to i přesto, že Jan Bauer souhlasí s tím, že se česká vláda staví k bankovní unii rezervovaně. 

Na kongresu jste doslova řekl, že dosavadní přístup ODS k Evropské unii škodí straně i České republice. Co přesně kritizujete? 

Určitě po věcné stránce nezpochybňuji stanoviska, která ODS dlouhodobě zastává. Vadí mi ale obecně způsob, jakým ODS a námi řízená diplomacie k evropské politice doposud přistupovaly. Často víme přesně, co nechceme, ale bohužel většinou nevíme, co vlastně chceme. A když už víme, co chceme, tak nemáme lidi, ani mechanizmy, jak svůj názor na evropské půdě prosadit. Většina našich voličů jsou navíc mladí, vzdělaní a aktivní lidé a často negativistický a laxní přístup ODS k evropským záležitostem nás v jejich očích může poškozovat. K evropské politice bychom proto do budoucna měli přistupovat zodpovědněji. 

Jak se ve světle těchto výhrad stavíte k odmítnutí bankovní unie, které potvrdily i závěry kongresu ODS? 

Je správné, že se ODS proti našemu vstupu do bankovní unie jasně postavila, protože je zřejmé, že její momentálně navrhované parametry mohou ohrozit náš bankovní systém i celou českou ekonomiku. Navíc jsem přesvědčen, že bankovní unie možná dočasně vyřeší důsledky dluhové krize v eurozóně, v žádném případě ale neřeší její skutečné příčiny, jako jsou nedostatečná konkurenceschopnost, přeregulované trhy a nákladný sociální systém. Na druhou stranu postrádám důkladnější diskusi o dopadech, které naše neúčast v bankovní unii bude mít a zda nás nebude nějak hendikepovat. Mimochodem, i zmíněná usnesení delegáti kongresu přijímali, aniž by se o nich předtím vedla hlubší debata. 

Co se tedy podle vás musí změnit? 

Především si musíme uvědomit, že zodpovědná politika rozhodně není poklonkování nebo ústupky, zároveň se ale česká diplomacie musí do problémů Evropské unie aktivně, rozhodně a kvalifikovaně zapojit. Asi nemusím zdůrazňovat, že naše ekonomika je s eurozónou propojena pupeční šňůrou a na jejím úspěchu či neúspěchu závisí i naše vlastní prosperita. Když mluvím o české diplomacii, tak to znamená, že i nadále věřím, že právě ODS bude tou politickou silou, která politiku České republiky vůči EU bude vytvářet. Od nového vedení ODS proto očekávám, že bude na evropskou politiku klást větší důraz. A vytvoří funkční mechanismus, který umožní fundovanější vnitrostranickou diskusi o politice vůči EU a povede k jejímu prosazování v praxi. 

(Autor: Alena Pancerová)

Ing. Jan Bauer

1. místopředseda poslaneckého klubu PČR
předseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
zastupitel