Partie

27. listopadu 2011
Partie

Hostem nedělního diskusního pořadu TV Prima byl ministr zemědělství Petr Bendl.


Moderátor:

Dobrý den, máme za sebou další týden, kdy se to v médiích jen hemžilo kmotry a korupčními skandály. Do toho se jaksi mimochodem během několika málo dní stačila přebarvit koalice na pražském magistrátu. Podle všeho se alespoň na pražské úrovni rozkmotřili občanští a sociální demokraté. I o tom bude dnešní Partie, ve studiu vítám ministra zemědělství, Petra Bendla. Dobrý den.

Petr Bendl /ODS/, ministr zemědělství:

Hezký dobrý den.

Moderátor:

A stínového ministra zemědělství, Michala Haška. Dobrý den.

Michal Hašek /ČSSD/, stínový ministr zemědělství:

Hezké poledne.

Moderátor:

Pane ministře, předpokládám, že z té nové koalice v Praze máte teď v ODS radost?

Petr Bendl /ODS/, ministr zemědělství:

Já myslím, že se rozhodlo, tak jak si volič přál, tak jak ve volbách i rozhodoval. Pro mě to bylo velké překvapení. Já jsem neměl žádné informace, že k něčemu takovému má dojít nebo se schyluje. Ale určitě to není špatná zpráva, teď je jenom otázka, jak koalice dokáže vládnout v Praze a zda přesvědčí občany, že je to tak správně.

Moderátor:

Ono to vypadá, když člověk sleduje vyjádření těch, kteří tady o tom zřejmě věděli více než vy,  že ODS s tou spoluprací s ČSSD v Praze velmi trpěla. Jak to, že to vydržela celý rok?

Petr Bendl /ODS/, ministr zemědělství:

To je otázka na pana primátora. Já mohu jen říct, že navenek to příliš vidět nebylo. Nebylo vidět, že by až tak hluboké příkopy mezi jednotlivci byly vykopány v té debatě, jak s Prahou dál a jak v Praze řešit problémy, které Prahu pálí. To, že nakonec se byli schopni tak rychle domluvit a rychle udělat koaliční smlouvu, považuji za pozitivní, ale jak říkám, uvidíme, jak se bude vyvíjet koaliční spolupráce dál a já bych si moc přál, aby zastupitelstvo v Praze bylo schopno odblokovat to, co dříve nefungovalo a táhnout za jeden provaz.

Moderátor:

Pane Hašku, zdá se mi to, anebo jste v ČSSD také vlastně přijali s úlevou, že se ta pražská koalice rozpadla?

Michal Hašek /ČSSD/, stínový ministr zemědělství:

Jestli můžu já oglosovat konec té roční spolupráce sociálních a občanských demokratů na úrovni hlavního města a vznik koalice ODS a TOP 09. Tak zaprvé řeknu, že si myslím, že šlo o čistokrevný mocenský puč uvnitř ODS. Je zjevné, že pražská ODS je v troskách, je tam několik skupin, které spolu válčí. Ono to "bezproblémové" a rychlé jednání, jak to popisoval pan kolega Bendl, ve skutečnosti bylo diktátem TOP 09. Sám Miroslav Kalousek hodnotí počínání některých představitelů pražské ODS jako mistrovský kousek naskočení si na vidle. A já mimochodem k tomu, jak fungovalo to roční soužití sociálních a občanských demokratů v čele města, tady řeknu dvě věty. A naschvál, pánové, zkuste si tipnout, kdo je jejich autor. „Byl to rok dřiny a tvrdé práce. Praze jsme za něj ušetřili 20 miliard korun, ztransparentnili jsme tendry, zařídili, že i v rozpočtu je možné se proklikat na to, co se utratilo až na poslední korunu. Kdo si troufá říct, že se nic neudělalo.“ Já vás překvapím, autorem tohoto výroku není žádný sociální demokrat, to vyšlo dnes ráno na serveru Lidovky.cz a autorem je nynější i bývalý pražský primátor Bohuslav Svoboda. To znamená, neexistovaly tady žádné reálné důvody, proč byla rozbita ta koalice, ona skutečně byla rozbita pouze z mocenských důvodů, vnitřního pnutí uvnitř ODS a zjevně tady už řadu týdnů docházelo také k tomu, že koaliční partner, stávající koaliční partner jednal za zády vlastní politické strany i sociálních demokratů a domlouval se s TOP 09. A my uvidíme, jestli jenom s TOP 09. Já si myslím, že jsme v Čechách, tady se všechno vykecá. Myslím, že za pár týdnů bude úplně jasno, jak se vlastně celá hra kolem pražského magistrátu hrála.

Moderátor:

Já přemýšlím, s kým se ještě mohli na pražském magistrátu domlouvat, když tam jsou tři strany ČSSD, ODS a TOP 09?

Michal Hašek /ČSSD/, stínový ministr zemědělství:

Já si myslím, že příští týdny to ukáží jasně.

Moderátor:

Předpokládáte, že ve skutečnosti byla ještě nějaká zákulisní jednání se sociálními demokraty a jenom vy v sociální demokracii o nich nevíte tedy?

Michal Hašek /ČSSD/, stínový ministr zemědělství:
 

My nevíme o žádných jednáních. A opakuji, neexistovaly reálné důvody pro konec té koalice. Jestli jste tady říkali některé argumenty ohledně rozpočtu, já připomenu, že to byla kompetence primátora Svobody, nikoli sociálních demokratů v té pražské koalici. Tam reálné důvody nebyly. My jsme vzali na vědomí, že je tady koalice jiná. Sociální demokraté odcházejí v Praze do opozice, my jsme rok bránili takovým věcem, jako bylo například další prodávání volných veřejných prostranství developerům, my jsme prosadili slevy ve veřejné dopravě a řadu dalších věcí z programu sociální demokracie a možná to některým kmotrům v ODS začalo velmi vážně vadit a tak vyhodili sociální demokraty z koalice. A teď uvidíme, jak to bude vypadat v Praze pod vládou ODS a TOP 09.

Moderátor:

Jestli tomu dobře rozumím, tak vlastně obhajujete to, že se sociálním demokratům a občanským demokratům může docela dobře spolupracovat tedy.

Michal Hašek /ČSSD/, stínový ministr zemědělství:

Podívejte, komunální politika je něco jiného než celostátní politika. A já jsem přesvědčen, že ta koalice v Praze měla šanci pohnout s věcmi. Byli to naši zastupitelé a naši radní, kteří třeba prosadili audit projektu Blanka. My jsme převzali Prahu po jednobarevné vládě ODS v minulém období v komunálních volbách. A já jsem vám už řekl konkrétní výsledky. Koneckonců tu spolupráci si paradoxně dnes ráno pochvaluje na serveru Lidovky.cz i primátor Bohuslav Svoboda. Takže já jenom říkám, že neexistoval reálných důvod nějakých vážných sporů nebo toho, že by ta koalice nefungovala. Prostě teď šlo o mocenskou výměnu, teď  si jedna parta v ODS změřila síly s tou druhou partou uvnitř ODS a prakticky je to poprvé, co jsme svědky toho, že ODS na úrovni města Prahy bohužel podlehla diktátu TOP 09 a ve skutečnosti to zastupitelstvo vypadalo tak, že ODS skákala tak, jak TOP 09 pískala. Já nevím, jestli je to nový trend a bude se takhle postupovat i celostátně, ale je to problém ODS, ne sociální demokracie.

Petr Bendl /ODS/, ministr zemědělství:

To já vůbec neumím hodnotit. Pan kolega na jednu stranu říká, že to je mocenský boj, na druhou stranu říká, že sociální demokracie něco chtěla a někdo z ODS jí to nechtěl umožnit nebo podobně. On opravdu čas ukáže, v tom souhlasím, do jaké míry bude schopna ODS spolupracovat s TOP 09. Začátek špatný, alespoň tak jak já to vidím. Je to návrat, skoro bych řekl, na začátek těsně po volbách ke spolupráci, kterou si voliči přáli a opravdu teď bude na poslaneckém klubu ODS, zda ty fámy, které jsou o tom, že je rozdělený, dokáže buď zvládnout, nebo je prostě řešit tak, aby to bylo ku prospěchu Pražanů.

Moderátor:

Pojďme skočit od tohoto obecného hodnocení k tomu, co naznačil Michal Hašek. Za vás jako představitele ODS také platí ta myšlenka, že komunální politika je v uvozovkách o něčem trochu jiném a občanští a sociální demokraté tam mohou bez problémů spolupracovat?

Petr Bendl /ODS/, ministr zemědělství:

To je strašně složité, na té úrovni…

Moderátor:

Zkuste odpovědět jednoduše.

Petr Bendl /ODS/, ministr zemědělství:

Na té úrovni regionální už to z velké části voliči jako velkou politiku vnímají čím dál tím více. Dřív to tak nebylo, možná dneska, řekl bych, že se na to dívají skrz takovéto sklíčko. Ta národní politika už s tou krajskou více koresponduje. Ta komunální politika malých měst, tam je to spíše o osobních vztazích.

Moderátor:

Čím to je, že vám to tedy funguje, já nevím v Jihočeském kraji, ve Zlínském kraji, pokud se nepletu tak v Ústeckém kraji, myslím ta spolupráce ODS a ČSSD, na krajské úrovni, sem tam to i někoho vynese, tak úspěšná je ta spolupráce, až do křesla ministra.

Petr Bendl /ODS/, ministr zemědělství:

Být ministrem neznamená spolupracovat se sociální demokracií, to víte sám, že nic takového neplatí.

Moderátor:

Tak může to být ocenění úspěšné politické práce, nebo vybíráte ministry v ODS jinak?

Petr Bendl /ODS/, ministr zemědělství:

Samozřejmě platí, do jaké míry ti lidé jsou schopni spolu spolupracovat, do jaké míry se protnou jejich vidění světa a řešení konkrétních reálných problémů, protože kraje nejsou státem. Když jsem říkal, že se na to lidé čím dál tím víc dívají skrz sklíčko té národní politiky, tak to ale neznamená, že ti lidé v těch regionech zvlášť které jsou menší, což tedy není zrovna případ Jihočechů, ale tam se ti lidé skoro všichni znají a někteří spolu spolupracovat umí a jiní nikoli. To v té komunální a regionální politice tak vždycky je, bylo a nejspíš i bude.

Moderátor:

Já bych se rád, pane Hašku, zmínil ještě o jedné věci z minulého týdne. V úterý byli vaši pozastavení členové z Pardubického kraje, starosta, tuším, jednoho z Pardubických obvodů Jan Kasič a místní novinář Svatopluk Kodet, také sociální demokraté, odsouzení za to, že se pokoušeli uplácet naše pardubické kolegy. Je v sociální demokracii běžné, že komunální politici korumpují novináře?

Michal Hašek /ČSSD/, stínový ministr zemědělství:

Já musím říct, že striktně odmítám nálepku, aby sociální demokracie a vůbec v jakékoli normálně fungující politické straně bylo běžné, aby se někdo snažil uplácet a je jedno, jestli novináře, veřejné činitele a podobně. Pokud něco takového nastane, je to řádně vyšetřeno a máme tady soudní verdikt, tak já jednoznačně říkám potom padni komu padni. A je jedno, jestli se takového jednání dopustí demokrat sociální, občanský, člen TOP 09, KDU-ČSL nebo bůhví, jaké další politické strany, které máme v ČR.

Moderátor:

Čili ve vaší optice to znamená konec ve straně?

Michal Hašek /ČSSD/, stínový ministr zemědělství:

Není to normální. Já samozřejmě takové jednání, pokud nastalo a pokud to bylo dokonce konstatováno už soudním rozsudkem, tak samozřejmě to odsuzuji, protože si myslím, že to podkopává důvěru v politiku jako takovou. Samozřejmě to poškozuje politickou stranu, které je takový člověk členem a myslím si, že pokud to bude pravomocný rozsudek, tak podle našich stanov dokonce už v situaci, kdy je někdo trestně obviněn z úmyslného trestného činu, tak má přerušené členství. V tomto případě se asi jedná v tuto chvíli nikoli o aktivní členy sociální demokracie, mají pozastavené členství a pokud už byli dokonce trestně odsouzeni, tak předpokládám, že už nebudou do budoucna členy sociální demokracie.

Moderátor:

Jak to říkáte, tak to není věc, o kterou byste se aktivně zajímal, jakožto statutární místopředseda sociální demokracie, neznáte ten případ?

Michal Hašek /ČSSD/, stínový ministr zemědělství:

Já neznám ten případ podrobně. Já jsem statutární místopředseda sociální demokracie s odpovědností především za regionální politiku a fungování Asociací krajů, ale předpokládám, že politické grémium se takové věci bude věnovat tak, jako se bude věnovat i dalším kauzám, které přinesl uplynulý týden

Moderátor:

Já se na to ptám i proto, že v tom případu se poměrně intenzivně angažoval předseda pardubické sociální demokracie, člen rozpočtového výboru, poslanec Miroslav Váňa. V tom případu vystupoval jako svědek, ale podle všeho se také pokoušel zprostředkovaně ovlivňovat naše kolegy, je to pro vás akceptovatelné chování předsedy krajské ČSSD?

Michal Hašek /ČSSD/, stínový ministr zemědělství:

Pro mě je těžko přijatelné, pokud se objevují jména vrcholových sociálních demokratů a řekněme si, že předseda krajské organizace v nějakém kraji ČR už je z mého pohledu vrcholový představitel, funkcionář. Já neznám, opakuji podrobnosti té kauzy, nebyl jsem svědkem v soudní síni nějakých svědeckých výpovědí, ale jestliže je tam takový náznak, o kterém teď hovoříte, tak určitě se tím budeme zabývat ve vedení strany a pokud se jedná o poslance Váňu, tak předpokládám, že se tím bude zabývat i poslanecký klub.

Moderátor:

Pan Váňa vás ve středu bude doprovázet při návštěvě Pardubického kraje, zeptáte se ho na to?

Michal Hašek /ČSSD/, stínový ministr zemědělství:

Určitě, pokud pan Váňa dorazí, já budu na výjezdu jako stínový ministr zemědělství a budu se zajímat o problematiku zemědělců v Pardubickém kraji, tak určitě najdu prostor na to, abych se pana Váni zeptal, očekávám jeho vysvětlení a samozřejmě tím, ta věc nekončí. Předpokládám, že se tím bude zabývat i vedení strany.

Moderátor:

Doprovázet by vás asi měl, protože podle tiskové zprávy je mezi těmi lidmi, kteří s vámi stráví celý den.

Michal Hašek /ČSSD/, stínový ministr zemědělství:

Ono je to standardní, když někam vyjíždí stínový ministr, takže jej doprovází lidé z vedení té regionální organizace, v tomto případě pan Váňa.

Moderátor:

Michal Hašek a Petr Bendl jsou hosty Partie na Primě, teď už budeme mluvit o cenách a kvalitě potravin. Čeští obchodníci jsou skuteční mistři. Za ceny srovnatelné s Německem nebo Rakouskem dokážou prodat nesrovnatelně méně kvalitní potraviny, tuzemský kupec už si snad ani nedokáže představit, že by kečup mohl obsahovat také rajčata a že v jahodové marmeládě nutně nemusí být i jablka. Zajímavé je, že obchodníci už teď tlačí na producenty, aby kvůli vyšší DPH výrobky a tím i spotřebitele, ještě více šidili. Pane ministře, obecně, jak to můžete tolerovat?

Petr Bendl /ODS/, ministr zemědělství:

To já tady musím odmítnout, že bychom něco takového tolerovali. Jestli máte jednu jedinou informaci o tom, že by orgány, které mají na starosti kontrolu kvality potravin, tak sem s ní a ministr zemědělství s tím udělá jednoduchý proces. Jiná věc je, že se tyto věci stávají a dít by se v žádném případě neměly. Od toho má ČR a český stát orgány, které by takovéto věci měly kontrolovat. Já jsem si nechal doložit systém kontroly kvality potravin i v té počáteční fázi, v té produkci jako takové a musím říct, že dochází u nás k věcem, které dobré nejsou, že ty kontroly se často soustřeďují třeba v jednu chvíli na jedno místo, je jeden zemědělec či výrobce kontrolován 4, 5 kontrolami během jednoho dne. Jiný zase není kontrolován celého půl roku. Tudíž tam musíme najít a zlepšit systém kontroly, který by rozložil tu kontrolu, nebyla ta kontrola směřována na jeden den deseti orgány, ale tak aby i ty kontrolní orgány mezi sebou uměly nějakým způsobem komunikovat, aby kontrolovaly v čase víckrát, ale ne jednou za rok.

Moderátor:

To není tak, že by Zemědělská a potravinářská inspekce dělala něco špatně, jenom si nerozumí s ostatními inspekčními orgány tedy podle vašeho názoru?

Petr Bendl /ODS/, ministr zemědělství:

Já zatím nemám žádný konkrétní podnět, že by potravinová inspekce dělala něco špatně. V případě, že se tak stane, věřte mi, že to budu řešit.

Moderátor:

Pane ministře, já se ptám na ten výsledek, který člověk vidí v obchodě. Jedna věc je, že Inspekce může zkontrolovat, jestli to, že je na párku napsáno, že obsahuje 10 % masa, 50 % sóji a 40 % škrobu, jestli to tak opravdu je a jiná věc je, jak je vůbec možné prodávat párek, který obsahuje 10 % masa?

Petr Bendl /ODS/, ministr zemědělství:

To jsou věci, které je potřeba kontrolovat. A pokud se tak děje, znovu říkám, vždycky od Potravinové inspekce chci, aby doložila, jakým způsobem uložila pokutu, jakým způsobem reagovala, protože i o tom je potravinová politika.

Michal Hašek /ČSSD/, stínový ministr zemědělství:

Promiňte ale, pane ministře. Já si myslím, že ten problém je někde úplně jinde. Já si myslím také, že v zásadě ty české inspekční orgány, mám na mysli ty, které řídí stát, nikoli nějaké soukromé laboratoře, fungují vcelku dobře. Vy budete zítra oznamovat svoje priority v rámci resortu zemědělství, já se těším na to, že určitě uslyším nejenom já jako stínový ministr, ale i veřejnost, jaká bude další koncepce těch dozorových orgánů. Vaši předchůdci oznamovali zeštíhlení, chtěli úsporu až 30 %. Tak já jsem zvědav, jak se k téhle věci postavíte. Ale ta otázka pana Punčocháře směřuje k něčemu jinému. Dneska to není, promiňte, můj názor, dneska to přece není o tom, že je spotřebitel tím hlavním, kdo určuje, co je na pultech řetězců, bohužel to jsou nákupčí těch řetězců a oni tlačí na co nejmenší cenu, což sebou logicky nese také velmi mizernou kvalitu. Ale pozor, nezaměňujme dva pojmy - kvalita potraviny, její potravinová bezpečnost a možnost prodeje. Já vidím také  problém v tom, že když mám kečup a porovnám si ten německý a český nebo rakouský a český, tak v tom českém máme tady někde 11 % rajčatového protlaku, vodu a zahušťovadla, kdežto v kečupu v Německu je 70 % konzervovaných rajčat, cukr, ocet a zahušťovadla. Mohl bych takhle pokračovat tuňákem v konzervě, párky, marmeládou atd. Ten problém je v tom, že bohužel i ta současná hospodářská krize a to, že lidé mají problémy, mimochodem k tomu přispěla teď vláda zvýšením DPH na potraviny, tak logicky bohužel začnou zejména sociálně slabší skupiny se více zaměřovat na pro ně dostupné potraviny, to znamená levné potraviny. Ty potraviny nutně ještě nemusí být neprodejné, že by porušovaly nějaké bezpečnostní předpisy, ale mají nulovou nutriční hodnotu, používají se do nich náhražky a já se spíše bojím toho, aby dlouhodobě ten tlak na to, že si lidé budou kupovat takovéto levné potraviny, nevyvolal i určitá zdravotní rizika a zatížilo to do budoucna veřejné rozpočty z hlediska plateb na zdravotnictví.

Moderátor:

Promiňte, pane Hašku, já ten problém cítím ještě trochu jinde. Ten výzkum, který jste citoval, to byl průzkum, který si udělaly Hospodářské noviny a srovnávaly nejlevnější potraviny, tuším, v Německu, Rakousku a tuším několika středoevropských zemí včetně nás a tam porovnávali právě nejlepovanější potraviny a to přeci není záležitost ceny, jestliže srovnatelný drahý výrobek, párek v Německu, může obsahovat 70 % masa a u nás je z kuřecího separátu, tak přece není záležitost toho, že by spotřebitelé chtěli ušetřit, ale evidentně v rámci toho trhu, a tom trojúhelníku producent, prodejce, spotřebitel, je někam ten trh vychýlen špatně.

Michal Hašek /ČSSD/, stínový ministr zemědělství:

Podívejte, u nás se samozřejmě, opakuji, řetězce snaží tlačit na to, aby ty ceny co nejnižší. To znamená, sem se i z dovozu vozí v zásadě méně kvalitní suroviny v těch řetězcích najdete i velmi drahé potraviny, luxusní potraviny, ale to už pak záleží na tom, kolik peněz má v peněžence člověk, který do toho obchodu jde a opakuji, že lidé dneska s nízkými příjmy prostě nemají na to, aby si kupovali všechny luxusní potraviny. U těch potravin, které jsou levné, je to prostě problém používání náhražek a já tvrdím, že do budoucna to může znamenat i určité zdravotní riziko, já bych strašně rád podporoval kvalitní české potraviny, ale je to spojeno s otázkou ceny a s tím, co se dneska děje a když vláda zvedá DPH na potraviny, tak prostě té věci nepomáhá.

Petr Bendl /ODS/, ministr zemědělství:

Já bych moc prosil pana kolegu, aby nepodléhal pocitu, že čím levnější budou potraviny, tím větší snaha tady bude moc nevydělat a radši investovat do té kvality a podobně, to tak vůbec není. Přece bez ohledu na to, jaké bude DPH, bez ohledu na to bude vždycky ten, kdo vyrábí, chtít prodat, vždycky bude chtít prodat a bude chtít vždycky vydělat a musíme tudíž bez ohledu na to, jestli to bude v DPH 14 % a nebo 10 %, bude se snažit v té konkurenci získat maximum. To znamená, bude se snažit možná obejít i tu kvalitu.

Moderátor:

Pane ministře, vy si tedy myslíte, že konkurence mezi obchodními řetězci dostatečně garantuje ..

Petr Bendl /ODS/, ministr zemědělství:

Bude bez ohledu na to, jestli bude 14 % DPH nebo 10 % DPH. Ta konkurence vás vždycky bude tlačit k tomu, aby ta cena, respektive, aby to ten zákazník koupil, aby měl zájem koupit bez ohledu na to, jestli ten zákazník bude brát o 1000 korun více, nebo míň, vždycky v tom konkurenčním boji bude snaha se nabídnout a snaha získat nějakou výhodu. Tudíž obejít tu kvalitu...

Moderátor:

Promiňte, pane ministře, já nevím, jak často chodíte nakupovat potraviny. Já chodím celkem často a zaregistroval jsem ve všech řetězcích, které navštěvuji v posledních týdnech a měsících poměrně výrazný nárůst cena i základních potravin. Já si to vysvětluji tak, že už se připravují polštář proto, aby přes leden nemuseli zlevňovat, ale pokud všechny řetězce zdražují současně, nemůže to tak nějak signalizovat to, že ten trh nefunguje tak ideálně, jak ho teď popisujete.

Petr Bendl /ODS/, ministr zemědělství:

To bylo opravdu na velmi dlouhou debatu odborníků, do jaké míry se předpoklad zvedání DPH podílí na nějaké cenotvorbě nebo do jaké míry je to současná evropská politika, kdy ta konkurence na jednu stranu stoupá, na druhou stranu Evropa je v krizi a je tady snaha hledat svoje nějaké jiné ekonomické řešení. To znamená, do jaké míry se toto podílí na celkovém finančním trhu, to podle mě s tím nemá vůbec nic společného. Tady nejsou žádné kalkulace, alespoň my jsme je nezaznamenali vůči DPH a zvedání DPH.

Michal Hašek /ČSSD/, stínový ministr zemědělství:

Pane ministře, promiňte, existují konkrétní studie. Existují studie dopadu zvýšení DPH na potraviny v ČR zpracované zemědělskými univerzitami.

Petr Bendl /ODS/, ministr zemědělství:

Ano, říkají, že přibližně 1,2 %.

Michal Hašek /ČSSD/, stínový ministr zemědělství:

Ne. Není to pravda. Ty studie říkají, že pokud zvednete DPH teď na 17,5 %, pan premiér už otevřeně hovoří o 20 %, já teď vynechávám sociální aspekt věci, protože s tím hluboce nesouhlasím, abyste u citlivých komodit zvedali DPH a takhle plošně tahali peníze lidem z peněženky, když neumíte vybrat přímé daně.

Petr Bendl /ODS/, ministr zemědělství:

Ne, ne, ne.

Michal Hašek /ČSSD/, stínový ministr zemědělství:

Dobře, ale to je vaše vládní politika. Vy jste pro to hlasoval jako poslanec, pro DPH. Já ne, pane kolego.

Petr Bendl /ODS/, ministr zemědělství:

Ne, to tak není.

Michal Hašek /ČSSD/, stínový ministr zemědělství:
 

Ale je to tak, vy jste nehlasoval pro zvýšení DPH?

Petr Bendl /ODS/, ministr zemědělství:

Ale to, co říkáte, v principu není pravda.

Michal Hašek /ČSSD/, stínový ministr zemědělství:

Promiňte, ale já si myslím, že to tak je. A teď řeknu, že to zvýšení DPH u potravin u sociálně slabých lidí s nízkými příjmy, nebo podprůměrnými příjmy, tak bude znamenat snížení spotřeby, a to až o 3,5 %. A ono se to přenáší potom dál samozřejmě v té linii také na potravináře a zemědělce a bude to znamenat tlak na ně a tlak na snížení, nikoli na zvýšení produkce. To jsem nevymyslel já, to říkají vědci z Mendlovy univerzity. A další ekonomičtí odborníci.

Petr Bendl /ODS/, ministr zemědělství:

Já mám k dispozici jiná čísla.

Michal Hašek /ČSSD/, stínový ministr zemědělství:

Tak je dejte na stůl, pane ministře. Před chvilkou jste řekl, že žádné studie neexistují, teď říkáte, že máte na stole jiná čísla.

Petr Bendl /ODS/, ministr zemědělství:

To jsem neřekl. Já jsem řekl, že mám studie, které říkají, že se 4 %...

Michal Hašek /ČSSD/, stínový ministr zemědělství:

Můj závěr je, ano… Řetězce už teď zvedají ceny, připravují se na ten polštář a ještě k tomu tlačí na potravináře, dodavatele, a uplatňují další slevy u nich. Čili oni si to celé pokryjí, zaplatí to částečně ti producenti a částečně to zaplatíme samozřejmě my jako zákazníci a samozřejmě to souvisí s tím, že vláda potřebuje vybrat alespoň nějakou daň, když neumí vybrat ty přímé, tak potom sáhne na DPH a mě mrzí, že i u tak sociálně citlivé komodity, jako jsou potraviny.

Petr Bendl /ODS/, ministr zemědělství:

Ne, ne, ne.

Michal Hašek /ČSSD/, stínový ministr zemědělství:

Je to tak, pane ministře.

Petr Bendl /ODS/, ministr zemědělství:

Tato situace tady byla vždycky. Vždycky tady byl ten, kdo chtěl prodávat, tlačil na toho, od koho kupoval, aby ta cena byla co možná nejnižší.

Michal Hašek /ČSSD/, stínový ministr zemědělství:

Pane ministře, kdy se tady, prosím vás, za posledních 20 let zrušila ta snížená sazba DPH na potraviny? Nikdo to neudělal. Václav Klaus to neudělal, naše vlády to neudělaly. Jste první.

Petr Bendl /ODS/, ministr zemědělství:

Ne, tak to přeci vůbec není pravda. Já musím říct, pokud se toho DPH týká, to přeci všichni víme, jaká je ekonomická situace v ČR a že vláda musí řešit schodek státního rozpočtu a musí hledat nějaká řešení. Téměř všechny země v Evropě jdou cestou zvyšování nepřímých daní na úkor přímých. Ty přímé snižují tak, aby stabilizovaly finance. Všichni víme, že sjednocení DPH přinese řadu pozitivních efektů, naproti tomu je třeba mít adresnou sociální politiku, kterou vy konkrétně odmítáte. To znamená...

Michal Hašek /ČSSD/, stínový ministr zemědělství:

Není pravda.

Petr Bendl /ODS/, ministr zemědělství:

Ale je to tak, vy to odmítáte jako princip.

Michal Hašek /ČSSD/, stínový ministr zemědělství:

V našem programu to nenajdete.

Petr Bendl /ODS/, ministr zemědělství:

Ve vašem programu nenajdeme nic, to je ten problém, že my...

Moderátor:

Promiňte, pánové, ať se zbytečně neponoříme do tématu obecné ekonomické situace.

Petr Bendl /ODS/, ministr zemědělství:

Ono to s tím samozřejmě souvisí.

Moderátor:

Ono to s tím souvisí, ale vy hezky utíkáte od tématu, které mě osobně zajímá o něco více. S dovolením bych mluvil o něm, a to je ten, že vy tedy říkáte, že řetězce v současné době, přestože jste pozoroval, že zdražují potraviny, že to nedělají proto, aby si vytvářely polštář v souvislosti s nárůstem DHP od příštího roku.

Petr Bendl /ODS/, ministr zemědělství:

Nemáme žádné takové informace.

Moderátor:

Nicméně, jak si tedy vysvětlujete, že řetězce, které by si měly vzájemně konkurovat, sledují stejnou trajektorii cen, tj., zdražují. Já se ptám, jestli nemáte dojem, že spolu řetězce nějakým způsobem svoji cenovou politiku koordinují.

Petr Bendl /ODS/, ministr zemědělství:

Víte, ministr zemědělství by neměl mít dojem, ten by měl mít důkazy, aby mohl vyvolávat jednání s orgány, které mají hlídání takových dohod na trhu k dispozici, respektive, je v jejich kompetenci, aby je řešily. V tuto chvíli ministr zemědělství nemůže říct, že by měl důkaz, který by svědčil o tom, že se řetězce na něčem takovém domlouvají.

Moderátor:

Udělal ministr zemědělství něco pro to, aby zjistil, jestli se řetězce na něčem dohodly? Já předpokládám, že sám jste říkal, že jste si všiml, že tedy potraviny zdražují, zda jste tedy pověřil někoho ze svých zaměstnanců,  ze svých podřízených, aby nechal třeba Antimonopolní úřad prozkoumat, jestli tam není nějaké jednání ve shodě?

Petr Bendl /ODS/, ministr zemědělství:

Říkáte správně, že to je věcí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, se kterými jsme v permanentním styku nejenom v záležitosti potravin, ale i v záležitosti například Lesů ČR. Tudíž tuto otázku projednáváme poměrně velmi často, každý týden minimálně.

Moderátor:

A už jste ji projednávali, a ptal jste se Antimonopolního úřadu, jestli sleduje.

Petr Bendl /ODS/, ministr zemědělství:

Každý týden.

Moderátor:

A nemáte poznatky o tom, že by fungovaly koordinace.

Petr Bendl /ODS/, ministr zemědělství:

Není na stole důkaz, který by něco takového potvrzoval.

Michal Hašek /ČSSD/, stínový ministr zemědělství:

Já bych řekl, že jsem rád, že za této situace se vám ještě nepodařilo zrušit zákon o významné tržní síle, protože jenom díky němu, a ta věc tady platí rok a půl, a prosadili jsme ji, já jsem na to pyšný jako stínový ministr zemědělství, má ÚHOS kompetence k tomu, aby se velkoobchodní řetězce chovaly alespoň stejně mravně jako v západní Evropě, aby tady nebyly takové praktiky, jako je vyžadování nejrůznějších poplatků zalistování, regálného a podobně. Nicméně, s tou cenotvorbou je to trošku složitější věc, tam jde totiž o to, že v rámci nějakých tržních sil nemůže nějaký státní úřad diktovat ceny, může zkoumat, jestli nedošlo ke kartelové dohodě, to máte, pane Punčocháři, určitě pravdu a stojí zato, jestli pan ministr komunikuje s ÚHOS v rámci problému resortu, tak aby se ÚHOS třeba podíval i na to, jestli tady nevznikají nějaké nedovolené kartelové dohody v rozporu s českým právem.

Moderátor:

Nicméně, pardon, jak si vysvětlujete, když se vrátím k tomu příkladu, o kterém jsme mluvili na začátku, to znamená srovnání typově stejných potravin v Německu a Rakousku, stejná cena, výrazně horší složení v ČR, pokud to porovnám. Neznamená to, že prostě se vám stále jako politikům nedaří vytvořit takové regulační prostředí, aby ten trojúhelník nebyl výrazně vychýlen směrem k prodejcům, protože jinak se nedá vysvětlit to, že za stejnou cenu s nižšími náklady producentům dostáváme menší kvalitu.

Michal Hašek /ČSSD/, stínový ministr zemědělství:

Víte, já si myslím, že to je především o setrvalém tlaku spotřebitelů. A my tady nejsme od toho, abychom uregulovali, jako politici, ať už pravicoví, levicoví, ministr zemědělství nebo někdo jiný, abychom uregulovali ten trh nějakými nadměrnými regulacemi. Já musím říct, že co se týká kvality potravin, máme tady dané nějaké standardy, máme tady normy, máme tady zákony o označování potravin. Já třeba bych si taky představoval, aby spotřebitel měl více přehledných informací, aby se tady více podporovaly takové věci, jako jsou ty značky kvalitních potravin. To se roky děje. Ministerstvo tady má značku Klasa, přišly jsme jako regiony s projektem regionálních potravin a snažíme se naše spotřebitele upozorňovat na kvalitní domácí produkci. Bohužel, problém je v tom, že lidé se na to stále dívají samozřejmě logicky prostřednictvím své peněženky a bude platit, že dokud bude zákazník, který bude ochoten kupovat takové zboží na pultech velkoobchodních řetězců, a někteří lidé k tomu budou teď donuceni těmi sociálními okolnostmi, proto se mluví o zvedání daní, pane ministře, tak je kupovat budou. A obchodní řetězce, opakuji, i nákupčí tlačí na to, aby nabídli co nejnižší cenu, a je to samozřejmě logicky spojeno s kvalitou. Ta kvalita nebude vysoká, když tam bude minimální cena, která se v zásadě rovná nákladům. Nechci ani uvažovat o příkladech, kde se to prodává, za podnákladové ceny.

Petr Bendl /ODS/, ministr zemědělství:

Já musím říct jednu věc. Vy jste řekl, pane redaktore, že český zákazník dostává za stejné peníze nižší kvalitu, než je tomu jinde. Já se v tomto ohledu musím ohradit. To, že vytáhneme z těch stovek milionů produktů jeden, který zvedneme a řekneme, podívejte se, jak je to u nás špatné, to není pravda. V ČR se vyrábí velké množství vysoce kvalitních výrobků, které vyvážíme po celé Evropě. Z produkce zhruba 2 % celkového objemu potravin se vyváží do EU a kdyby to nebylo kvalitní, tak se to tam nikdy neprodá. To přece všichni víme, takže nevytvářejme tady pocit, že v ČR…

Moderátor:

Nicméně, pane ministře, reagujete na něco jiného, než co jsem říkal.

Petr Bendl /ODS/, ministr zemědělství:

Ne, já jsem si to napsal. Že dostáváme za stejnou cenu produkty nižší kvality. Já toto apriori generálně musím odmítnout. Existují výjimky, které je třeba hlídat a znovu říkám, stát má na to své nástroje, se kterými se to snaží řešit. A co se týká těch řetězců. Pan kolega poslanec dobře ví, že my ty paragrafy, které jsou zakomponovány v zákoně o tržní síle, které hlídají řetězce, chceme aplikovat i v zákoně o ochraně hospodářské soutěže. Vedou se na toto témě s nevládními organizacemi poměrně pravidelně jednání nejenom s Ministerstvem zemědělství, ale především s Ministerstvem průmyslu a obchodu, a to co se osvědčilo v praxi, zcela určitě bude zakomponováno do zákona o ochraně soutěže.

Michal Hašek /ČSSD/, stínový ministr zemědělství:

A já si toho cením, protože je to významný posun. Předchůdci pana ministra z ODS totiž říkali, že tady žádná regulace těch řetězců a toho jejich chování vůči dodavatelům není potřeba. Já jsem rád, že tady došlo k pragmatickému posunu a budu rád, když pak budeme spolupracovat jako vláda a opozice na té nové legislativní úpravě.

Moderátor:

Pojďme se přesunout je kontrole potravin ještě jednou. Můžete jako ministr slíbit, že pokud jde o ČZPI, tak bude v příštím roce kontrolovat minimálně ve stejném objemu a stejně intenzivně jako v letošním?

Petr Bendl /ODS/, ministr zemědělství:

Zcela určitě, to mohu slíbit. Ministr zemědělství bude kontrolovat činnost ČZPI a bude chtít od ní čísla nejenom v tom kolikrát, ale také v tom, to co jsem tady říkal na začátku, aby se dohadovaly mezi sebou jednotlivé kontrolní orgány, ať už jsou to veterináři, inspekce a další tak, aby nepřicházely v jeden den.

Moderátor:

Budete na to mít dost peněz, vzhledem k tomu, že celý stát šetří, předpokládám, že i ministerstvo zemědělství bude šetřit.

Petr Bendl /ODS/, ministr zemědělství:

Na potravinové inspekci nešetříme.

Moderátor:

Stejný rozpočet jako v letošním roce tedy?

Petr Bendl /ODS/, ministr zemědělství:

Říkám, že na potravinové inspekci určitě nešetříme.

Michal Hašek /ČSSD/, stínový ministr zemědělství:

Výjimečně, tady se máte ptát vy, pane Punčocháři. Takže už neplatí závazek vašich předchůdců, pane ministře, že ušetříte 30 % na těch dozorových orgánech? Nemáte to v plánu?

Petr Bendl /ODS/, ministr zemědělství:

Já, to co mám v plánu, je podívat se na mandatorní výdaje jednotlivých úřadů, a nikoli na šetření na výdajích co se faktických kontrol týká. To určitě na tom zájem nemám.

Moderátor:

On ředitel ZPI pan Šebesta už před dvěma lety ve výroční zprávě psal, protože se šetří, tak odkládají investice, šetří na lidech, propouštějí je, což mi tak nějak naznačuje, že to s těmi kontrolami může být trošku složitější, než teď říkáte.

Petr Bendl /ODS/, ministr zemědělství:

Mně nic takového pan ředitel neavizoval.

Moderátor:

Slíbil vám, že bude pokračovat ve stejném rozsahu?

Petr Bendl /ODS/, ministr zemědělství:

Nemám žádnou zprávu tohoto typu, o které říkáte, že by si pan Šebesta stěžoval na podmínky.

Moderátor:

To byla výroční zpráva ZPI, tedy to, v čem si stěžoval, tak tu byste mohl číst občas.

Petr Bendl /ODS/, ministr zemědělství:

To jsem úplně přeslechl tuhle invektivu.

Moderátor:

Já vám jí klidně zopakuji.

Petr Bendl /ODS/, ministr zemědělství:

To si myslím, že jsem si jí nezasloužil. Nicméně zcela určitě znovu říkám, že ČZPI bude ministerstvo zemědělství vytvářet podmínky na to, aby kontroly prováděla.

Michal Hašek /ČSSD/, stínový ministr zemědělství:

Já musím říct, že v tom bude mít pan ministr moji plnou podporu jako opozičního politika, protože jsem také přesvědčen o tom, že ty české dozorové a kontrolní orgány všechny nejenom ta ČZPI, tak si zaslouží, aby mohly pokračovat dál bez plošných škrtů.

Moderátor:

Jak do toho zapadá, usnesení zemědělského výboru, který když projednával rozpočet ministerstva zemědělství, tak se usnesl, že navrhuje snížit o 10 milionů v příštím roce výdaje ministerstva mimo jiné na inspekční a kontrolní činnost?

Michal Hašek /ČSSD/, stínový ministr zemědělství:

To je dobrá otázka, ptejte se, prosím, pana ministra a pana premiéra, proto to usnesení nehlasovala opozice, ale hlasovali koaliční poslanci.

Moderátor:

Tak děkuji za přesměrování, ptám se tedy ministra zemědělství, proč zemědělský výbor většinou vládních stran podle Michala Haška odhlasoval, že by ministerstvo zemědělství v příštím roce mělo šetřit 10 milionů na kontrolní a inspekční činnosti.

Petr Bendl /ODS/, ministr zemědělství:

Alespoň tak jak já to chápu, šetřit se má na provozních výdajích, nikoli na kontrolách.

Moderátor:

Tvrdíte, že to stále neohrozí chod té inspekce, minimálně v příštím roce?

Petr Bendl /ODS/, ministr zemědělství:

Nesmí to ohrozit, to je samozřejmě odpovědnost i jednotlivých managamentů.

Moderátor:

Na co konkrétně tedy bude mít ČZPI v příštím roce za úkol se zaměřovat od vás jako od ministra?

Petr Bendl /ODS/, ministr zemědělství:

Já nemám nic, co bych jim speciálně vytknul. Oni mají své úkoly dané dlouhodobým plánem a musí se soustředit na kvalitu potravin. Ten plán jim schvaluje ministerstvo zemědělství, pokud vím, a není tam nic, co by se nějak výrazně lišilo od standardu, který je tady zavedený pár let zpátky.

Moderátor:

Jenom, když se vrátím k úvodu tady toho tématu, tak jsem citoval producenty, kteří říkají, teď na nás ti nákupčí z hypermarketů tlačí, abychom snižovali ceny, nemáme to jak jinak udělat, než tím, že budeme používat nejrůznější náhražky, neberete to jako podnět k tomu přehodnotit priority kontroly, tak abychom jako spotřebitelé opravdu nejedli velmi problematické potraviny?

Petr Bendl /ODS/, ministr zemědělství:

Je na specialistech, a proto má ČR i tuto organizaci, aby vyhodnotila, co je v tu danou chvíli nejdůležitější. Já spoléhám na to, že tato organizace bude hlídat kvalitu potravin a v případě, a to ve všech těch strukturách, jak u prvovýrobce, tak u zpracovatele, tak u prodejce. Tak aby v té síti nevypadlo něco, na co by doplatil zákazník.

Michal Hašek /ČSSD/, stínový ministr zemědělství:

Pane ministře, mně nezbývá než to na závěr opět oglosovat tím, že kdyby tady nebyl nepřímý tlak prostřednictvím zvyšování daně z přidané hodnoty na potravinách, tak by tady ani nebyl tlak obchodních řetězců na další snižování ceny u producentů.

Petr Bendl /ODS/, ministr zemědělství:

Bude se to dít stejně, stejně by se to dělalo.

Michal Hašek /ČSSD/, stínový ministr zemědělství:

Není to pravda, pane ministře. Toto je explicitní spojení.

Moderátor:

Hosty nedělní Partie jsou Petr Bendl a Michal Hašek. my se ještě krátce podíváme na to, co dokáže Petr Bendl vyjednat pro české zemědělce. Novopečený ministr zemědělství naskočil před měsícem a půl do hodně rozjetého vlaku. V plném proudu jsou jednání o tom, kolik evropských peněz budou v příštích letech dostávat čeští zemědělci, v jak velké nevýhodě budou tedy ve srovnání se svými západními kolegy. Pane ministře, už jste se v tom problému stačil zorientovat?

Petr Bendl /ODS/, ministr zemědělství:

Ano, stačil.

Moderátor:

Pomáhá vám v tom váš předchůdce?

Petr Bendl /ODS/, ministr zemědělství:

S mým předchůdcem příliš nekomunikujeme, ale to neznamená, že bychom si nějak házeli klacky pod nohy.

Moderátor:

Takže neptáte se ho, nepředal vám agendu v tom smyslu - tohle je dohodnuto, ty státy s námi na tom spolupracují a podobně?

Petr Bendl /ODS/, ministr zemědělství:

Ne, já jsem se s řadou kolegů v EU znal a znám systém fungování EU jako celku - Evropského parlamentu i Evropské komise, neboť jsem s Evropskou komisí spolupracoval už v minulosti, byť možná v jiném rezortu. A s Evropským parlamentem taktéž. Takže jsem potřebu konzultovat něco s panem kolegou neměl, nicméně…

Moderátor:

To se rozumí, že se nemáte rádi, tak jak to formulujete.

Petr Bendl /ODS/, ministr zemědělství:

Ne, proč bychom se neměli mít rádi. To já myslím, že máme profesionální vztah, to úplně stačí v danou chvíli.

Moderátor:

Pane Hašku, máte informace o tom, jak se Petru Bendlovi daří v této oblasti?

Michal Hašek /ČSSD/, stínový ministr zemědělství:

Víte, jako stínového ministra mě samozřejmě netěší, že tady není nějaká kontinuita ve výměně informací. Ale já musím říct, že otázka reformní společné zemědělské politiky a priority českých zemědělců a farmářů jsou věc, která bude spojovat tu aktivitu vlády a v našem případě mé opoziční strany, protože to, co bude vyjednáno, bude platit dlouhou dobu a my si tady nemůžeme hrát na nějaké úzké stranické zájmy. Já bych rád věděl od pana ministra, jestli už se nějak pohnulo dál jednání v těch klíčových otázkách. A já řeknu tři. První z nich byla otázka zastropování plateb podle velikosti farmy. To je věc, která nesmírně tíží české zemědělce stejně tak jako Slováky, Maďary nebo bývalou část v&a

Ing. Petr Bendl

předseda regionálního sdružení
poslanec PČR
ministr zemědělství