Před Tluchořem a spol. smekám. Jak budu já hlasovat, záleží na tom, co Nečas předloží

7. listopadu 2012
Před Tluchořem a spol. smekám. Jak budu já hlasovat, záleží na tom, co Nečas předloží

Za velmi odvážné označil poslanec Boris Šťastný (ODS) rozhodnutí tří jeho kolegů, kteří se včera rozhodli složit poslanecký mandát. MarekŠnajdr, Ivan Fuksa a Petr Tluchoř patřili k takzvaným rebelům, kteří odmítali vládní konsolidační balíček. Naopak Tomáš Úlehla a Jan Floriánoznámili, že se podřídí požadavkům vedení ODS. K vládním zákonům má přitom mnoho výhrad i Boris Šťastný.

Jak hodnotíte krok poslanců Šnajdra, Tluchoře a Fuksy? 

Je to velmi odvážný a velmi neobvyklý krok, který by měla nejen sněmovna, ale celá veřejnost ocenit. 

Myslíte, že je to z jejich strany potvrzení toho, že jim šlo o programové principy? 

Tímto krokem to jednoznačně dokázali, a jestli někdo řekne slovíčkem, že to mysleli nějak jinak, tak by urážel celé jejich počínání. Jasně prokázali, že jsou konzistentní, a já před nimi smekám. A to říkám i s tím, že jsem byl významným kritikem řady kroků či názorů Petra Tluchořenebo třeba Marka Šnajdra ve zdravotnictví. 

Věděl jste o tom, že to zvažují? 

Ne, nevěděl. Oni se rozmýšleli tak jako já. Před mnoha týdny jsem přišel za Petrem Nečasem a také jsem zvažoval odchod z Poslaneckésněmovny. A musím říci, že takovým způsobem uvažuji i dnes. Nevím, jak bude balíček vypadat, nevím, co se bude dít ve sněmovně. Věřím v ODS, ale pokud se chová tak, že ztrácí své lidi, ideologii, pokud ODS nepochopí, že se musí vrátit zpátky k prosazování politiky lídra pravice, tak je s námi konec. Není běžné, aby někteří lidé odcházeli z ODS. Opustil nás Michal Doktor, kolega Fiala. Situace je velice složitá a není možné ji brát na lehkou váhu. 

Měli podle vás i poslanci Florián a Úlehla raději složit mandát? 

Nikdy nikomu nebudu vzkazovat, co má dělat. A nepřál bych si, aby kdokoliv cokoliv vzkazoval mně. Každý máme svůj rozum a musí existovat svoboda zastupitele. 

Někteří ze zmíněné pětice poslanců si stěžovali, že na ně byl z různých stran vyvíjen nátlak. Potýkáte se s ním i vy? 

Nezpochybňuji, co ti kolegové říkají. Já s nimi mluvím, slyším je a skutečně mohu potvrdit, že řadu těch věcí, co se objevuje v médiích, jsem zaznamenal z mnoha zdrojů. Na druhou stranu imunita a čest poslance jsou natolik silným institutem, že každý z nás musí být silný a nesmí se podvolit jakémukoliv tlaku. 

Je možné, abyste se přizpůsobil většinovému názoru klubu jako Jan Florián a Tomáš Úlehla? 

Dosud vždy jsem hlasoval v souladu s většinovými usneseními strany nebo klubu. Vždy jsem hájil vnitrostranickou demokracii. Petru Nečasovijsem nabídl svou rezignaci už před několika měsíci a on mě přesvědčoval, ať to nedělám, že se politika ODS změní, že se vrátí k pravicové politice. Ale dnes jsem opět před stejným rozhodnutím. 

Budete hlasovat pro vládní konosolidační balíček? 

Nevím, jak bude vypadat. Nikdy jsem nevystupoval proti DPH. Rozumím kompromisu zrušení superhrubé mzdy od roku 2014 a případně zavedení "milionářské daně" v roce 2013. Načetl jsem dva pozměňující návrhy - jeden je úplné zrušení progresivního zdanění, druhý je odložení o rok. Já předpokládám, že premiér tuto dohodu, kterou se mnou uzavřel, dodrží. Pokud ne, tak to je jiná věc. Ale zatím nemám žádné informace. V tuto chvíli tedy nemohu říci, zda balíček podpořím. Ale jsem velmi nešťastný z politiky občanských demokratů. 

Co tím myslíte? 

Dostali jsme se do situace, kdy se licituje o nesmyslných daňových balíčcích. Povinností ministra financí bylo sestavit rozpočet podle platných zákonů. To neudělal. Předložil návrh rozpočtu a vedle něj zákon, který jej doprovázel. Ten ale neměl podporu koaličního partnera. V tu chvíli měl předseda vlády povinnost jasně nařídit ministrovi financí, aby rozpočet přepracoval. Toto pondělí jej přepracoval tak, že jej záměrně, jako politickou past, vytvořil o desítky miliard vyšší, než ten balíček postihoval, zasáhl prorůstové věci a klíčové resorty. Jak si může vedení naší strany nechat takto diktovat politiku? 

Jak se podle vás bude situace vyvíjet v následujících dnech? 

Vedení ODS má většinu křesel ve vládě a vedení parlamentu, je proto evidentní, že se budou snažit najít řešení. Současně si myslím, že Věci veřejné, jako strana prodejná, bude hledat jakákoliv řešení, která povedou k nějakému částečnému prodloužení podílu na vládnutí, na moci. Takže v tuto chvíli nedokážu předjímat, co se bude dít. 

(Autor: Aleš Měřička)

MUDr. Boris Šťastný

místopředseda oblastního sdružení
zastupitel
zastupitel statutárního města
poslanec PČR