Otázky Václava Moravce

4. listopadu 2012
Otázky Václava Moravce

Hostem nedělního diskusního pořadu Otázky Václava Moravce v přímém vstupu z brněnského kongresu ODS byl nově zvolený předseda ODS Petr Nečas.

Václav MORAVEC, moderátor:

Petr Nečas se stal znovu předsedou Občanské demokratické strany, a to na kongresu, který se koná v Brně. Připomeňme, že Petr Nečas měl tentokrát vyzyvatele, a to v Ivanu Fuksovi, bývalém ministru zemědělství a také v jednom z nespokojených poslanců ODS. Petr Nečas získal v prvním kole volby 351 hlas, Ivan Fuksa 171 hlas. Hostem Otázek je teď premiér a staronový předseda Občanské demokratické strany Petr Nečas. Přeji vám hezké dobré odpoledne do Brna.

Hezké odpoledne.

Václav MORAVEC, moderátor:

Spadl vám kámen ze srdce? Ptám se, zda vám, pane předsedo, staronový předsedo, spadl kámen ze srdce, že jste obhájil svůj mandát v prvním kole, i když to procentní vyjádření hlasů, které jste dostal, není příliš vysoké?

Petr NEČAS, předseda ODS:

To procento odpovídá výsledku, který zpravidla mají kandidáti na předsedu ODS, kteří opakují volbu, mají protikandidáta. Takže já jsem s tou podporou velmi spokojen. Jsem rád, že toto zvolení prošlo již v prvním kole a musím říci, že mi kámen ze srdce nespadl, protože jsem žádný kámen na srdci neměl.

Václav MORAVEC, moderátor:

Vy jste tedy nepočítal s variantou, že byste byl zvolen až ve druhém kole? S tou variantou jste vůbec nepočítal?

Petr NEČAS, předseda ODS:

Samozřejmě já vždycky říkám, že kongres Občanské demokratické strany je nevyzpytatelný živočich, takže vyloučit nejde nikdy nic. Ale jsem rád, že jsem dostal v prvním kole takto výraznou podporu delegátů a delegátek kongresu ODS.

Václav MORAVEC, moderátor:

Když mluvíte o výrazné podpoře, tedy o tom 351. hlasu, který jste získal na kongresu Občanské demokratické strany, počítáte s tím, že s tímto mandátem bude stabilnější i vláda České republiky?

Petr NEČAS, předseda ODS:

Stabilní bude především tak, jak bude stabilní Občanská demokratická strana. Teď ještě běží volba dalších členů grémia a já věřím, že kongres moudře a správně namixuje složení tohoto grémia a že budeme především akceschopným organismem, který je schopen dodržovat smlouvy a dohody a plnit vládní programové prohlášení.

Václav MORAVEC, moderátor:

Vy jste právě o vládním prohlášení a změně priorit nebo akcentaci některých priorit z programu ODS mluvil v tom kandidátském projevu, jak jsem ho sledoval. Můžete tedy říci, které konkrétně priority označíte svým koaličním partnerům jako důležité po tomto kongresu Občanské demokratické strany?

Petr NEČAS, předseda ODS:

Musíme se zaměřit na to, co ovlivňuje pozitivně životy našich občanů. Naši občané jsou většinou lidé, kteří mají zájem o své okolí, mají zájem o svou rodinu, mají děti, vnuky, čili určitě například otázka kvalitních škol a kvalitního celého vzdělávacího systému od základních škol až po univerzity. Určitě se potřebujeme podívat na věci, které omezují podnikatelskému sektoru život, jsou to záležitosti, kdy zbytečné regulace, administrativní bariéry zabraňují firmám vytvářet nová pracovní místa. A protože lidé od nás neočekávají vyšší sociální dávky, lidé od nás očekávají dobrou a kvalitní práci, aby na živobytí pro sebe a pro své blízké si mohli vydělat tím nejdůstojnějším způsobem, a to je prací. Čili celá řada těchto záležitostí, včetně zaměření se na to, aby naše ekonomika opět nastartovala svůj motor, samozřejmě v rámci rozpočtových možností bez toho, abychom uměle do ekonomiky nalévali peníze. Jsou to větší orientace i na každodenní chod státu a státní administrativy, aby se neopakovaly věci kolem informačních systémů a nevyplacených sociálních dávek, kolem sKaret, kolem centrálního registru vozidel a podobně. Stát nemá občany obtěžovat, ale má jim skutečně pomáhat.

Václav MORAVEC, moderátor:

Počítáte s tím, že teď, když jste znovu obhájil post předsedy Občanské demokratické strany, že přijdete také s restartem vlády, že by mělo dojít v nejbližší době k nějaké personální obměně ve vládě, když necháme stranou Jaromíra Drábka a jeho nahrazení Ludmilou Müllerovou?

Petr NEČAS, předseda ODS:

Samozřejmě v mé vládě personální výměny nejsou nic výjimečného, to tedy rozhodně ne. Ale teď nemá význam specifikovat, kde a jaké budou personální výměny. O těchto věcech budeme jednat, teď kongres ještě běží, máme před sebou příští týden poměrně klíčovou schůzi Poslanecké sněmovny a na základě tohoto budeme postupovat dál.

Václav MORAVEC, moderátor:

Počítáte s tím, že na začátku příštího týdne by byla jmenována Ludmila Müllerová do pozice ministryně práce a sociálních věcí?

Petr NEČAS, předseda ODS:

My především musíme zvládnout ta klíčová hlasování v Poslanecké sněmovně. Já samozřejmě s paní Müllerovou, kterou osobně znám dlouhá léta, se budu chtít ještě přesně sejít, abychom si specifikovali některé klíčové věci, které v tomto resortu je nezbytné udělat a poté navrhnu prezidentu republiky její jmenování.

Václav MORAVEC, moderátor:

Sejdete se tedy až poté klíčové schůzi Poslanecké sněmovny? Chápu to správně?

Ano.

Václav MORAVEC, moderátor:

Vy jste mluvil o podpoře školství, univerzit, vzdělávání. Co tedy říkáte novému návrhu verze státního rozpočtu na příští rok, když toto tvrdíte, že je pro vás teď, jako pro staronového předsedu ODS zásadní priorita, kde v tom novém návrhu ministr školství škrtá právě ve vědě a výzkumu, škrtá právě v evropských fondech ve výši 16,5 miliardy korun. Nepolil vás pot, když jste si návrh toho nového státního rozpočtu, který bude v pondělí projednávat vláda, četl?

Petr NEČAS, předseda ODS:

V tuto chvíli neexistuje žádný návrh nového státního rozpočtu, to chci zdůraznit. Ten materiál, který se teď diskutuje, je pouze soubor výdajových limitů pro jednotlivá ministerstva a vychází z toho, že by nebyl přijat ten konsolidační balíček v žádné podobě, že od příštího roku bude hodnota daně z přidané hodnoty na 17,5 procentech. My jsme vždycky říkali, že ten konsolidační balíček, včetně navýšení daně z přidané hodnoty neděláme z nějakého plezíru nebo z nějakého fanfarónství, že je to věc, která je bezprostředně svázaná se státním rozpočtem na příští rok, že to jsou požadavky státního rozpočtu a toto je důsledek toho, kdyby balíček nebyl přijat, ale já věřím, že nalezneme kompromisní variantu a věřím, že toto nebude výsledná podoba rozpočtu na příští rok.

Václav MORAVEC, moderátor:

Ale vyděsila vás ta míra škrtů, ten návrh ministerstva financí?

Petr NEČAS, předseda ODS:

Nevyděsila, protože já jsem věděl, z jakých předpokladů se vychází. Upozorňoval jsem na to v Poslanecké sněmovně, upozorňoval jsem na to své kolegy, kteří možná ani netuší, jakou rozpočtovou pohromu můžou způsobit a jejich blazeované vystupování, že to jenom tak stačí vyškrtat 15 miliard korun, že to vůbec nic neznamená nebo vyškrtat 20 miliard korun, je absolutně nekompetentní vystupování a myslím si, že se budou muset i oni podívat na tyto výdajové limity.

Václav MORAVEC, moderátor:

Počítáte s tím, že kongres, který se teď koná v Brně a který volí vaše místopředsedy, takže usnesením zaváže poslance, aby hlasovali pro ten váš kompromisní návrh, tedy že by se zvyšovala pouze snížená sazba DPH na jeden rok, a to ze 14 na 15 procent. Počítáte s tím, že bude přijato takové usnesení?

Petr NEČAS, předseda ODS:

Nepředpokládám, že by kongres přijímal podobné zavazující usnesení. Nicméně, debata politická o usnesení bude teprve předmětem dnešního jednání. Já jsem přesvědčený, že zvítězit musí především odpovědnost a kdo se odpovědně nechová, kdo opakovaně se chová tak, že svým způsobem ohrožuje existenci vlády, ohrožuje existenci i své politické strany, tak tomu zřejmě nejde poručit nějakým usnesením. K odpovědnému chování nemůžete nikoho zavázat hlasováním, čili buď odpovědný je a nebo je nebo je politický hazardér.

Václav MORAVEC, moderátor:

Jinak řečeno, ani kongres tedy nemlže zajistit stabilitu vlády a může se stát, že v příštím týdnu vláda padne?

Petr NEČAS, předseda ODS:

Jak jsem již řekl, lidská a politická odpovědnost nejde vynutit hlasováním, buďto se někdo odpovědně chová a nebo se chová jako nezodpovědný hazardér.

Václav MORAVEC, moderátor:

Vy teď míříte do sálu, respektive půjdete mezi delegáty, platí to, že nebudete říkat svá doporučení, koho byste chtěl mít vedení Občanské demokratické strany? Nerozmyslel jste si to?

Petr NEČAS, předseda ODS:

Já jsem již před dvěma lety řekl, že ta chvíle, kdy jsem řekl své přání, jak by mělo vypadat grémiu ODS, byla unikátní, jedinečná, neopakovatelná, že už nikdy v budoucnosti jako předseda ODS něco podobného nemůžu a v podstatě ani nesmím udělat. Řekl jsem to již před dvěma lety a na tom se za ty dva roky nic nezměnilo.

Václav MORAVEC, moderátor:

Konstatuje předseda Občanské demokratické strany, staronový předseda Petr Nečas v rozhovoru pro Otázky. Ještě jednou blahopřeji ke znovuzvolení a přeji vše dobré do Brna, pane předsedo.

Děkuji a hezký den.

Tolik Petr Nečas.