Rozhovor pro Deník

5. listopadu 2012
Rozhovor pro Deník

"Vnímám ho jako silný, byl bych zklamaný, kdybych nebyl zvolený v prvním kole. Podporu kolem 60 procent jsem očekával. Beru ji ale jako podmíněnou, protože předseda nese odpovědnost za všechno, co se ve straně děje, včetně prohry v krajských volbách."

Vnímáte mandát od delegátů jako dostatečně silný na ofenzivu vůči rebelům i v koalici? 

Vnímám ho jako silný, byl bych zklamaný, kdybych nebyl zvolený v prvním kole. Podporu kolem 60 procent jsem očekával. Beru ji ale jako podmíněnou, protože předseda nese odpovědnost za všechno, co se ve straně děje, včetně prohry v krajských volbách. 

A jak si vysvětlujete těch třicet procent pro vašeho nečekaného protikandidáta Ivana Fuksu? 

Jsem přesvědčený, že i kdybych kandidoval sám, dostal bych kolem 60 procent. To nebyly hlasy pro Ivana Fuksu, ale proti Petru Nečasovi. Když to řeknu s nadsázkou, kdyby proti mně kandidoval houpací kůň, dostal by těch 30 procent také. 

Posunulo se na kongresu nějak drama kolem úsporného balíčku? 

Ne. 

Čili budete dál vyjednávat. Očekáváte v tomto směru výraznou pomoc od svého nového prvního zástupce Martina Kuby? 

To s touto, obecně přeceňovanou funkcí nijak nesouvisí. Na váhu v grémiu ODS tento post nemá žádný vliv. 

O tom nemluvím, ptám se na schopnost dojednat kompromis s pěti rebelujícími poslanci. 

Proč si myslíte, že by to mohl Martin Kuba vyjednat? 

Protože minimálně Petr Tluchoř a Marek Šnajdr vypadají hodně sveřepě a s vámi už jednat nechtějí, s Martinem Kubou možná ano. 

Uvidíme, jaké ta sveřepost bude mít výsledky. Aspoň je teď po kongresu naprosto jasné, že nikdy nešlo o nějakou sazbu DPH, ale o pokus svrhnout předsedu ODS. 

Připouštíte, že příští týden padne vláda, ale bude to znamenat jen výměnu premiéra, nikoliv předčasné volby? 

Všechny scénáře jsou ve hře, nicméně já věřím, že zvítězí politická odpovědnost a vláda bude pokračovat pod mým vedením a v tomto koaličním formátu. 

V pondělí budete jednat o podobě státního rozpočtu. Navrhované škrty vypadají hodně dramaticky, ve výdajích na vědu, školství a dopravní infrastrukturu se má ušetřit 20 miliard. 

Zatím ministerstvo financí jen navrhlo výdajové limity, které nepočítají se schválením konsolidačního balíčku. Jednání jsou před námi, druhý návrh státního rozpočtu ještě není stole. 

Budete v tomto směru neústupný, jak si přál kongres?
 

Příjmy státního rozpočtu nejsou nafukovací. My jsme všechny poslance upozornili, že jeho první verze bez schválení konsolidačního balíčku není přijatelná. Teď všichni vidí, jaké důsledky to může mít. Proto vláda s balíčkem spojila důvěru. Tady jde o státní rozpočet, pokud ho vláda nemá šanci realizovat, nemůže fungovat. 

Několikrát jste řekl, že pokud byste se ve sněmovně nemohl opřít o většinu a musel u každého zákona přemlouvat několik přeběhlíků, byly by čestnější předčasné volby. Ta situace reálně nastává. 

Říkal jsem něco jiného, totiž že než vládnout v agonii, kdy vláda nebude schopna prosadit téměř nic a problémy se bude snažit jen vysedět, pak je poctivější vůči této zemi jít do předčasných voleb. To ale nijak nesouvisí s konkrétní číslovkou. Vláda, která má podporu 101 hlasů, může být podstatně pevnější a kompaktnější, než když měla dříve třeba 115. 

RNDr. Petr Nečas

předseda strany
předseda vlády
člen regionální rady
poslanec PČR