Chci změnit řadu věcí. I na sobě

5. listopadu 2012
Chci změnit řadu věcí. I na sobě

Výrazný pokles síly mandátu předsedu ODS Petra Nečase nepřekvapil, zároveň krotí naděje vkládané do silné pozice Martina Kuby a věří, že jeho kabinet povládne dál.

Rok 2010, jako předseda ODS máte podporu 87 procent delegátů. Nyní, o dva roky později, je to už jen 59 procent. Jaké poučení si z toho poklesu berete? 

Považuji to za naprosto logický vývoj. Podpora 87 procent byla výjimečná. Ani omylem jsem nepředpokládal, že bych mohl nějaké podobné číslo zopakovat. Navíc za situace, kdy jsme prohráli krajské volby, výsledek téměř 60 procent považuji za přirozený. Byl bych zklamaný, kdybych potřeboval ke zvolení druhé nebo třetí kolo. Ale výsledek, který ve stávající atmosféře nepřesáhne 60 procent, jsem očekával. 

Berete to od kongresu jako výtku, zdvižený prst? 

Už když jsem objížděl oblastní sněmy, říkal jsem, že získanou podporu beru jako kritickou. Že to není podpora automatická, bezvýhradná. A že je s ní spojena řada ale. Členové ODS jsou znepokojeni stávající situaci a vždy největší odpovědnost za všechno nese předseda. 

Jedna z kritik směřovala i k tomu, že jste svolal kongres narychlo, aby se nestihli připravit konkurenti. Je to tak? 

To poslední, co potřebujeme, je prodlužovat období nejistoty a nervozity v ODS. A zadruhé: pořád neseme odpovědnost za tuto zemi. Kvůli tomu, že řešíme vnitřní záležitosti v ODS, jsme museli fakticky přerušit jednání sněmovny a vláda projednává pouze technické body. Čili pokud nám jde o tuto zemi, tak to znamenalo minimalizovat období nejistoty toho, jestli předseda vlády má stranický mandát k politice ve vládě. Zda předseda nejsilnější politické strany chce vládu držet a vést svou stranu dál. Toto období, jsme-li odpovědní vůči naší zemi, jsme museli maximálně zkrátit. 

Co říkáte názoru, že "třetí den kongresu ODS" přijde ve středu, kdy se má ve sněmovně hlasovat o daňovém balíčku? 

Toto je podle mého názoru poměrně velikášská představa. Nevím, jak souvisí hlasování o tom nebo onom zákonu s kongresem. 

Jeden z lidí, kteří pro tento balíček odmítají zvednout ruku, se vám nakonec postavil jako protikandidát. A získal třetinu hlasů. Vy sice říkáte, že jen sesbíral hlasy proti vám… 

Jsem přesvědčený, že kdybych kandidoval sám, bez protikandidáta, byl by výsledek úplně stejný. Taky bych získal necelých 60 procent hlasů. Pouze část nespokojených delegátů mohla analyzovat svoji nespokojenost ne vhozením lístku prázdného, ale lístku mému protikandidátovi. 

Říkal jste, že další dny ukážou, jak to máte promyšlené. Jak tedy? 

Řečeno s klasikem: "My nesmíme ani naznačovat." 

Dá se za této situace vůbec dál vládnout? Když se na jaře odštípla část jedné koaliční strany, mluvil jste o nutnosti institucionální spolupráce. Teď to ale vypadá, že spoléháte spíše na čím dál větší množinu volných radikálů. 

Zvenku to tak skutečně vypadá. Nicméně je skutečností, že vládní spolupráce je založena na spolupráci tří subjektů. ODS, TOP 09 a strany LIDEM. 

Na rovinu: má taková vláda stále nakročeno k tomu, aby dokončila celé volební období? 

Když se budeme chovat zodpovědně, bude-li vláda vládnout dobře a kompetentně, není důvod nedovládnout do řádných voleb. 

A pokud ne? 

Když se někteří nebudou chovat zodpovědně, když vláda nebude vládnout dobře a kompetentně, tak není důvod, aby pokračovala. 

Delegáti nepotvrdili stávající 1. místopředsedkyni Miroslavu Němcovou, zvolili místo ní Martina Kubu. Jak to změní vedení ODS? 

Rozhoduje se v tajném hlasování. Pozice 1. místopředsedy je zbytečně přeceňovaná. Za dobu, co jsem byl v grémiu, jsem byl jak řadovým místopředsedou, tak 1. místopředsedou. Mohu říci, že z hlediska standardního fungování grémia má ODS pět místopředsedů. Jeden z nich je formálně první, ale při rozhodování v grémiu to nehraje vůbec žádnou roli. 

Opakovaně ale zaznívalo, a to i od vás, že by se měla vrátit pozice výkonného místopředsedy. 

To je něco jiného. Jeden z místopředsedů by měl být pověřen komunikací s členskou základnou. 

Stanovy to sice ještě neupravují, ale pan Kuba už deklaruje, že chce jako výkonný místopředseda fungovat. 

Mám pilné a pracovité lidi rád. Fungování dovnitř strany se dá navíc rozdělit. Někdo zodpovídá za komunikaci se stranickými strukturami, někdo jiný může zodpovídat za komunikaci s naší komunální a regionální politikou. A další zas může mít na starosti odborné komise. Jde to rozdělit mezi několik lidí. 

Martin Kuba také říkal, že 1. místopředseda má být sice loajální, ale ne vše předsedovi bezmezně odkývat. Co z toho plyne pro vaši spolupráci? 

Ale to platí obecně. Žádný člen vedení tam není od toho, aby tam jenom přikyvoval předsedovi. Tak tomu nikdy nebylo. 

Na kongresu kriticky vystoupil ke směřování strany váš předchůdce Mirek Topolánek. Nabídl několik různých scénářů toho, jak to může být s ODS dál. Souhlasíte s jeho verzí? 

Každý má právo vyslovit svůj názor. Já to právo respektuji, takže ho nemám důvod upírat ani Mirku Topolánkovi. Koneckonců jsem to byl já, kdo ho osobně pozval. 

A nelitujete teď toho pozvání? 

Proč bych měl litovat? Přišel, vyslovil svůj názor a odjel na tenis. 

Nabídnete veřejnosti aspoň jednu zásadní věc, kterou v tuto chvíli chcete změnit? 

Je řada věcí, které chci změnit. I sám na sobě. Člověk na sobě musí pořád pracovat. I jako politik. 

(Autor: Jan Kálal)

RNDr. Petr Nečas

předseda strany
předseda vlády
člen regionální rady
poslanec PČR