Teď musíme najít způsob, jak udržet vládu

4. listopadu 2012
Teď musíme najít způsob, jak udržet vládu

Kompromis - slovo, které opakovaně zaznívalo z úst čerstvě zvoleného prvního místopředsedy ODS Martina Kuby při krátkém rozhovoru s novináři. Nový druhý muž strany však věří, že prostor pro dohodu s rebelujícími občanskými demokraty ještě stále existuje.

Váš mandát je docela silný, získal jste 363 hlasů delegátů. 

Pro mě je to především radost, že se mi podařilo delegáty přesvědčit o nějaké vizi a shodnout se na to, kam by měla strana směřovat. Na druhou stranu je to pro mě velký závazek, že očekávají ty změny, které jsem se snažil deklarovat. 

Jak budete spolupracovat s předsedou Nečasem? Bude se on více věnovat vládní politice a vy stranickým záležitostem? 

Je důležité, abychom o tom s Petrem Nečasem diskutovali, abychom diskutovali v celém grémiu, aby bylo funkční. Nikdy to nemůže zvládnout jeden člověk, ať už je předsedou nebo prvním místopředsedou. Z mého pohledu je důležité nastavit a řídit ten tým tak, aby byl funkční, abychom zlepšili, co dnes naši delegáti cítí, že je deficitem ODS. 

Máte favority na další místopředsedy strany? 

Nechci předpokládat, kdo by měl být ve vedení ODS, je to na delegátech, je to jejich svobodné rozhodnutí. Pokud chceme být silnou pravicovou stranou, musíme v tuto chvíli dokázat najít kompromis toho, jak můžeme důvěryhodně udržet tuto vládu. Máme ještě rok a půl ve vládě a musíme najít kompromis mezi názorovými skupinami v ODS, který nám umožní pokračovat ve vládě. 

Jak toho dosáhnete? 

Jakmile bude grémium dovoleno, je otázka prvních dní najít shodu v poslaneckém klubu, aby ODS byla jednotná v podpoře vlády a přišla s nějakým kompromisním řešením. Bude se o tom muset v grémiu významně diskutovat, protože zodpovězení této otázky budou všichni delegáti očekávat. Ale počkal bych na zvolení celého grémia. 

Jaké šance dáváte dohodě?
 

Vstupujeme do vyjednávání jako nově navolené grémium, které bude za chvíli dokončeno, prostor k nalezení dohody ještě je, nechci to v tuto chvíli uzavírat ani hodnotit. 

Bude kongres navrhovat nějaké doporučení ohledně zvyšování daní? 

Neviděl jsem ještě návrhy, takže nevím, ale pokud takový bude, kongres se k němu bude moci vyjádřit. 

Vy to nenavrhnete? 

Já takový návrh dávat nebudu. Takové jednání patří na půdu vedení strany a eventuálně poslanců, kteří mají odlišný názor. 

URL| http://zpravy.ihned.cz/politika/c1-58278010-druhy-muz-ods-ted-musime-najit-zpusob-jak-udrzet-vladu 

(Autor: Aleš Měřička)

MUDr. Martin Kuba

1. místopředseda strany
ministr průmyslu a obchodu
předseda místního sdružení
předseda regionálního sdružení
zastupitel statutárního města