Stojím pevně za Nečasem, Kalouska se nebojím

5. listopadu 2012
Stojím pevně za Nečasem, Kalouska se nebojím

Nově zvolený první místopředseda ODS, ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba, chce být stranickému šéfovi Petru Nečasovi především oporou. "Chci cítit spoluzodpovědnost za řízení strany, za její vnitřní komunikaci. Ale nemůže to dělat jen jeden člověk, musí to být nastavené pro celé grémium," říká Kuba. Ten také věří, že se s odpůrci vládního daňového balíčku kolem Petra Tluchoře podaří nalézt kompromis.

Ve svém projevu jste mimo jiné nabídl roli zlého muže. Budete tak vystupovat i vůči stranickým kolegům, kteří navzdory volání většiny delegátů kongresu po jednotě stále odmítají zvednout ruce pro zvýšení daně z přidané hodnoty? 

Každý, komu nyní záleží na budoucnosti ODS, se musí snažit o kompromis, který i nadále udrží důvěryhodnou vládu. Pro občanské demokraty a tuto zemi je to důležité. Pouze jako vedoucí politická síla v této vládní koalici můžeme ukázat změnu, kterou jsme na kongresu deklarovali. To znamená, že nebudu člověkem, který chce štěpit, chci naopak více spojovat. 

Jako velká pravicová strana, která má ambici být na pravé části politického spektra hegemonem, musíme umět pracovat i s jistými vnitřními názorovými skupinami a frakcemi. Určitě ale není třeba, abychom byli vůči našim koaličním partnerům nějakou zlou stranou. Musíme pouze hájit priority voličů ODS. 

Jak například komunikujete s ministrem financí a místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem? Budete se vůči němu více vymezovat? 

Jsem schopen a ochoten říkat mu, co jsou priority ODS. To je naprosto legitimní postoj jak člena vlády, tak prvního místopředsedy naší strany. 

Co považujete za svoji prioritu v nejbližších dnech? 

Musíme se v rámci poslaneckého klubu dohodnout tak, aby tato vláda mohla dál plnit svůj program. To je zcela zásadní úkol jak pro mě, tak celé nové vedení ODS. 

Umíte si představit další ústupky rebelům? 

Kompromis nalézt musíme. Jakou by mohl mít podobu, ale dopředu říkat nebudu. Máme na to ještě nějaký čas, i když je pravda, že ho moc není. O daňovém balíčku se bude v Poslanecké sněmovně hlasovat už tuto středu. 

Jaká je šance, že se dohodnete? 

Nyní vstupujeme do vyjednávání jako nově zvolené grémium. Jsem přesvědčen, že prostor pro dohodu existuje. Nalézt shodu uvnitř poslaneckého klubu ODS je naprostá priorita. Musíme být jednotní. 

Na kongresu často zaznívalo volání po změně politického stylu a práci jak dovnitř strany, tak vůči voličům. Co máte v plánu? 

Naši členové chtějí vidět jasnou, zřetelnou politiku ve vládě. Chtějí vymezení ODS – ale ne nijak bojovné – vůči našim koaličním partnerům, aby bylo jasné, co chceme a prosazujeme. A také musíme umět srozumitelně vysvětlovat politické kompromisy. Musí se změnit mediální prezentace a především musíme výrazně změnit práci s členskou základnou. 

Bude se nyní Petr Nečas více věnovat vládní agendě a vy chodu ODS? 

Budeme o tom s Petrem Nečasem diskutovat v rámci celého grémia tak, aby bylo funkčním celkem. 

V kuloárech zaznívaly názory, že máte scénář, jak sesadit Nečase z postu premiéra a sestavit koalici.
 

Už před kongresem jsem musel čelit takovým spikleneckým teoriím a spekulacím, které běhaly po Praze. Myslím si, že z podpory jak mého regionu, tak mojí osoby Petru Nečasovi, je zřejmé, že jsem vůči němu zcela loajální. Od začátku jsem ho podporoval a jako první místopředseda za ním budu vždy stát. Především tak tuto funkci chápu. Chci cítit spoluzodpovědnost za řízení strany, za její vnitřní komunikaci. Ale nemůže to dělat jen jeden člověk, musí to být nastavené pro celé grémium. 

Na posledním kongresu v roce 2010 si vás Nečas ve vedení strany nepřál… 

Do té doby jsem s ním neměl možnost mluvit ani deset minut. On dostával informace od mých politických soupeřů a také svých poradců, že stojím za koalicí ODS a ČSSD v Jihočeském kraji a podobně. Pak jsme ale měli možnost se častěji setkávat a vzájemně jsme zjistili, že můžeme spolupracovat velice dobře. Naše vztahy to od té doby velmi posunulo dopředu. 

(Autor: Pavel Otto)

MUDr. Martin Kuba

1. místopředseda strany
ministr průmyslu a obchodu
předseda místního sdružení
předseda regionálního sdružení
zastupitel statutárního města