Vidím šanci na dohodu s rebely

4. listopadu 2012
Vidím šanci na dohodu s rebely

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba jednoznačně zvítězil ve volbě prvního místopředsedy ODS. Teď slibuje věrnost Petru Nečasovi, který obhájil post předsedy strany. "Budu mu krýt záda," tvrdí novopečený místopředseda Kuba v rozhovoru pro on-line deník TÝDEN.CZ.

Pane Kubo, získal jste více hlasů než Petr Nečas, byť šlo o volbu místopředsedy. Jste překvapený? 

Pro mě je to především radost, že se mi delegáty podařilo přesvědčit o tom, kam by měla strana směřovat. Na druhou stranu jde o velký závazek, že skutečně očekávají změny, které jsem ve svém projevu sliboval. 

Petr Nečas by rád faktické vedení strany ponechal na prvním místopředsedovi, aby se mohl věnovat práci předsedy vlády. Jste připraven tuto odpovědnost převzít? 

Mám pocit, že je důležité, abychom o tom s Petrem Nečasem diskutovali, abychom o tom diskutovali na celém grémiu. Aby to grémium bylo celkově funkční. On to nikdy nemůže zvládnout jeden člověk, ať už je předsedou, či prvním místopředsedou. Musíme zlepšit to, co delegáti cítí jako deficit ODS. Pokud chceme být silnou pravicovou stranou, musíme dokázat nalézt kompromis v tom, jak důvěryhodně udržet tuto vládu. Máme na to ještě rok a půl. Na změny pak máme ještě rok a půl v tomto vládním koaličním projektu. 

Jak chcete jako nový druhý muž ODS přesvědčit rebely, aby zvedli ruku pro schválení daňového konsolidačního balíčku? 

Jsem přesvědčen, že jakmile bude grémium kompletně zvoleno, tak je to otázka prvních dní najít shodu uvnitř poslaneckého klubu tak, aby ODS ve svém poslaneckém klubu byla jednotná v podpoře vlády. Bude se to muset velmi významně diskutovat. 

Jakou dáváte šanci tomu, že ODS nakonec bude o zvýšení daní hlasovat jednotně? 

Jsem přesvědčen, že tam prostor k dohodě ještě je, a nechci to teď uzavírat a hodnotit. 

URL| http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/politika/kongres-ods/kuba-vidim-sanci-na-dohodu-s-rebely_251203.html 

MUDr. Martin Kuba

1. místopředseda strany
ministr průmyslu a obchodu
předseda místního sdružení
předseda regionálního sdružení
zastupitel statutárního města