Krizové vedení a další kongres ODS? Možné je všechno

3. listopadu 2012
Krizové vedení a další kongres ODS? Možné je všechno

Petr Nečas by měl dostat šanci být dál předsedou ODS, míní dosavadní místopředseda strany a ministr spravedlnosti Pavel Blažek. Nečas prý ale musí reflektovat výsledky posledních voleb, ve kterých ODS utrpěla drtivou porážku.

Jak hodnotíte dosavadní průběh kongresu? 

Ten průběh je úplně standardní. Předseda přednesl nějakou zprávu, která byla docela zajímavá. Mirek Topolánek měl jako vždy v posledních letech docela kritický projev, to není nic nového. Hlavně očekávám politickou diskuzi delegátů, nikoliv vystoupení funkcionářů, které znám a slýchávám je. 

Zazněly tady různé návrhy, co by měla ODS dělat, aby neskončila na politickém hřbitově. Od expředsedy Mirka Topolánka dokonce to, abyste si zvolili krizové vedení, svolali další kongres na jaro a tak dále. Co na to říkáte, je něco takového možné? 

Možné je úplně všechno. Žijeme v době, ve které ODS ještě nežila. Všechno se změnilo, společnost je jiná i ODS je jiná. Já to řeknu jinak. Tento kongres buď dokáže najít úplně jinou politiku, než děláme doposud, nebo těch kongresů může být deset a nebude nám to nic platné. Není to o množství vysedávání, ale kvalitě vysedávání. Proto opakuji, že očekávám hlavně od delegátů spoustu různých námětů i kritiky. A na základě toho očekávám, že bude zvoleno takové vedení, které dokáže politiku ODS změnit. Pokud nedokáže, je docela možné, že bude kongres zase brzo. 

A kudy podle vás vede cesta ke změně? Dál s Petrem Nečasem, nebo by se vedení ODS mělo úplně změnit? 

Petr Nečas je premiér této země a to znamená, že by měl dostat šanci. Ale je to hodně i na něm, na novém vedení a celé vládě, jak bude reflektovat výsledky posledních voleb. Pokud je nebude reflektovat, tak to nemůže dopadnout dobře. 

Jak by ta reflexe měla vypadat konkrétně? 

Konkrétní budu až zítra v nominačním projevu. 

URL| http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/politika/kongres-ods/blazek-krizove-vedeni-a-dalsi-kongres-ods-mozne-je-vsechno_251119.html 

(Autor: Lucie Nekvasilová)

JUDr. Pavel Blažek

místopředseda strany
ministr spravedlnosti
člen místní rady
předseda oblastního sdružení
zastupitel statutárního města