Ještě vidím prostor pro dohodu s rebely

5. listopadu 2012
Ještě vidím prostor pro dohodu s rebely

Hlavním úkolem pro nové vedení ODS je sjednotit klub poslanců. 1. místopředseda strany Martin Kuba má za to, že prostor pro nalezení dohody se stranickými rebely stále existuje. Možná ale za cenu ústupku premiéra.

Hlasovalo pro vás víc delegátů než pro Petra Nečase. Jak to vnímáte? 

Mám radost, že se mi podařilo delegáty přesvědčit o vizi, kam by měla strana směřovat. Na druhou stranu je to pro mě velký závazek, že očekávají změny, které jsem se snažil ve svém projevu deklarovat. 

Budete chtít pracovat už nyní v nastavení, kdy se Petr Nečas věnuje vládní politice a vy funkci výkonného místopředsedy, tedy řízení strany, byť to zatím není tak oficiálně stanovené? 

Je důležité, abychom o tom s Petrem Nečasem diskutovali. Abychom o tom diskutovali v grémiu. Aby toto grémium bylo funkčním celkem. Nikdy to nemůže zvládnout jeden člověk, ať už je šéf, či 1. místopředseda. Z mého pohledu je důležité nastavit a řídit tým tak, aby byl funkční. U čeho naši delegáti cítí, že je deficitem ODS. 

Jak by měl staronový předseda ODS sjednotit stranu? 

Pokud chceme být silnou pravicovou stranou, tak musíme dokázat najít kompromis toho, jak můžeme důvěryhodně udržet tuto vládu. Protože to, co chceme měnit, je obsah politiky. Ve vládě na to máme ještě rok a půl. Je důležité najít kompromis mezi názorovými skupinami, který umožní pokračovat ve vládním projektu. 

Máte takový kompromis pro daňový balíček, ať máme rovnou recept na středu, kdy se o něm má hlasovat? 

Jsem přesvědčen, že nalezení shody uvnitř poslaneckého klubu bude pro zvolené grémium otázkou prvních dní. Tak, aby ODS ve svém klubu byla jednotná v podpoře vlády a přišla s nějakým kompromisním řešením. 

I pokud by to byl ústupek premiéra? 

Jsem přesvědčen, že je to věc, která se bude muset v novém grémiu velmi významně diskutovat. Protože zodpovězení této otázky od PetraNečase všichni delegáti kongresu budou očekávat. 

Jakou dáváte dohodě šanci? 

Do vyjednávání vstupujeme jako nově zvolené grémium. Je na něm, aby se pokusilo dohodu najít. Jsem přesvědčen, že prostor ke hledání dohody ještě je. 

 

MUDr. Martin Kuba

1. místopředseda strany
ministr průmyslu a obchodu
předseda místního sdružení
předseda regionálního sdružení
zastupitel statutárního města