S nespokojenými poslanci budu mluvit, musíme najít kompromis

5. listopadu 2012
S nespokojenými poslanci budu mluvit, musíme najít kompromis

Nový 1. místopředseda ODS Martin Kuba doufá, že vedení strany do středy vyjedná s nespokojenými poslanci kompromis v konsolidačním daňovém balíčku. Mluvit chce s každým osobně, podle něj tak bude mít větší šanci, že je přesvědčí.

Jaký dopad bude mít kongres pro středeční hlasování o konsolidačním balíčku? 

Je důležité, abychom se s tou názorovou skupinou poslanců pokusili dohodnout nějaký kompromis, který by umožňoval poslaneckému klubu ODS pokračovat ve sněmovně s podporou této vlády. To musí být priorita těchto dnů. 

Pokud by se kompromis nedařil dojednat, hledal byste hlasy u poslanců z jiných klubů či nezařazených? 

Myslím, že bychom se nejprve měli věnovat jednáním uvnitř poslaneckého klubu. 

Budete s nimi jednat se všemi dohromady, nebo s každým zvlášť? 

Oficiální jednání probíhají se skupinou. Přiznám se ale, že se jich chci každého jednotlivě zeptat na jejich pohled na věc. Přijde mi nefér z toho dělat nějakou instituci, kdy se nejsme schopni potkat jinak než v oficiálních skupinách. 

I kdyby teď balíček prošel, zřejmě ho vrátí Senát. Ještě v půlce prosince nebudou mít podnikatelé jistotu, jaká bude DPH... 

Je to špatný vzkaz této vlády podnikatelům. Potřebují stabilitu. Vystavovat je čekání, jestli to bude o procento víc nebo míň, je nešťastné. Proto bych i já nejraději do středy chtěl vědět, jak to s balíčkem bude. Ale i jak to bude, až se vrátí ze Senátu. Čili jak se bude chovat ODS po celou tu dobu. 

Kdy chcete představit návrhy změn vládních priorit? 

Je to otázka pár dnů, možná týdnů. Musíme o tom jednat s koaličními partnery, nemůžeme však ignorovat priority našich voličů na úkor přemíry koaličních kompromisů. Přesto musíme být seriózním koaličním partnerem, který respektuje koaliční dohody. 

Můžete jmenovat konkrétní priority, které by teď měla ODS ve vládě prosadit? 

Musíme přinést zefektivnění a zeštíhlení státní správy pro rok 2013 tak, abychom se mohli vrátit s daněmi zpátky dolů, abychom jasně prokázali voličům, že to, co říkáme, taky plníme. Třeba o zrušení ministerstva místního rozvoje se bavíme šest let. Proto nám třeba podnikatelé nedůvěřují, protože jsme to nesplnili. Oni, když měli v roce 2009 krizi, museli své firmy radikálně zeštíhlit. Státu to ve srovnání s firmami trvá velmi dlouho. 

Jak vnímáte nové vedení ODS? 

Je to očekávaný výsledek. Je mixem, ve kterém se objevují tváře v ODS dlouhodobě populární, důvěryhodné, některé nové tváře, které mají vnést trochu jiný styl práce do grémia. Pokud se všichni budou chovat zodpovědně a snažit se, může působit nově a přinést nové procesy do ODS. 

vnímáte 351 hlasů pro
 Petra Nečase jako důtku či zdvižený prst, že to může být naposledy? 

Nevnímal bych to jako takový vzkaz. Vyjadřuje to nálady voličů na kongresu. Pan předseda to vnímal jako podporu, která má své výhrady. A to je dobře, je důležité, že tu pozici obhájil. 

Měla by teď ODS požadovat nějaké změny ve vládě, jak o tom na kongresu mluvili mnozí delegáti? 

Neměli bychom o tom mluvit tady na kongresu. S koaličními partnery jsme udělali nějakou dohodu a považoval bych za nefér jim odsud něco vzkazovat. Smlouvu bychom měli respektovat, ale na druhou stranu velmi tvrdě požadovat, aby politika, kterou děláme, byla pro naše voliče přijatelná a srozumitelná. 

(Autor: Marie Valášková Bastlová)

MUDr. Martin Kuba

1. místopředseda strany
ministr průmyslu a obchodu
předseda místního sdružení
předseda regionálního sdružení
zastupitel statutárního města