Dohoda s TOP 09 přispěje k tomu, že dvě křídla v ODS zmizí

25. listopadu 2011
Dohoda s TOP 09 přispěje k tomu, že dvě křídla v ODS zmizí

"Podařilo se mi dodržet to, s čím jsem do politiky šel a co jsem si předsevzal. Považuji to za krok, který mě a ODS posunul po pomyslné čáře, po které se snažíme někam dojít."

Máte za sebou první jednání nové rady. O čem to bylo? 


Rada v novém složení se naučila, kudy se do místnosti chodí, kde budou její členové sedět a jak budou mačkat knoflíky. Když přestaneme žertovat, potřebovali jsme se dohodnout, že příště budeme jednat o rozpočtu. Hlavně jsme museli rozdat úvahy o rozpočtu a přijali jsme tři tisky a rozhodnutí a vyměnili si spojení.

Nenastane ještě větší pnutí v klubu ODS?

Domnívám se, že toto ODS sjednotí, že to je zásadní krok, který přispěje k tomu, že dvě křídla zmizí.

Obával jste se o post primátora?

Post primátora není leitmotiv mého života. Řetězů už jsem měl na krku dost. Do politiky jsem šel proto, abych prosadil něco pro vysoké školství. Svět mě posunul do tohoto postu. Vzal jsem ho jen proto, že jsem chtěl něco udělat. Nemám nejmenší vazbu na nějaký titul nebo post. Mám za sebou úspěšnou profesní kariéru, pracoval jsem ve světě. Užil jsem si životní i sportovní úspěchy. Můj cíl není primátor, ale úspěch a posunutí Prahy dál. Ale to si nehraju na žádného spasitele, je to rozhodnutí chlapa něco udělat.

Považujete dohodu s TOP 09 za úspěch?

Podařilo se mi dodržet to, s čím jsem do politiky šel a co jsem si předsevzal. Považuji to za krok, který mě a ODS posunul po pomyslné čáře, po které se snažíme někam dojít. A jestli to je úspěch, budu hodnotit, až uvidím, zda to skutečně dává, co od toho očekávám. Znamená to fungující spolupráci, koalici, která bude mít jednotný cíl.

Co se mění ve strategii vedení města?

Je to naprosto zásadní věc. Svět se změnil, krize k nám dolehla. Růst daňových příjmů bude na 99 procent nulový. Řízení města musí mít jednotnou linii. Když se má šetřit a hledat nové zdroje, problém mezi pravicí a levicí je výraznější. Funguje to, když je prosperita. Musíme na jednu stranu udržet standard občanů, na druhou stranu zajistit zdroje. Je to důvod, proč se to měnilo.

Zvažujete vyšší jízdné?

I v současných materiálech jsou úvahy, že to, co je pro neobčany Prahy, tedy jednorázové jízdenky mohly zdražit. Ale žádné číslo. V Praze je jízdné svým způsobem nejvíce dotované, dokonce i Ostrava, která je realitně chudý region, je v dotaci k ceně jízdného úplně někde jinde.

Vítáte zrušení desetileté zakázky na svoz komunálního odpadu?

Výběrová komise musí říct závěr, který je doporučením pro radu. Až bude jejich závěr, můžeme teprve začít uvažovat co s tím. Do té doby jsou všechny materiály tajné a patří té komisi. Výše ceny je známá a je neakceptovatelná. Jednak proto, že je o tři miliardy vyšší než nejvyšší, o níž jsme uvažovali. Jestli se ukáže, že je cena tak vysoko proto, že do ní vstupují monopolní věci, pak je výhodnější to rozdělit na malé úseky a zadat to v jednotlivých výběrových řízeních. Jako to udělal stát s ekotendrem. 

Doc.MUDr. Bohuslav Svoboda, CSc.

místopředseda regionálního sdružení
primátor hl. města Prahy