Nestraníka bych jako lídra ODS už příště nepodpořil

25. listopadu 2011
Nestraníka bych jako lídra ODS už příště nepodpořil

Nastartoval ukončení koalice ODS s ČSSD na pražské radnici, ale nakonec jej vývoj – nebo spíš primátor Bohuslav Svoboda – předběhl. Zatímco si šéf pražské ODS Boris Šťastný včera myslel, že odpoledne zahájí vyjednávání o novém vedení města, hned po ránu se z médií dozvěděl, že už je "upečená" koalice mezi občanskými demokraty a TOP 09. "Byl jsem překvapený, ale ne naštvaný," tvrdí Boris Šťastný.

Opravdu vás to nenaštvalo?

Pan docent Svoboda je šťastný sólista. Dosáhl výsledku, který jsme všichni chtěli. Všichni jsme usilovali o to, aby ODS měla nadále svého primátora, chtěli jsme, aby to byl dále Bohuslav Svoboda, chtěli jsme co nejrychleji uzavřít koaliční smlouvu s TOP 09, chtěli jsme zahájit jednání – vlastně už jsme měli i vyjednávací tým. Jednání měla začít ve čtvrtek odpoledne. Pan docent ale přišel se svojí iniciativou.

A nebyl jste překvapený spíš proto, že vás pan primátor převezl a sám si dojednal koalici?

Nemyslím, že někoho převezl. Myslím, že i on sám uznal, že se v rámci ODS choval nestandardně. Není to převezení, je to spíše o formě. To, čeho jsme chtěli dosáhnout, se nám podařilo a účel světí prostředky. Jsem moc rád, že to dobře dopadlo.

Hned po dojednání dohody jste říkal, že koaliční smlouva před vás byla položena jako ultimátum. Nevypadal jste spokojeně.

Faktem je, že tato věc byla spíše ultimátem TOP 09 než pana docenta Svobody. Pan primátor nám řekl, že TOP 09 dala konkrétní nabídku, která je časově omezená. Navíc ta nabídka se vázala na navržený text koaliční smlouvy a na podmínky, které není možné měnit. My jsme se tedy dostali do situace buď ber, nebo neber. Kdybych já byl na místě pana docenta Svobody, bral bych úplně stejně. Udělal bych jen jednu jedinou věc jinak – svolal bych ještě ráno regionální radu a nechal bych si tuto věc posvětit stranickými orgány.

Ale proč? Vždyť jste si už v pondělí odhlasovali, že koalici s TOP 09 chcete.


Ano, měli jsme jasné usnesení, že je třeba zahájit jednání s TOP 09, ovšem ne pod tlakem podepsat koaliční smlouvu. Já si to s panem docentem Svobodou večer u piva tvrdě vyříkám, ale to je asi tak všechno, co s tím budu dělat.

Překvapilo vás, že se TOP 09 vzdala tak snadno postu primátora?


Nepřekvapilo. TOP 09 už dlouho deklarovala, že nebude chtít nominovat Zdeňka Tůmu, a připouštěla, že je ochotna se vzdát pozice primátora za většinu v radě

Kdo podle vás vymyslel ten rychlý podpis koaliční smlouvy? Kdo radil primátorovi?

To, že se šuškalo celé týdny o tom, že Bohuslav Svoboda jedná tajně s TOP 09, to, že existoval jmenný seznam zastupitelů za TOP 09 do rady, který měl být dokonce i odhlasován na jejich klubu, to je přece pravda. Já jsem tuto věc bral dlouho jako fámy, ale v posledních týdnech se ukázalo, že stojí na reálném základě. Proto jsem se jako předseda pražské ODS rozhodl pokusit se celou věc dostat do běžných stranických principů.

Proto jste v pondělí za zády primátora navrhl na regionální radě konec koalice s ČSSD?

Ano, v určitou chvíli jsem se bál vnitrostranického puče. Bál jsem se toho, aby se ODS v Praze nerozštěpila, ale bál jsem se i toho, aby lidé, kteří o tuto věc usilují, neopustili ODS, aby se například nepřipojili k TOP 09 nebo nezaložili nějakou jinou stranu, jak se šuškalo.

A to měli být lidé okolo primátora Bohuslava Svobody?

To bylo těch prvních devět lidí, kteří se podepsali pod v noci dojednanou koaliční smlouvu s TOP 09. Tedy lidé kolem pana Svobody.

Proč jste o svém návrhu dopředu neřekl primátorovi?

Nechtěl jsem hrát stejnou hru, jako hraje někdo jiný. Já nejsem zákulisní hráč, nejsem zákulisní vyjednávač, nedohaduji se po restauracích. Jsem ten, který přistupuje ke svým kolegům stejně. Když mám nějaký návrh, pokládám za správné přijít na půdu ODS, přede všemi jej položit na stůl, dát k tomu komentář, pokusit se získat podporu a pak nechat hlasovat.

Rozumím tomu správně, že kdybyste se rozhodl vyslovit nedůvěru vládě premiéra Petra Nečase, tak byste mu to neřekl do očí, ale navrhl byste to až přede všemi na poslaneckém klubu?

My jsme ale nehovořili o nedůvěře panu primátorovi, my jsme hovořili o nedůvěře celému koaličnímu svazku se sociální demokracií. Pokud bych viděl, že v poslaneckém klubu ODS ten či onen potají vyjednává o tom či onom někde jinde, pokládal bych za jediné možné tato zákulisní jednání jako předseda utnout, přijít na poslanecký klub a dát o tom hlasovat.

Nezlobte se, ale čekala bych, že je přinejmenším slušné říci primátorovi, že navrhnete ukončení koalice, v jejímž čele stojí.

Já jsem neměl důvěru, že kdybych tuto věc udělal, že by nedošlo k nějakému nestandardnímu chování ze strany primátora.

Proč jste v pondělí tvrdil, že návrh na konec koalice dáváte kvůli rozpočtovým problémům Prahy, když teď říkáte, že skutečným důvodem bylo to, abyste předešel puči?

Protože rozpočtové problémy byly velmi zásadním důvodem pro ten můj návrh vedle všech ostatních argumentů. Každý mi musí dát za pravdu, že během ročního vládnutí s ČSSD byla paralyzovaná rada, chyběli v ní dva členové. Byli jsme v permanentních smírčích řízeních, exekutiva nebyla schopna se dohodnout ani na obsazení úřadu jednotlivými úředníky. Panu primátorovi se navíc nepodařilo vyjednat razantní úspory v rozpočtu a souhlasil s návrhem sociální demokracie, tak jsem došel k názoru, že je třeba něco udělat.

Moc vám nevěřím, že jste myslel vážně návrh, že chcete vládnout s TOP 09. Vždy jste měl blíž spíše k pražské ČSSD. Co se stalo?

Já jsem na samotném začátku byl příznivcem toho, uzavřít v Praze pravicovou koalici. Na druhou stranu TOP 09 nás velice ponižovala ve volební kampani. Napadala nás v médiích, očerňovala naše politiky a nechovala se jako budoucí stabilní koaliční partner. Proto jsem pragmaticky navrhoval koalici s ČSSD.

Ti na vás byli hodnější…

Svazek se sociální demokracií nám přes odpor veřejnosti a médií umožnil prosadit maximum z programu a získat post primátora, což bychom při jednání s TOP 09 neměli. To pro mě bylo důležité. Nechtěl jsem, abychom po dvaceti letech ztratili pozici primátora.

Ani ne před třemi týdny se TOP 09 snažila zařadit na jednání zastupitelstva návrh na odvolání obviněného Karla Březiny z rady. Vy jste byl tehdy zásadně proti snaze primátora návrh podpořit. Proto nerozumím tomu, že jste najednou přišel s tím, že chcete koalici s TOP 09.

V tu dobu jsme měli uzavřenou koaliční smlouvu. Já jsem zodpovědný politik a snažím se chovat slušně. Proto ctím uzavřené smlouvy. V koaliční smlouvě bylo, že ODS bez souhlasu koaličního partnera nezařadí žádný bod, se kterým partner nebude souhlasit. Nechtěl jsem riskovat platnost tehdejší koaliční smlouvy.

Smlouvy, kterou jste teď v pondělí navrhl vypovědět…

V té době byla ta smlouva platná.

Kdy jste se dozvěděl o tom, že pan primátor vyjednává za vašimi zády s TOP 09?

Nikdy jsem se o tom oficiálně nedozvěděl. Slyšel jsem to jen z kuloárů nebo z médií.

Pan premiér řekl, že s primátorem o možné koalici s TOP 09 hovořil před třemi týdny. On vám o tom neřekl?

Pan premiér Nečas mi tuto věc oznámil teď v pondělí.

Vadí vám, že premiér vyjednával s primátorem o možné jiné koalici v Praze?

Pan premiér mi jen řekl, že v období před kongresem s primátorem řešil politickou situaci v Praze a že mu docent Svoboda zmínil možnost jiného koaličního uspořádání.

Jak vůbec hodnotíte to, jak se pan premiér vyjadřuje k situaci v Praze?

Souhlasím s jeho postojem, konvenuje s mými postoji. Možná víte, že patřím mezi premiérovy silné podporovatele. Jsem rád, že nám v této těžké situaci pomáhá.

Vy sám jste tento týden řekl, že klub pražských zastupitelů za ODS je rozdělen na dvě části – kolem primátora a kolem vás. Když jste věrným spojencem premiéra, nečekal jste, že se postaví jasně na vaši stranu?

Vždyť se ale postavil na moji stranu. Copak já jsem nenavrhoval ukončení koalice s ČSSD a jednání s TOP 09?

Vybral byste ještě někdy, po zkušenostech s primátorem Svobodou, do čela kandidátky ODS nestraníka?

Nazval bych to dosud nepoznaným projektem, který bych už opětovně nepodpořil.

Proč?

Jsem prostě přesvědčený, že v politické demokratické straně musí fungovat většinové rozhodování. Já jsem se podle toho vždy choval.

Vy jste specialista na marketing. Přináší pan primátor Svoboda ODS pozitivní body u veřejnosti?

Jednoznačně ano.

Byl to jeden z důvodů, proč jste říkal, že by měl i nadále v čele města zůstat?

Jednoznačně ano.

(Autor: Marie Valášková)

MUDr. Boris Šťastný

místopředseda oblastního sdružení
předseda regionálního sdružení
zastupitel
zastupitel statutárního města
poslanec PČR