Události, komentáře

23. listopadu 2011
Události, komentáře

Hostem komentovaných událostí ČT byl ministr spravedlnosti a místopředseda ODS Jiří Pospíšil.

Autor:

Vznik nového úřadu protikorupčních žalobců bude stát daňové poplatníky zhruba 100 milionů korun. Do poloviny příštího roku chce ministerstvo novinku dostat do paragrafů. První členové specializovaného týmu žalobců by mohli do soudních síní zamířit od začátku roku 2013.

Moderátor:

Do Brna zdravím ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. Dobrý večer.

Jiří Pospíšil /ODS/, ministr spravedlnosti:

Dobrý večer.

Moderátor:

A v Jetěticích je stínový ministr vnitra ČSSD a poslanec Jeroným Tejc. Zdravím i vás.

Jeroným Tejc /ČSSD/, stínový ministr vnitra:

Dobrý večer.

Moderátor:

Pane poslanče, vítá ČSSD vládní návrh vytvořit protikorupční superúřad?

Jeroným Tejc /ČSSD/, stínový ministr vnitra:

Já se přiznám, že s tím vítáním jsem opatrný právě proto, že ten návrh konkrétně neznáme. A docela mě mrzí, že takto systémové změny, které mají platit několik desítek let, zatím s námi nejsou konzultovány a věřím, že se to změní. Každopádně sociální demokracie byla pro a také podporovala ve svém programu zavedení speciálního útvaru státního zastupitelství pro potírání korupce. Dovedu si představit různé varianty, jak na úrovni vrchních státních zastupitelství, tak centrálně a byla to také sociální demokracie, která zřídila finanční policii, která měla mimo jiné potírat právě daňové úniky v těch miliardových částkách a byla to ODS, která tento specializovaný útvar zrušila. Tak věřme, že ODS se snaží napravit i tímto krokem škody, které způsobila.

Moderátor:

Pane ministře, bude vláda návrh konzultovat s opozicí? Zazněla tady výtka, že se tak zatím nestalo?

Jiří Pospíšil /ODS/, ministr spravedlnosti:

Paní redaktorko, v každém případě je třeba si uvědomit, že my v tuto chvíli máme pohromadě věcný záměr. Ten zákon bude připravován v následujících 4 měsících. A ve chvíli, kdy budou konkrétní obrysy již na stole, pak určitě s tím seznámíme také opozici. Protože cílem je, aby takovéto změny zde nebyly na jedno volební období, ale aby trvaly déle. To znamená, opozice nemusí mít strach, že o konkrétním návrhu nebude včas informována. Ale teď jsme ve fázi, kdy si tři koaliční strany vyjasnily a specifikovaly konkrétní podobu toho nového zákona.

Moderátor:

Ano. Pane ministře, ono to je skutečně velká systémová změna. Nebudou vrchní státní zastupitelství chybět? Kdo bude třeba dozorovat kauzy u vrchních soudů?

Jiří Pospíšil /ODS/, ministr spravedlnosti:

Paní redaktorko, vycházím z pozice toho, co doporučí odborníci. Já tady také korektně říkám, že hlavní teze tohoto věcného návrhu zákona nepsali politici, ale psali to specialisté z týmu pana nejvyššího státního zástupce Zemana. A já osobně jsem přesvědčen, že takto malá země, jako je ČR, by zkrátka dlouhodobě neměla mít 4stupňovou soustavu státního zastupitelství a dlouhodobě ani ne 4stupňovou soustavu soudů. Ale nicméně teď se bavíme o státním zastupitelství a praxe ukazuje, že vzniká celá řada problémů, řekněme, v rajónu nebo v území, které spravuje Vrchní státní zastupitelství v Praze a celá řada jiných problémů v rajónu, v území, které spravuje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. Jsou zde jakási 2 v uvozovkách malá státní zastupitelská území a Nejvyšší státní zastupitelství má jen omezenou působnost slučovat a slaďovat postupy těchto dvou v zásadě velmi samostatných vrchních státních zastupitelství, tedy ta situace není dobrá. Nemáme zde jednotnou jasnou soustavu. A dlouhodobě je dobré mít zde jedno Nejvyšší státní zastupitelství a pod ně spadající krajská státní zastupitelství a okresní státní zastupitelství. Tedy praxe ukazuje, že nefunguje ta současná 4stupňová podoba.

Moderátor:

Pane poslanče, neměl by vzniknout taky specializovaný soud podle vás, který by řešil korupční kauzy, když za tím účelem vznikne specializované zastupitelství?

Jeroným Tejc /ČSSD/, stínový ministr vnitra:

Já vidím úplně jiná rizika, jiné problémy než právě vznik specializovaného soudu. V tomto asi budeme za jedno s panem ministrem Pospíšilem. Podle mého názoru vznik speciálního soudu na Slovensku je ukázkou, kam bychom směřovat neměli, nic zásadního se nezměnilo, spíše to způsobilo problémy. A já jsem proto, abychom pokud budeme specializovat vyšetřování této trestné činnosti, se soustředili na policii a státní zastupitelství, tak jak je to navrhováno. Vidím tam ale i určitá rizika…

Moderátor:

A v čem tedy vidíte rizika?

Jeroným Tejc /ČSSD/, stínový ministr vnitra:

Při tom způsobu, tak jak je navržen.

Moderátor:

A v čem tedy vidíte rizika?

Jeroným Tejc /ČSSD/, stínový ministr vnitra:

Každá zásadní změna organizace může vést ke změnám, které budou pozitivní, ale také negativní. Právě případ zrušení finanční policie a její sloučení s útvarem pro odhalování korupce, nakonec vedlo k tomu, že ten útvar, ten nový, ten širší byl ochromen několik let. A teprve po 5 – 6 letech se vzpamatoval. Zdá se, že situace na státním zastupitelství v oblasti vyšetřování této nejzávažnější činnosti už nemůže být horší, takže věřme tomu, že se ta situace bude lepší, pokud dojde ke zřízení tohoto speciálního útvaru. A druhé riziko…

Moderátor:

Pane poslanče, vy jste říkal, že vidíte nějaká rizika v tom nově vznikajícím novém zákonu o státním zastupitelství. To jste se teď díval do minulosti a budoucnosti?

Jeroným Tejc /ČSSD/, stínový ministr vnitra:

To první zásadní riziko, jak říkám, je sama reorganizace, to znamená rušení a zřizování nového útvaru, protože to přináší velké problémy a samozřejmě i personální nestabilitu.

Moderátor:

A to druhé?

Jeroným Tejc /ČSSD/, stínový ministr vnitra:

A to druhé riziko, které vnímám a které jsem viděl v analýze, je především to, že by tito speciální státní zástupci měli ovlivňovat zcela závazně to, kdo bude vyšetřovat tuto trestnou činnost v rámci policie. A to podle mého názoru je na jedné straně pozitivní, ale ještě víc rizikové. Protože tato moc, kterou budou mít tito státní zástupci, pokud dojde ke špatnému obsazení, pokud dojde k tomu, že budou zkorumpováni i tito státní zástupci, pak už nebude bránit zametání kauz nikdo, ani policie. A myslím, že to je velké riziko, které bychom měli přehodnotit. To třetí riziko, které zde bylo, byl přesun tohoto útvaru do Prahy a tady jsem rád, že i mé připomínky, které jsem k tomu měl, koalice váží a i pan ministr pravděpodobně bude souhlasit s tím, aby tento útvar v Praze nesídlil. To bylo třetí riziko a to je v tuto chvíli…

Moderátor:

Ano, děkuji, necháme zareagovat pana ministra. Pane ministře, nebude tedy ochromena činnost orgánů činných v trestním řízení, pokud tedy dojde na jedné straně ke zrušení těch institucí a v jejich přerodu tedy v jiné?

Jiří Pospíšil /ODS/, ministr spravedlnosti:

Já na to hned odpovím. Ale dovolte mi jednu reakci na ten soud. To je důležitá věc. Vy jste ve vašem příspěvku správně upozorňovali, že největší problém českého trestního řízení není to, že by soudy zamítaly obžaloby, ale že se mnoho věcí k soudům nedostane. Proto my teď primárně řešíme otázku státního zastupitelství a snažíme se odstranit problémy, kdy kauza je vyšetřována a buď na úrovni policie anebo státního zastupitelství je zastavena. To je aktuální problém.

Moderátor:

Počkejte, pane ministře, to vypadá, že specializované státní zastupitelství vzniká, protože běžní žalobci nepracují, tak dobře, jak by měli. A že kvůli tomu, že nepracují dobře, tak že vznikne nějaký nový superúřad. Jestli by teda nestálo zato zkvalitnit práci státního zastupitelství a pak by možná nemusel vznikat super úřad. Pokud říkáte, že se ty kauzy nedostanou všechny k soudům, protože státní žalobci nefungují úplně.

Jiří Pospíšil /ODS/, ministr spravedlnosti:

Ono je to, paní redaktorko, dáno podmínkami, za kterých státní žalobci dnes fungují, jaké mají garance, kdo je chrání, jaké jsou možnosti odebrání případu a tak dále. Tady platí zákon z roku 1994, který mnoho těchto věcí neřeší. A proto nám vzniká mnoho problémů, kdy za nejasných okolností v některých kauzách, které byly medializovány, věc byla odebrána státnímu zástupci…

Moderátor:

Ne, pane ministře, nehněvejte se, vy jste mi řekl, že není problém v tom, že by se kauzy nedostávaly před soud, respektive, že se nedostanou před soud, ale že je v tomto problém. Proto se vás ptám na to, jestli ten superúřad vznikne jen proto, že se kauzy nedostávají před soud ze státních zastupitelství?

Jiří Pospíšil /ODS/, ministr spravedlnosti:

Paní redaktorko, prosím termín superúřad, půjde o 20-40 státních zástupců, není úplně vhodný…

Moderátor:

Specializované státní zastupitelství, dobře.

Jiří Pospíšil /ODS/, ministr spravedlnosti:

Ano, jedním z důvodů, proč pan nejvyšší státní zástupce tuto koalici navrhuje, je to, že právě má pocit, že u určitých vybraných kauz, jako jsou třeba právě kauzy v oblasti korupce, mnoho věcí skončilo dříve, než se dostaly k soudu. Ano, je to jeden z argumentů, proč takovýto útvar má vzniknout. A proč mají být speciální garancí ochrany nezávislosti státní zástupci, kteří se budou zabývat korupcí a jinými formami závažnější trestné činnosti. Ty garance mohu vyjmenovat, jsou to jak finanční garance, tak to, že tam budou pouze dočasně přiděleni na 3-5 let. A další věci, které mají snižovat, pokud možno eliminovat riziko možného ovlivňování konkrétních kauz vnějšími vlivy mimo samotnou soustavu.

Moderátor:

Dobře, pane ministře, k té reorganizaci se ještě vrátím. Ale nyní bych nechala zareagovat pana poslance. Pane poslanče, názor opozice? Nestačilo by zkvalitnit práci stávajících státních zastupitelství? Třeba by nemusel vzniknout ten úřad.

Jeroným Tejc /ČSSD/, stínový ministr vnitra:

Určitě stačilo, ale na druhé straně ona specializace je důležitá a právě vyšší míra nezávislosti těch, kteří budou vyšetřovat korupci, je podle mého názoru také nutná. Takže já se té změně jako takové nebráním, pokud bude provedena profesionálně a pokud nebude šita horkou jehlou tak, aby nedošlo ještě k rozpadu systému při nedostatečném zřízení nebo zavedení toho nového systému, pak je to změna užitečná a já osobně tuto změnu kritizovat nebudu a dovedu si ji představit.

Moderátor:

Pane ministře, zpět tedy k té reorganizaci. Nebude ochromena činnost orgánů činných v trestním řízení v ten okamžik, kdy se tedy začnou nějakým způsobem ty stávající orgány měnit v jiné?

Jiří Pospíšil /ODS/, ministr spravedlnosti:

Paní redaktorko, naším cílem bude dát jasný itinerář případných změn. Absolutně nechceme žádné chaotické změny, které by vedly k tomu, že by orgány činné v trestním řízení hůře pracovaly. Bude zde jasná osa linie, jak se bude postupovat, jak se budou vrchní státní zastupitelství postupně rušit. Samozřejmě nabídneme i opozici, konkrétně specialistům z řad ČSSD, aby o tomto předem věděli, aby nám k tomu řekli své připomínky. My se nebráníme dialogu, jak jsem řekl. Toto má být změna, která bude dlouhodobá. Změna, která bude prospěšná a která, jak řekl pan Tejc, určitým typům státních zástupců, kteří dělají mimořádně závažné trestní kauzy, dáme větší ochranu a větší jistoty, než zbylým státním zástupcům. Specializace je trend, který bychom měli podporovat, pokud má svůj smysl. A v oblasti boje proti korupci svůj smysl jednoznačně má.

Moderátor:

Pane ministře, jak toho docílíte, aby elitní žalobci nepoužívali směrnice na zametání kauz, jak některé objevil na státních zastupitelstvích Respekt. Jak zajistíte, aby se nestýkali s politiky, jakou ochranu dostanou proti případným zásahům a pokusům o ovlivňování? Konkrétní řešení mě zajímá.

Jiří Pospíšil /ODS/, ministr spravedlnosti:

Paní redaktorko, bude to tým 20-30 lidí, jasně vymezený tým, kteří budou k tomuto státnímu zastupitelství přiděleni pouze na dobu určitou. To znamená, nedojde k tomu, že by prorostli do systému a vytvořili klientelistické vazby. Budou vybráni na základě veřejného konkurzu, který bude realizovat a zaštiťovat nejvyšší státní zástupce, přímo on jediný je bude vybírat. Nebudou vybíráni tedy podloudně na základě toho, že znají ministra nebo někoho jiného…

Moderátor:

A to bude podle vás stačit k dosažení nezávislosti?

Jiří Pospíšil /ODS/, ministr spravedlnosti:

Těch věcí bude celá řada, já jmenuji příklady. Za třetí v jejich čele bude stát ředitel toho úřadu, který bude náměstkem nejvyššího státního zástupce a bude fakticky neodvolatelný. Bude odvolatelný pouze v případě, že poruší zákon. To znamená, nebude se muset bát, že ho někdo sejme, v uvozovkách odvolá z toho důvodu, že začne vykonávat nějakou činnost a někomu sahat po jeho prstech a koukat mu na jeho karty. To znamená, opravdu zde budou garance. A bude jich celá řada dalších. Vyjmenuji vám pouze některé případy, které povedou k tomu, že tento útvar bude fakticky nedotknutelný. A ti, co půjdou po krku těm, kteří páchají závažnou trestnou činnost se nebudou muset bát toho, že někdo, jejich nadřízený nebo někdo proti nim bude moci zasáhnout. A tu kauzu jim odejmout, to bude tady další věc, která bude zásadně vyloučena.

Moderátor:

Pane poslanče, je možné toho docílit, týmu 20-40 elitních žalobců, kteří budou zcela nezávislí a neúplatní? To, aby žili někde na izolacích.

Jeroným Tejc /ČSSD/, stínový ministr vnitra:

Já se přiznám, že ona snaha navýšit nějak radikálně platy, podle mého názoru nemusí automaticky znamenat to, že ti státní zástupci budou nezávislí. Koneckonců politici také nejsou rozhodně špatně placeni a řada korupčních kauz vede právě k nim, takže v platu to rozhodně není. Co se týká té neodvolatelnosti, tam to má určitě dvě strany mince. Na jedné straně je to ochrana proti politickým tlakům. Na straně druhé, pokud ten státní zástupce, který bude ředitelem té pobočky nebo toho speciálního útvaru infiltrován právě třeba mafiánskými strukturami, tak pak bude neodvolatelný a bude moci zametat tyto kauzy pod koberec téměř beztrestně, pokud mu nebude prokázána trestná činnost. A pokud to bude jen v náznacích anebo jen v uvozovkách nebude mít výsledky. Takže určitě se musíme bavit o všech mechanismech, nezávislost je nutná. Ale nesmí se stát neodvolatelnost jedinou modlou, ve kterou budeme vzhlížet, protože pak to může mít i ty opačné následky.

Moderátor:

Pane ministře, kde bude nový tým žalobců sídlit? Nabízí se Olomouc, budova po zrušeném Vrchním státním zastupitelství, pokud nechcete Prahu a žádné velké město.

Jiří Pospíšil /ODS/, ministr spravedlnosti:

Dovolte mi jednu větu. Pan poslanec mi špatně rozuměl nebo špatně poslouchal. Já nehovořím o neodvolatelnosti. Já říkám odvolatelnost pouze na základě zákona, zákonných důvodů. A konečné slovo při přezkoumání odvolání by měl mít soud. To znamená, bude zde ochrana proti tomu, aby někdo, kdo bude v uvozovkách zasažen mafiánskými strukturami, jak použil termín pan Tejc, tam zůstával dál do konce svého mandátu. Bude odvolání, ale podle zákona…

Moderátor:

Pane poslanče, prosím, promiňte, jenom nechám stručně zareagovat, velmi stručně, pana poslance Tejce a pak se dostaneme ještě k sídlu.

Jiří Pospíšil /ODS/, ministr spravedlnosti:

Ano.

Moderátor:

Prosím, pane poslanče.

Jeroným Tejc /ČSSD/, stínový ministr vnitra:

Tam je to jednoduché. Ten problém je v tom, že se v minulosti velmi těžko prokazovalo konkrétní porušení zákona, státní zástupce se mohl v uvozovkách chovat jako neúspěšný nebo neschopný. A těžko by se mu prokazovaly důvody tohoto odvolání, ale to samozřejmě bude diskuze, kterou můžeme vést. Já bych skutečně byl i nerad, abychom nezašli příliš s tou nezávislostí daleko. Aby to nakonec neznamenalo přesný opak toho, co si přejeme.

Moderátor:

Pane ministře, kde bude nový tým žalobců sídlit? V Olomouci po Vrchním státním zastupitelství? Vy údajně chcete Plzeň.

Jiří Pospíšil /ODS/, ministr spravedlnosti:

Plzeň jsem řekl pouze ze srandy, v žádném případě nepreferuji konkrétní místo. Pro mě bude klíčové to, jaké podmínky v konkrétním místě nám budou nabídnuty a jaké náklady zřízení takovéto pobočky nebo takového úřadu vzniknou pro ministerstvo spravedlnosti. To znamená, primárně budu preferovat místo, kde už je objekt, který patří ministerstvu spravedlnosti. Nerad bych zde stavěl nějaké sídlo, které bude stát poplatníky nové peníze. To v žádném případě, tedy bude-li volná budova v Olomouci, což je pravděpodobné, tak já se Olomouci vůbec nebráním. Ale povedeme o tom debatu. Já pouze říkám, že sídlo není až tak důležité. Důležitější je nastavení parametrů, pravidel a ochrany.

Moderátor:

Ano. Já vám děkuji a jen doplním, že z Plzně pocházíte, proto ta zmínka o legraci. Pánové, já vám děkuji. Na shledanou.

Jiří Pospíšil /ODS/, ministr spravedlnosti:

Hezký večer.

Jeroným Tejc /ČSSD/, stínový ministr vnitra:

Děkujeme, na shledanou.

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1096898594-udalosti-komentare/211411000371123/

JUDr. Jiří Pospíšil

předseda regionálního sdružení
místopředseda strany
poslanec PČR
ministr spravedlnosti