Česku hrozí krácení pětiny evropských dotací

23. října 2012
Česku hrozí krácení pětiny evropských dotací

Místopředseda EP O. Vlasák dnes vystoupil na plenárním zasedání EP, které se zabývá otázkou rozpočtu EU v letech 2014-2020, a otevřel zde citlivé téma krácení evropských dotací pro ČR.

Podle posledních návrhů rozpočtového výhledu (tzv. víceletého finančního rámce pro období 2014-2020), by měl být v následujících letech krácen přísun peněz do méně rozvinutých regionů, tedy i České republiky. O. Vlasák soudí, že se jedná o snahu, aby co nejvíce peněz zůstalo v bohatších zemích, což je v rozporu s proklamovanou politikou podpory soudržnosti a solidarity EU s méně rozvinutými zeměmi a regiony. 
 
Jako klíč k rozdělování peněz ze strukturálních fondů dosud sloužila tzv. Berlínská metodologie, která byla v platnosti od roku 1999. Navrhovaná změna však kriteria mění tak, že by o peníze přišla Česká republika, Portugalsko a částečně Slovensko, jiné země by postiženy nebyly. Je otázkou, zda se nejedná o snahu EU o prosazení úspor u členů, u nichž lze čekat nejmenší odpor. Česká republika s tím však nemůže souhlasit, neboť jí v období let 2014-2020 hrozí ztráta téměř 5 miliard eur. Vzhledem k tomu, že v právě probíhajícím programovém období 2007-2013 má ČR z evropských fondů k dispozici 26,69 miliard eur, je zjevné, že se hraje o velké peníze. 
 
Oldřich Vlasák v právě probíhající rozpravě EP uvedl: „Jedním z klíčových bodů vyjednávání víceletého finančního rámce je dohoda o rozdělení prostředků. Podle mého názoru Berlínská metodologie představuje solidní a pečlivě vyjednaný kompromisní základ zohledňující rozdíly v národní i regionální prosperitě. S obavami proto dnes sleduji návrhy na snížení koeficientů pro členské státy, které mají hrubý národní důchod nižší než 82 % průměru EU ze 4,25 % na 3,3 %. Apeluji proto na Kyperské předsednictví, aby zabránilo jakýmkoliv změnám koeficientů národní prosperity, které by vedly k omezení prostředků pro méně vyspělé regiony.“ 
Ing. Oldřich Vlasák

místopředseda EP
člen výkonné rady
zastupitel statutárního města