Mým úkolem není tvořit zázračné recepty

24. listopadu 2011
Mým úkolem není tvořit zázračné recepty

Prezident Václav Klaus jmenoval na návrh premiéra Petra Nečase nového ministra průmyslu a obchodu. Stal se jím dosavadní šéf jihočeské organizace ODS a první náměstek jihočeského hejtmana Martin Kuba.

Můžete jmenovat tři hlavní úkoly, na které byste se chtěl v nejbližší době zaměřit?

Není na nich nic překvapivého. Od ministerstva se dlouhodobě čekají v zásadě tři věci: zajistit spolehlivou a ekonomicky efektivní energetiku, uskutečňovat chytrou podporu exportu a vytvářet co nejlepší podmínky pro podnikání a zvláště pro inovace. Všechny aktivity chci samozřejmě předem konzultovat s představiteli profesních sdružení, protože právě jejich členům by měla být ku prospěchu.

Překvapila vás nabídka premiéra Nečase, anebo jste ji očekával?

Nabídka pana premiéra přišla vcelku nečekaně. Nepatřím mezi politiky, kteří si chodí k premiérovi o ministerská křesla sami říkat. Nabídku jsem zvažoval asi jako každý s rodinou a nejbližšími spolupracovníky. Věřím, že budu schopen tuto pozici zvládnout a plnit program ODS.

Proč myslíte, že si premiér vybral na post ministra průmyslu a obchodu právě vás?

Pokud mohu soudit podle jeho vyjádření, přesvědčil se za více než rok spolupráce, že jsem autonomní politik, který ke svému rozhodování nepotřebuje nikoho za zády.

Česká ekonomika ve třetím kvartálu vykázala ve srovnání s předchozím čtvrtletím nulový růst. Jste vystudovaný lékař, máte recept na znovuoživení hospodářství?

Úkolem ministra, byť je vystudovaným lékařem, asi není přicházet s nějakými zázračnými recepty na oživení hospodářství. Jde o to zajistit, aby stát v maximální možné míře podpořil české výrobce a exportéry, usnadnil jim cestu na zahraniční trhy a odbourával překážky komplikující podnikatelům jejich práci. Nikdo neumí lusknutím prstů zařídit desetiprocentní růst v zemi, která 70 procent své domácí produkce vyváží do zahraničí, z toho 80 procent do zemí EU, kde se očekává růst kolem nuly. Proto musíme export více diverzifikovat a zaměřit se na trhy procházející jinou fází hospodářského cyklu. Přibrzdění v jednom teritoriu je třeba vyvážit zrychlováním v jiném.

(Autor: Lukáš Rozmajzl)
MUDr. Martin Kuba