Dojde podle Vašeho názoru za dva roky k odtržení Skotska od Velké Británie?

24. října 2012
Dojde podle Vašeho názoru za dva roky k odtržení Skotska od Velké Británie?

V první řadě musím říci, že toto téma Bruselem rozhodně nehýbe. Pokud se totiž v Evropském parlamentu hovoří o rozpadu některého z členských států, pozornost se soustředí zejména na Katalánsko a jeho odtržení od Španělska.

Situace těchto regionů je přitom poměrně odlišná. Zatímco Katalánci usilují o zahájení rozhovorů na téma možné autonomie, Skotové již mají termín právně závazného referenda o nezávislosti. Vláda Spojeného království Velké Británie a Severního Irska přitom odtržení Skotska nebude blokovat, pokud se pro něj tamní obyvatelé rozhodnou.
 
Skotské království již bylo nezávislým státem a to až do roku 1707, kdy skotský parlament schválil Zákon o unii vedoucí k vytvoření jednotného Království Velké Británie. V roce 1922, kdy se od Británie odtrhlo Irsko, Skotové tento krok nenásledovali. Myslím si, že ani v roce 2014, kdy se bude referendum o nezávislosti Skotska konat, k tomuto kroku nedojde. Myšlenku osamostatnění totiž podporuje v posledních letech jen zhruba třetina Skotů. Všechny tři hlavní britské strany – konzervativci, labouristé i liberální demokraté – jsou navíc proti odtržení a před referendem povedou silné kampaně.
 
Možnost odtržení však nelze podceňovat. Alex Salmond, jehož Skotská národní strana ve volbách v roce 2011 získala pohodlnou kontrolu nad skotským parlamentem, věří, že se mu v nadcházejících dvou letech podaří pro svou věc získat většinu obyvatel. Samostatné Skotsko by si podle jeho představ zachovalo britského panovníka jako hlavu státu, platilo by librami a v zahraniční politice by rádo blíže spolupracovalo se skandinávskými zeměmi. Premiér Cameron věří, že referendum dopadne ve prospěch zachování celistvosti Unie. Pokud se v referendu Skoti rozhodnou zůstat v Unii, vláda nevylučuje souhlas s přesunem dalších pravomocí v jejich prospěch.
 
Výsledek referenda zcela jistě bude záviset na aktuální ekonomické situaci. Nezaměstnanost a recese může zvednout počet protestních hlasů. Bude se také hrát o potenciální zisky z nerostného bohatství, protože u skotských břehů se naházejí ložiska 95 procent současných britských zásob ropy a 58 procent zásob zemního plynu. Mnohé také ovlivní, na kterou stranu se přikloní různí známí Skotové jako Andy Murray nebo Sean Connery. Na to, zda bude Skotsko 47. státem na evropském kontinentě a zda se stane 29. státem Evropské unie, pokud do Unie vůbec vstoupí, si však budeme muset počkat.
 
Ing. Oldřich Vlasák

místopředseda EP
člen výkonné rady
zastupitel statutárního města

Štítky:
evropská unie