Problémy s Romy? Už se mi nechtělo mlčet

24. října 2012
Problémy s Romy? Už se mi nechtělo mlčet

Jaroslav Zeman z ODS, který o víkendu porazil v senátních volbách sociálnědemokratického exhejtmana Stanislava Eichlera, přišel včera do liberecké redakce MF DNES a hodinu přes internet odpovídal na dotazy čtenářů serveru liberec. idnes.cz. Zeman v kampani hodně řešil romskou problematiku, řada dotazů se tedy točila právě okolo této otázky.

Chcete řešit romskou otázku, jaké máte ohlasy od samotných Romů?

Ohlasy od Romů ani pozitivní ani negativní nemám. Máme občas zaměstnané Romy a pokud chodí řádně do práce, nemám s nimi problém. Bohužel je to jen zlomek. 

Jak konkrétně chcete řešit problémy s Romy? Jak je chcete donutit pracovat? Myslím, že jde jen o vaše předvolební sliby, které nemůžete splnit. 

Sám je nemohu splnit, k tomu se musí připojit i ostatní senátoři a poslanci. Pokud se k tomu postaví i ostatní levicové strany čelem, tak je velká šance s tím něco udělat. Známe předvolební hesla, typu Spravedlnost pro všechny, takže to chápu jako spravedlnost pro ty, co pracují. Dlouho jsme se ve školách učili, že bez práce nejsou koláče a kdo nepracuje, ať nejí. Politici v rámci rádoby korektnosti romský problém nikdy nepojmenovali. 

Nebojíte se však, že se stanete terčem kritiky nebo toho, že vás někdo obviní z rasismu? 

Nemám strach, že by mě někdo obvinil z rasismu. Já na rozdíl od lidí, kteří mají z této problematiky obživu, jsem se romskou komunitu snažil zaměstnávat, odhaduji, že se jich za tu dobu vystřídalo asi 120. Měli by se donutit pracovat, i kdyby měli provádět veřejnou službu, při které by zametali zleva doprava s minimální hranicí odpracovaných 120, 130 hodin. Zákonodárci obrátili ekonomiku naruby. Přeci musí například vaše bydlení odpovídat vašemu ekonomickému úsilí, a ne že v současnosti dávky na bydlení mohou dosáhnout až deset tisíc korun měsíčně.

Jak chcete dokázat, že nejste jen populista a demagog a přinášíte reálná proveditelná řešení? 

Otevřít tuto otázku mě donutilo loňské napadení mé místostarostky romskou rodinou kvůli sociálním dávkám. Následoval incident, kdy občan Albrechtic byl na nový rok napaden romskými útočníky a skončilo to smrtí jednoho z nich. Už se mi nechtělo mlčet. Já ale politické ambice nikdy neměl a politikou se živit nechci. Já tyto problémy vnímám jako občan a ne jako politik, a tak o nich mohu svobodně mluvit. 

Celý rozhovor s Jaroslavem Zemanem si přečtěte na liberec.idnes.cz 

Jaroslav Zeman

senátor PČR
neuvolněný starosta obce