Další peníze do Bruselu?

22. října 2012
Další peníze do Bruselu?

Rozpočet Evropské unie na rok 2013 je jedním z hlavních bodů programu říjnového Plenárního zasedání Evropského parlamentu. Návrh činí 151 miliard EUR v prostředcích na závazky (tj. +2 % oproti rozpočtu na rok 2012) a 138 miliard EUR v prostředcích na platby (tj. +6,8 % oproti rozpočtu na rok 2012).

Pod nátlakem Německa, Velké Británie ale i České republiky přistoupila Evropská komise k částečným škrtům. Pro budoucí rok se například počítá se snížením počtu bruselských úředníků o 1 %, do roku 2020 pak o celých 5 %. Podle místopředsedy Evropského parlamentu Oldřicha Vlasáka je takové snížení jenom symbolické. Platy úředníků totiž tvoří malou část celkového objemu peněz, se kterými Brusel nakládá. Oldřich Vlasák připomíná, že „v situaci, kdy naše vláda uvažuje o krácení rozpočtů ministerstev v řádech desítek procent a občané už několikátý rok cítí na vlastní kůži dopady hospodářské krize, musí šetřit i Evropská unie."
 
V Bruselu se jedná i o penězích pro období 2014-2020. Tady zůstává ve hře spousta otazníků. Jasné je pouze jedno. „Jednání nebudou jednoduchá a je možné na nich hodně získat, ale také mnohé ztratit", dokresluje vážnost situace Oldřich Vlasák. Za výhodný postup pro Českou republiku  europoslanec považuje získání více peněz na kohezní politiku při současném snížení celkové výše rozpočtu EU. „Naším cílem je maximálně šetřit a zbytečně netahat peníze z kapes daňových poplatníků. Nesmíme ale omezovat investice. Česká republika potřebuje peníze na dobudování silniční a železniční sítě, stejně jako na podporu vědy a výzkumu a další prorůstové projekty.  Smyslem je tedy omezovat výdaje s výjimkou kohezní politiky, která výrazně pomáhá českým regionům, městům i firmám,“ vysvětluje Oldřich Vlasák. 
Ing. Oldřich Vlasák

místopředseda EP
člen výkonné rady
zastupitel statutárního města