Velká koalice jako největší zlo? To je český mýtus

23. října 2012
Velká koalice jako největší zlo? To je český mýtus

Jednání o koalici v čele Plzeňského kraje vrcholí. ODS nabídla socialistům většinu v radě, jako vítěz voleb ale trvá na postu hejtmana. Vzdát se ho by Jiří Pospíšil považoval za zradu voličů a jejich preferencí.

Požadujete post hejtmana a čtyři místa v devítičlenné krajské radě. Kdybyste ale požadovali pět míst v radě bez hejtmana, tak by to pro prosazování programu ODS bylo výhodnější. 

Já to vidím jinak. Já si to nedovedu představit. Myslíte, že bych uměl před voliči obhájit, že jsem tu kandidoval na hejtmana, vyhrál jsem volby a teď si beru teplou trafiku radního za 70 tisíc? 

Kdybyste získal
 hejtmana a čtyři místa v radě, tak by to možná pro voliče také nebylo skousnutelné. Je přece lepší většina v radě. 

Vy myslíte, že to volič takto vnímá? To si vám dovolím oponovat, protože se pár let v politice pohybuji. Kdybyste se zeptala voličů, aby vyjmenovali devět členů rady, tak by měli problém, já bych je sám dohromady nedal. Lidé vnímají hejtmana, možná náměstky, ale nevnímají ostatní členy rady. Tak to zkrátka je a neříkám to nijak kriticky, protože je logické, že lidé mají jiné starosti, než aby sledovali regionální politiku. Je třeba vidět, že ten počet není až tak důležitý. Já teď trošku nechápu, proč ten nárok zpochybňujete, když na hejtmana máme jako vítěz voleb legitimní nárok. 

Já to nezpochybňuji, jen říkám, že kdybyste měli většinu v radě, že byste prosadili hodně toho, co máte v programu.
 

První, co média napíší, a nemyslím vás, neberte to osobně, že Pospíšil, aby měl teplý flek, tak šel do koalice. Já bych to před voliči neobhájil. Já si na svém jméně u voličů zakládám více než na nějakém postu. Navíc ta síla preferenčních hlasů (Pospíšil jich měl 42 procent a stal se rekordmanem v rámci republiky - pozn. red.) je tak výrazná, že bych to vnímal tak, že jsem podporu zradil. Pro mě navíc opozice není žádná prohra, já jsem na ni připraven a nevadí mi to. 

Co se týká dohody socialistů a komunistů, co nebezpečného by mohli komunisté přinést, co by hrozilo kraji? 

Já to vnímám v celé souvislosti. Krajské volby jsou jen regionálními volbami, a pokud dojde k tomu, k čemu dojde asi v celé republice, že se komunisté dostanou do krajských rad, tak je to další posun v legitimizaci komunistické strany. To, že je komunistická strana legální, je jedna věc. Ale pro mnoho voličů není legitimní, protože se nedistancovala od své minulosti. A to, že komunisté získají další podíl na moci, to je další posun k tomu, aby s nimi socialisté za rok a půl postavili centrální vládu. V tom vidím velký problém. Já myslím, že vedle toho, jak krajská vláda reálně manažersky funguje, tak má i výrazný symbolický podtext a účast komunistů v ní má výrazný symbolický charakter. Pokud tady dojde k posunu komunistů do krajských rad a nic se takzvaně nestane, tak jsou to otevřené dveře k tomu, aby komunisté aktivně v této zemi 24 let po sametové revoluci vládli, aniž by se za zločiny, které v této zemi za své éry provedli, museli omluvit nebo za to byli nějakým výrazným způsobem potrestáni. To já považuji za mimořádně nebezpečné z hlediska mravního a morálního zdraví této společnosti. Komunisté na centrální úrovni mohou napáchat mnoho škod od naprosto neadekvátního zdanění, které zlikviduje podnikatele, až po různé formy aktivní konfiskace, různé formy omezování vlastnického práva. To není žádná utopie. Oni asi nebudou konfiskovat majetek přímo, ale vytvoří administrativní a jiné předpisy, které výrazně zkomplikují život vlastníkům, podnikatelům. 

Co říkáte slovům pana Chovance, že vaše výroky prostor pro jednání o vedení kraje zužují? 

Pan Pospíšil sice vyhrál volby, ale ať zapomene na hejtmanský post a tak dále, když cituji pana Chovance v jednom z deníků. V této úrovni se držely i mé výroky. Já na pana Chovance neútočím, já jsem zakazoval v době volební kampaně jakékoli nápady mých spolustraníků, kteří ho chtěli napálit a udělat fotky s Davidem Rathem, s nápisem hejtman na jeden a půl roku a jiné věci, které byly útočné. Já jsem naopak proti tomu protestoval. Já nemám rád útočnou volební kampaň, kterou nám tu dělala paní Janková a pan Bárta. Pan Chovanec je dost vztahovačný. Trošku tomu nerozumím, protože je to člověk, který chce jít do vysoké politiky. Tak musí vnímat, že se občas užívají expresivní výrazy. A já jsem na něj osobně neútočil. 

Když se socialisty vytvoříte velkou koalici, tak se oslabí role opozice. Kdo bude na kraji takzvaně hlídacím psem a kontrolou vládnoucích stran? 

Mohou ji dělat komunisté, to nebude koalice úplně všech. To je trošku mýtus České republiky, že pokud vznikne velká koalice, je to největší zlo, které může být. Podíváme-li se do vyspělé demokracie, která pro mě vždycky byla vzorem, což je Německo, tak tam Angela Merkelová v klidu vládla v podobě velké koalice, udělala důchodovou reformu, mnoho pozitivních kroků, které jsou levicovopravicové a jsou na dlouhou dobu. Pokud partaje využijí velké koalice k tomu, že se udělají kroky, které jsou důležité a mají dlouhodobější charakter, v kraji třeba významné investice typu galerie, tak si myslím, že je to ku prospěchu. 

JUDr. Jiří Pospíšil

předseda regionálního sdružení
místopředseda strany
krajský zastupitel
poslanec PČR