V druhém kole voleb měl více sil Luděk Jeništa

22. října 2012
V druhém kole voleb měl více sil Luděk Jeništa

Karel Šebek tvrdí, že euforie z čehokoliv, co se člověku povede, trvá tak první hodinu. Pak jde život v zaběhlých kolejích dál. Stejně tak dlouho prý trvalo i jeho zklamání z toho, že neobhájil post senátora.

Tušil jste v koutku duše, že to nevyjde? A proč? 

Výsledek žádných voleb není jistý, protože nálady voličů se těžko odhadují. Člověk je v napětí až do konce, i když průběžné výsledky dost napoví. 

Co bylo podle vašeho názoru "TO", co vás odsunulo až na druhé místo? 

Jednoznačně to byla dobře vedená, cílená a připravená kampaň mezi prvním a druhým kolem voleb. Přesto jsem v Neveklově dostal pětasedmdesát procent hlasů. 

Jaká byla vaše první reakce poté, co jste se dozvěděl, že jste prohrál? Co vám v tu chvíli prolétlo hlavou? 

Byl jsem smutný z toho, že nebudu pokračovat v tom, co jsem se naučil a co jsem ještě mohl dělat. Ale v podstatě jsem z politiky zvyklý na výhry i prohry, takže to nebyly velké emoce. 

Jak a s kým zhodnotíte výsledky senátních voleb? 

Už jsem to v sobotu večer po telefonu řešil s mnoha přáteli a spolupracovníky. Vpondělí to probereme na radě ODS a pak i na kongresu. 

Kdybyste uspěl, co by byla první věc z vašeho volebního programu, kterou byste chtěl realizovat?
 

Ve vládě leží návrh na zrušení dvanácti set matrik a pět set dvanácti stavebních úřadů. Tato šílenost by se měla zarazit co nejdříve. Moje názory sice ztratily váhu senátorského hlasu, ale vládě s tím nedám pokoj. 

Co říkáte tomu, že vaše strana přišla v krajských volbách o tolik mandátů? 

To mne překvapilo, protože na kandidátkách bylo dost spolehlivých komunálních politiků. Obecně se však Občanská demokratická strana nenosí, je pod tlakem médií a nedokáže to ustát. Jiná cesta, než se to trpělivě a poctivě snažit změnit, podle mne není. 

Zatímco krajské a senátní volby jsou za námi, ty prezidentské nás teprve čekají. Koho byste si vy přál za hlavu státu? 

Měl jsem možnost poznat opravdu zblízka Přemysla Sobotku jako velmi zkušeného a charakterního politika, opravdového vlastence. Šest let byl v čele Senátu, je jeho prvním místopředsedou a pro Českou republiku již hodně vykonal. 

Tykadlová aféra. Nejdřív je politikům na předvolebních plakátech přimalovával řidič MHD v Olomouci Roman Smetana a dostal se za to do vězení. Potom je v Praze Tomáši Töpferovi přimalovali dokumentaristé Vít Klusák a Filip Remunda, čímž mu prý chtěli vyjádřit podporu. Co si o tom myslíte? 

Pan Smetana je příkladem absurdního chování naší justice, která pouští z vazby skutečné zločince a z klukoviny udělá mediální kauzu. To jen posiluje nedůvěru v současný systém. Po listopadu 1989 se volalo po nezávislosti soudů a tato nezávislost se celých dvaadvacet let mísí se svévolí, někdo tomu říká soudcokracie. Je to jeden z důvodů současné velké společenské nespokojenosti. Dnešní příklon voličů ke Komunistické straně Čech a Moravy to samozřejmě nevyřeší. 

Jste pro zavedení Eura? 

Nikdy jsem nebyl zastáncem společné měny a vyplňují se varování ekonomů, že to bez dalšího sjednocování daňové a hospodářské politiky, tedy bez omezování ekonomické pravomoci členských států, nemůže fungovat. Podle skeptiků euro skončí, není tedy kam spěchat. 

Dnešní mladá generace půjde do penze až po dosažení sedmdesátky. Přitom pro teenagery jsou starci a stařeny všichni, komu bylo již třicet čtyři. Pro některé zaměstnavatele to jsou čtyřicátníci a experti hovoří dokonce, že stáří začíná v 75 letech. Jaký je podle vás optimální důchodový věk? 

Optimální je žít zdravý život a mít jakou­takous jistotu, že se nestanete obětí podvodu nebo krize. Optimální je žít ve spořádané společnosti, kde se nekrade, a lidé jsou k sobě ohleduplní. Optimální je žít skromně, mít z čeho šetřit na horší časy a pozitivně myslet. Někdo si zachová výkon i v sedmdesáti, jiný je po padesátce opotřebovaný. Každý rok zahyne skoro tisíc mladých a zdravých lidí při dopravních nehodách. Mne čeká důchod v šedesáti třech letech, v Německu je to až v sedmašedesáti, ve Vietnamu žádný důchod není, o rodiče se starají děti. Optimální je mít radost ze života v každém věku. Přesněji Vám neodpovím, hlasovat o tom budou jiní. 

Karel Šebek

předseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
člen regionální rady
místostarosta
senátor PČR