Rozhovor pro Lidové noviny

22. října 2012
Rozhovor pro Lidové noviny

Po stvrzení volebního debaklu ODS Petr Nečas poprvé přiznává, že na špatném výsledku se podepsala i jeho rozhodnutí. Konkrétní však zatím není. Zároveň Nečas věří, že se v dvojroli premiéra a šéfa ODS udrží i po listopadovém volebním kongresu strany.

Jak hodnotíte propad ODS ve volbách do Senátu? 

Jednoduše. Je to neúspěch. Do druhého kola nám postoupilo deset kandidátů, počet čtyř křesel byl očekávatelný. ODS má ale v senátních volbách jinak standardní výsledek sedm až osm křesel. 

Po krajských volbách jste u sebe nenašel žádnou chybu, špatné rozhodnutí. Co nyní? 

Každý děláme chyby, dělám je i já. Se svým pohledem, včetně toho, kde vidím svoji zodpovědnost a chyby, určitě seznámím delegáty kongresu.

Kongres je už za dva týdny. Jak se na něm mizerný výsledek ODS z volebního podzimu projeví? 

Atmosféru kongresu výsledek voleb samozřejmě ovlivní. Na druhou stranu jsme od voličů dostali vzkaz – hlavně tím, že významná část voličů ODS k volbám nepřišla. To si musíme přečíst s velkou pokorou a především si zanalyzovat, co jsme udělali špatně, abychom byli příště výrazně úspěšnější. 

Kdy bude hlasování o daňovém balíčku? Stále větší logiku má odložit ho až po kongresu. Šéfka sněmovny a místopředsedkyně strany Miroslava Němcová říká, že by se kvůli tomu nezlobila. 

V jakém pořadí a o čem budeme hlasovat, teprve budeme jednat. Na klubu, i ve sněmovně. V tuto chvíli proto považuji za naprosto předčasné usuzovat, že se bude hlasovat tak či onak. 

Podle billboardů myslíte na budoucnost. Zamýšlíte se ale i nad tím, kdy přesně začaly současné potíže ODS? 

Krize je hlubší, sahá daleko do minulého volebního období. Je potřeba připomenout, že volby v roce 2010 jsme nevyhráli. Tehdy dvě největší politické strany dostaly jen okolo 20 procent. To nezačalo loni na jaře (ve chvíli, kdy současný neformální vůdce rebelů v ODS Petr Tluchoř přišel o post šéfa poslaneckého klubu – pozn. red.). Je zřejmě něco více v kořenech této situace. 

Dobře. Působení Petra Tluchoře ale ODS a jejímu volebnímu výsledku přece neprospívá. 

Rozhádanost a nejednotu nám voliči podle mých dlouhodobých zkušeností neodpustí. To je přesně ten moment, kdy si volič řekne: "Tak tuhle partu rozhádaných bláznů mám volit? To radši zůstanu doma." 

Co pozice primátora Svobody? Je i po volbách dostatečně pevná? V Praze jste dosáhli jen na dva senátory ze čtyř, byli jste přitom zvyklí na stoprocentní úspěch. 

To je pravda. Ale i v roce 2008 jsme získali v Praze jen tři senátní okrsky. Bylo by velmi umělé spojovat počet senátních křesel tady v Praze s panem primátorem Svobodou. 

Neočekáváte tedy, že by se potvrdily zvěsti, že dojde na výměnu v čele vedení hlavního města? 

Je to otázka pro pražský region. Ale podle mne by to byla velmi umělá souvislost. 

Před volbami jste prohlásil, že pro komentář na poslední novoroční projev Václava Klause vám budou novináři volat na premiérský mobil. Stále si to myslíte? 

Jsem pevně přesvědčený, že ano. Na druhé straně, politika je velmi dynamická disciplína a situace se mění ze dne na den. Takže se nic nemá mít za definitivní. S tím jsem byl vždycky smířený. 

A bude to i mobil šéfa ODS? 

Na to mám stejný názor. 

(Autor: Jan Kálal)

RNDr. Petr Nečas

předseda strany
předseda vlády