STŘÍDÁNÍ V SENÁTU

22. října 2012
STŘÍDÁNÍ V SENÁTU

Neveklovský senátor Karel Šebek neobhájil ve druhém kole senátních voleb svůj mandát a v listopadu ho vystřídá ve Valdštejnském paláci Luděk Jeništa z Vlašimi. Na dojmy z posledních dní jme se zeptali končícího senátora.

-Jak jste prožíval letošní kampaň ?

Úvodem bych chtěl poděkovat všem voličům, kteří mne v počtu 7223 podpořili v prvním kole senátních voleb i těm dalším, kteří se mi odevzdali 8096 hlasů v kole druhém. Děkuji také Mgr. Petru Hannigovi za Suverenitu a Ing. Milanu Vodičkovi za Svobodné, kteří mi vyjádřili po prvním kole podporu.  K obhájení prvenství to letos bohužel nestačilo, neboť pro mého vyzyvatele za TOP09-STAN, poslance a starostu Vlašimi Luďka Jeništu bylo ve druhém kole odevzdáno 9918 hlasů.

Letošní volby byla velká neznámá, neboť za rozbouřené nálady ve společnosti podalo svoji kandidaturu do volebního obvodu 41-Benešov nebývalé množství dvanácti kandidátů. Hlasy voličů byly tedy v prvním kole notně rozdrobeny. Svoji kampaň jsem pojal jako rodinné setkání, kde moje děti předváděly lidová řemesla. To kolemjdoucí zaujalo. Politické programy je zajímaly už méně.

-V prvním kole jste zvítězil…

Vítězství v prvním kole byl pro mne hezký signál, ale zároveň to naznačovalo, že výsledek není jistý. V jiných obvodech se moji kolegové nedostali přes své kvality ani do finále. Bylo jasné, že ODS letos není v módě.

-A to se také potvrdilo i v Benešově…

V tomto obvodu bylo netypické, že se do finále dostali dva reprezentanti vládních stran – já za ODS a poslanec Luděk Jeništa za TOP a STAN. Otázkou bylo, koho ve finále podpoří voliči levicových kandidátů, kteří po prvním kole skončili na třetím a čtvrtém místě. Popravdě řečeno, kandidát TOP a STAN byl na tuto situaci dobře připraven, měl zajištěnou podporu pro druhé kolo od svých Vlašimských známých a šikovně zdůrazňoval, že jde o souboj úspěšného starosty s kandidátem nemilované ODS. To přineslo zvrat ve finále.

-Udělal byste něco jinak?

Těžko říci. Snad jen to logo ODS na plakátech mělo být menší. Já jsem spoléhal na to, že jsem se za celé funkční období pohyboval po celém obvodě od Ratměřic přes Benešov a Říčany až po Úvaly, že jsem svoji senátní práci dělal na plný úvazek a že mě lidé znají jako skutečně slušného politika. Jenže tak mě vnímalo právě asi jen těch jen osm tisíc věrných voličů. Druhé kolo ukázalo, co dokáže udělat masivní reklama s nerozhodným voličem. A tady šlo o statisíce korun za inzeráty, na které jsem stejně neměl.

-Takže cítíte hořkost porážky?

To ani ne. Vím, že v politice to tak chodí. ODS nyní není v kurzu a některé věci nevysvětlíte. Já jsem v ODS přes 20 let, dokonce už 14 let předsedou oblasti, kde nikdy nebyl žádný skandál. Přesto jsem to odskákal asi i za tunel Blanka. Beru to tak, že jsem se měl víc snažit.

-Co budete teď dělat?

Do konce týdne vyklidím kancelář a ukončím smlouvy. Pak se rozhodnu, co dál. Ale politika mě asi bavit nepřestane. Myslím, že v Senátu po mně zůstane dobrá stopa nejen v záznamech z jednání, ale že po mně zůstává i dobrá stopa v myslích těch, kterým jsem dokázal skutečně pomoci. Ať budu dělat cokoli, moje heslo bude i nadále: odpovědně a poctivě.

 

Můj mandát končí 28.října 2012, moje další krédo je toto:

 

SENÁTOREM CHVÍLI, SKAUTEM VŽDYCKY!

Karel Šebek

předseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
člen regionální rady
místostarosta
senátor PČR