Rozhovor s kandidátem druhého kola voleb do Senátu na Teplicku

17. října 2012
Rozhovor s kandidátem druhého kola voleb do Senátu na Teplicku

Hostem předvolebního senátorského duelu byl kandidát do Senátu a primátor Teplic Jaroslav Kubera.

Jan BUMBA, moderátor: 

Podle dnešní zprávy se Senát v novém složení sejde poprvé pravděpodobně 21. listopadu. Za Teplicko u toho bude buď zkušený matador Jaroslav Kubera, který spojil svou politickou kariéru s ODS, nebo Jaroslav Dubský, člen komunistické strany od roku 1984, který zatím působil především v obecní a krajské politice. Oba jsou hosty v našem studiu v Ústí nad Labem. Pánové, dobrý den. 

Jaroslav KUBERA, senátor a primátor Teplic /ODS/:
 

Dobrý den. 

Jaroslav DUBSKÝ, poslanec /KSČM/:

Dobrý večer. 

Jan BUMBA, moderátor:

My v těchto debatách představujeme hosty v tom pořadí, jaké určili voliči. V případě vašeho souboje je výsledek prvního kola naprosto jednoznačný. Jaroslav Kubera získal 40,49 procenta hlasů. Jaroslav Dubský 18,52 procenta. Pane Kubero, pamatuji si, přesto vaše slova z volebního speciálu Radiožurnálu, to jsme vysílali v sobotu, a vy jste říkal, že bojujete zatím nejtěžší volby. Výsledek z prvního kola by ale napovídal, že to zas také těžké není. Tak jak to vidíte? 

Jaroslav KUBERA, senátor a primátor Teplic /ODS/:

Nepochybně jsou to nejsložitější volby ze všech, které jsem absolvoval, a že už jich bylo, patery komunální volby, třetí senátní volby. A ten důvod je ten, že ta atmosféra, která v České republice panuje, není příznivá a já největší obavu, která se nepotvrdila, jsem měl z toho, co u nás bývá zvykem, házet tak všechny do jednoho pytle a to se nestalo. A já jsem za to voličům velmi vděčný a děkuji, že neposuzují jenom tu momentální kampaň, kdy někdo něco slibuje, říká velmi často, kandidáti slibují věci, které absolutně splnit nemohou. A oni spíše hodnotili tu dlouhodobou práci než tu krátkodobou kampaň. Ještě jednou děkuji za hlasy v prvním kole. Ale chtěl připomenout, a teď mi volali někteří lidé, to se netýká našeho souboje, ale prostě spousta lidí neví, že je druhé kolo teď v pátek a v sobotu, zejména problémy, že lístky se neposílají domů, ale vyzvedávají se až ve volební místnosti, a poslední věc, že je to 0:0, že žádný náskok z prvního kola se bohužel nepočítá. 

Jan BUMBA, moderátor:

Pane Dubský, vy jste podle ČTK řekl, že jste byl postupem do druhého kola voleb mile překvapen a řekl jste, cituji: "Rudu bojovat dál a podporu shánět, ale kde, to zatím nevím." Konec citátu. Už to víte, kde budete shánět podporu? 

Jaroslav DUBSKÝ, poslanec /KSČM/:

Určitě, je to na Teplicku, je to volební obvod Teplicko, čili objíždím obce, opět opětovně obce a města na Teplicku, včetně samozřejmě města Teplic a chodím po ulicích a snažím se nenásilnou formou lidi přesvědčit, aby mi hlas dali. 

Jan BUMBA, moderátor:

A to jste nevěděl před tím, že to bude muset být na Teplicku? 

Jaroslav DUBSKÝ, poslanec /KSČM/:

Určitě věděl. 

Jan BUMBA, moderátor:

Nezlobte se, nechtěl jsem vás chytat za slovo, ale, pane Dubský, KSČM uspěla i na jiných frontách letošních podzimních voleb v Ústeckém kraji, bere ten svůj postup do druhého kola především jako úspěch vaší strany? 

Jaroslav DUBSKÝ, poslanec /KSČM/:

Já musím říct, že určitě ano, já nejsem známý, byť teda v té komunální politice pracuji, byl jsem i polovinu volebního obdobím, toho prvního, krajským zastupitelem, ale určitě v politice známý nejsem a má na tom značný podíl to, že jsem členem Komunistické strany Čech a Moravy. 

Jan BUMBA, moderátor:

A co tedy stojí za úspěchem KSČM v Ústeckém kraji, pane Dubský? 

Jaroslav DUBSKÝ, poslanec /KSČM/:

No, já bych řekl, že to je všeobecně špatná nálada mezi lidmi, ten tlak na ně, kdy opravdu už ta životní úroveň lidí dostává zabrat, jsou to, řekl bych, někdy i vyjádření politiků taková tvrdá, která ta tvrdá opatření ještě přitvrzují, čili je to celková situace a jak řekl i náš předseda, že v podstatě naší volební výhodou bylo i to, jak vláda postupuje. 

Jan BUMBA, moderátor:

Pane Kubero, vy už jste si asi zvykl, že vás lidé volí hlavně jako Kuberu a méně jako člena ODS, to vyplývá nejen z různých anket, ale i třeba z těch volebních výsledků občanských demokratů v Ústeckém kraji. Cítíte se kvůli tomu jako disident v rámci vaší strany? 

Jaroslav KUBERA, senátor a primátor Teplic /ODS/:

Ne, to vůbec ne. Já si myslím, že ten úspěch je spojen s tím, že jsem dokázal, že i pravicová politika se dá dělat slušně a není asociální. Tepličtí mají už od roku 94 bezplatný odvoz odpadů, senioři mají bezplatnou dopravu, místní poplatky jsou nejnižší v České republice, protože i to jsou daně, my nechceme lidi zatěžovat daněmi, i když je takovými daněmi zatěžuje stát, a to si myslím, že jsou ty důvody, které lidé vědí a vědí, že ta pravicová politika nikoho nechce někam tlačit, tlačit k zemi. Já spíš mám problém s tím, a to se projevilo i v těch volbách, že neumíme docela dobře rozlišit lidi, kteří přišli o práci proto, že jejich firma zkrachovala a lidi, kteří nikdy nepracovali, nepracují a pracovat nebudou, a často jsou na tom lépe než ti, kteří pracují. Já považuji za zničující, já vždycky dávám příklad pokladní v obchodním středisku nebo v supermarketu, která pracuje za částku, kterou někdo, kdo nikdy nepracoval, dostává, aniž by musel cokoliv dělat, a to si myslím, že je to přesně, co ty lidi rozčiluje. A to je možná i částečně důvod, proč si myslí, že komunisté to zachrání. Ono dřív to bylo jednoduché, protože v tom krámě měli akorát švestkové kompoty, chleba, rohlíky a mlíko, to už si mnozí nepamatují, já si to moc dobře pamatuji, pamětníci, samoobsluha u nemocnic mi to potvrdí, a kromě toho komunisté říkají, že daně zvyšovat nebudou, a rozdávat budou i víc. A já bych rád věděl, jak to tedy budou dělat. No, jedině tak, že si budou brát další půjčky, další úvěry a budou zemi přivádět do chaosu. Jinak to není. A to Řecko je toho, já nestraším Řeckem, absolutně ne, ale samozřejmě takto by to mohlo dopadnout. My jsme tady vždycky v Teplicích po roce 68 měli plné nádrže a říkali jsme, než zavřou závory, my tepličtí budeme v Německu dřív, a Pražáci už nedojedou. A já bych se toho nechtěl dočkat a ostatně ono už ani není utéct kam, jak říká Bolek Polívka, utekl bych, ale není kam, všude je to stejný. 

Jan BUMBA, moderátor:

My se k některým z témat dostaneme, především k tématu nezaměstnanosti, ale teď ještě prosím na pana Dubského, četl jsem váš volební materiál a stojí tam mimo jiné, že Jaroslav Kubera je z nám svými, budu citovat: "Téměř až extrémně pravicovými názory," konec citátu. Co tím myslíte, pane Dubský? 

Jaroslav DUBSKÝ, poslanec /KSČM/:

Já si neuvědomuji, že bych takový citát vyslovil, ale dobře... 

Jan BUMBA, moderátor:

Já jsem to četl na vaší internetové stránce. 

Jaroslav DUBSKÝ, poslanec /KSČM/:

Na mé internetové stránce určitě ne, tenhle výraz tam není. Já bych chtěl jenom říci, že pan senátor Kubera získává hlasy a popularitu přímo v Teplicích především tím, že je dobrý primátor a to, o čem hovořil, je především činnost primátora, městského zastupitelstva, to, že v Teplicích se neplatí za odvoz komunálního odpadu a jiné a jiné benefity, to není věc primátora, to je věc primátora, pardon, není to věc senátora, a naopak musím říct, že ty, on říká o tom, že zmírňuje tak dopad těch zákonů, ale on se na nich podílel jako senátor, je 12 let senátorem. 

Jan BUMBA, moderátor:

A podle vás tedy, pane Dubský, podle vás tedy Jaroslav Kubera nezastává extrémně pravicové názory. 

Jaroslav DUBSKÝ, poslanec /KSČM/:

Ne, to jsem nikdy neřekl. Za tím si stojím. 

Jaroslav KUBERA, senátor a primátor Teplic /ODS/:

Já bych rád se vyjádřil k tomu hlasování, to bych se rád vyjádřil, protože to je neustále předmětem, mně to říkají i starostové, vždyť ty ty zákony děláš, je potřeba, aby se podívali na to hlasování, na Internetu bylo sdělení, že jsem v 50 procentech případů hlasoval jinak než klub ODS, ale to je samozřejmě poněkud zkreslující, protože já zásadně hlasuji proti evropským tiskům, protože to jsou opravdu takové ptákoviny, že já vždycky říkám, že v Bruselu museli ukrást archiv ÚV KSČM a teď používají ty věty, to jsou přesně ty věty, které jsme tedy znali před rokem 89, takže když někdo najde, že jsem pro něco takového hlasoval, prosím, ať mě za to kritizuje, ale já jsem pouze jeden z 81 senátorů, a například jsem prosadil to, že obce dostávají zaplaceno, alespoň sociálněprávní ochranu dětí a můj hlavní bod programu je to, aby stát platil obcím státní správu, což lidi tomu tak jednoduše nerozumí, ale znamená to, že budou mít spousty peněz, které budou moc použít ve prospěch svých obcí, protože teď je situace taková, že stát na obce, protože také nemá peníze, tak na obce přenáší další a další agendy a my je platíme na obcích a tam se určitě shodneme ze svých rozpočtů, a to já chci změnit. A chci to změnit tak, že to dáme do ústavy, protože to, co se děje, že stát si z nás udělal jaksi svoje otroky, vymýšlí si stále další a další agendy a neplatí je, to je stav, který je už neúnosný. 

Jan BUMBA, moderátor:


Pane Dubský, vy jste vyslovil kompliment na adresu Jaroslava Kubery, řekl jste, že to je dobrý primátor, to je docela pozoruhodný gentlemanský postup v tuto chvíli. Jaký vy jste místostarosta v Krupce, jak se vaše představy o správě města liší od toho, jak Teplice vede pan Kubera? 

Jaroslav DUBSKÝ, poslanec /KSČM/:


Tak já především řeknu, že jsem místostarostou Krupky, po kratším volebním období, určitě posluchači ví o tom, jak dlouho se ustavovalo zastupitelstvo v Krupce, rok jsme byli bez zastupitelstva, fungovala pouze ta předešlá rada, čili zkušenosti místostarosty jsou takové, že z té pozice místostarosty je to něco jiného, než v opoziční levici jako zastupitele. Říkám to zodpovědně. Vidím do toho daleko víc a musím souhlasit s panem Kuberou, že situace ve městech a obcích je díky napnutému rozpočtu velice těžká. 

Jan BUMBA, moderátor:


A vy byste postupoval být v té pozici jako pan Kubera obdobně, kdybyste vedl město? 

Jaroslav DUBSKÝ, poslanec /KSČM/:


Kdybych vedl město, určitě, i když samozřejmě, že město Teplice má trochu jiné postavení, než město Krupka, tam ta příjmová část rozpočtu je tvořena i velkými podniky, které teda v tom teplickém nebo v tom okolí Teplic působí nebo přímo v Teplicích působí, samozřejmě tam ta příjmová část je lepší a vyšší. 

Jan BUMBA, moderátor:


Pánové, Ústecký kraj je místem, kde docházelo opakovaně k incidentům živeným sociálním, možná i etnickým napětím, jde o region, ve kterém je řada takzvaně sociálně vyloučených lokalit. Kde myslíte, že je nutné hledat příčinu toho stavu, pane Kubero. 

Jaroslav KUBERA, senátor a primátor Teplic /ODS/:


Tak já dlouhodobě, je o mně známo, že ona agentura pro sociální začleňování nemá do Teplic přístup, protože podle mého názoru ona problémy vytváří, místo aby je řešila. Jsem také mimochodem autorem pozměňovacích návrhů, že obce nemusí mít romského poradce, my jsme ho nikdy neměli, nemáme a dokud já tam budu, mít nebudeme, protože romský poradce tam, kde je, tak vždycky také problémy spíše vytváří, než řeší, což je logické, aby zůstal romským poradcem. Jiná věc je, že to, jak jsme zavedli onu veřejnou službu, já považuji za špatné, protože tito lidé, speciálně Romové, nejsou zvyklí pracovat celý měsíc zadarmo v naivním domnění, že na konci měsíce dostanou peníze, ale když se jim řekne, že splní tento a tento úkol a za ten samý den dostanou peníze, tak jsou ochotni pracovat velmi, například když vybírají kabely, tak jsou schopni vykopat 300 metrů dlouhý příkop, aby získali kus kabelu, z kterého potom... 

Jan BUMBA, moderátor:

Ale já jsem se, pane senátore, promiňte, že vám do toho skáču, ale já jsem se ptal na ty příčiny, kde jsou příčiny tohoto jevu, tohoto stavu, který určitě není uspokojivý? 

Jaroslav KUBERA, senátor a primátor Teplic /ODS/:

Samozřejmě ty příčiny jsou daleko, daleko někde v roce 45, 46, přece víme, že tento region v podstatě vznikl tak, že se obsadili, obsadili Sudety po 2. světové válce a dobrodruzi z celé republiky vlastně tady původně vytvořili to obyvatelstvo. A můj největší úkol ve městě byl, založit ten genius loci, my nemáme to, co má vnitrozemí, kde jsou rody 300, 400 let, tady všichni skoro přišli vlastně až po 2. světové válce a pochopitelně v tom regionu nastaly, tady byl velký důlní průmysl, který nakonec nedopadl úplně dobře, tam zůstalo mnoho lidí nezaměstnaných, kupodivu musím říct, že horníci se většinou uchytili v jiných odvětvích, teď jsou takové výkyvy typu, že jednu dobu je poptávka po technických oborech, kdo tady dřív měl průmyslovku, tak se neuživil, dneska utrhnou ruce každému, kdo má průmyslovku. V Teplicích byla špičková svářečská škola, která zanikla, dnes podniky hledají svářeče, ale bohužel ti svářeči už mají restaurace, dělají něco úplně jiného, a noví svářeči nejsou, protože je neučíme, ten souhrn těch problémů v těchto regionech je velice složitý, kvalifikační struktura je tady horší, než je vnitrozemí, přesně z těchto dvou bodů, takže tam je také cíl, kam to nasměrovat, vyšší vzdělání, ale zbytečně dělat nějakou segregaci, ono mimochodem tady třeba největší problém jsou drogy kupodivu, drogy a alkohol, větší než jenom tak říct jednoduše, ti nepřizpůsobiví kradou kanály, to je sice pravda, ale není to nejmenší problém. 

Jan BUMBA, moderátor:

I na to se koukneme ještě. Pane Dubský, vraťme se, prosím, k tomu, kde vy vidíte příčiny těch současných velkých sociálních i etnických problémů vašeho regionu, taky byste řekl, že to je důsledek odsunu původního německého obyvatelstva? 

Jaroslav DUBSKÝ, poslanec /KSČM/:

Já bych neřekl, já mám ty své zkušenosti i z bývalých zaměstnání, kdy jsem měl pracovníky Romy, tenkrát si skutečně říkali cikáni, nevadilo jim říkat jim Romy, například v Chabařovicích, v ocelárně, jinde v teplárně v Trmicích, to jsou taky obce nebo města, pozor, abych je neurazil, města, kde to cikánské, nebo-li dneska romské obyvatelstvo je značné, ale já bych rozděloval, já bych rozděloval Romy, kteří tady se narodili, vyrůstali, získali nějaké pracovní a jiné návyky, a pak Romy, kteří sem, myslím, přišli v těch vlnách, v letech 90. i teď po roce 2000, ví se to dobře, /nesrozumitelné/ Romové ze Slovenska a podobně. 

Jan BUMBA, moderátor:


Ale, pane Dubský, promiňte, ale vy hovoříte tak jako kdybyste za příčinou všech problémů považoval romské obyvatele? 

Jaroslav DUBSKÝ, poslanec /KSČM/:

Ne, určitě ne, víte, co já vidím za největší příčinu? Že oni nemají práci. Oni nemají návyk pracovat, ti mladí ho vůbec nezískali, a proto si myslím, že to je největší chyba. 

Jan BUMBA, moderátor:

A myslíte, že v tom se nějak zásadně liší romská a neromská populace? 

Jaroslav DUBSKÝ, poslanec /KSČM/:

No, liší. Romové i díky svému naturelu vykonávali i v minulosti, je to pravda, neříkám, že obecně, ale je to tak, vykonávali ty těžší manuální nenáročné práce a ty dneska na tom trhu práce už chybí vůbec. 

Jan BUMBA, moderátor:

Myslíte si, že to je správně, vy si myslíte, že je správné jaksi brát Romy tak, že to budou lidé, kteří budou vykonávat nějaké podřadné práce? 

Jaroslav DUBSKÝ, poslanec /KSČM/:

Ne, ale když to bude rodina romská, kde táta bude chodit, bude třeba takovou práci vykonávat, a vím, o čem mluvím, manželka byla učitelka a může mi to potvrdit, tak ty děti budou vyrůstat v úplně jiném prostředí, než vyrůstají dneska, kdy v podstatě vidí kolem sebe nejenom nezaměstnané, kteří teda díky nesmyslnému vyplácení sociálních dávek zase nejsou na tom tak špatně, aby je neuživili. 

Jan BUMBA, moderátor:

Pane Dubský, vy jako komunista kritizujete vyplácení sociálních dávek? 

Jaroslav DUBSKÝ, poslanec /KSČM/:

Ten systém určitě. Já nemluvím o výši, ale já bych řekl, že by měla být ta výplata sociální dávky motivována nějakou prací, i třeba z té veřejné služby nebo VPP, veřejně prospěšné práce. 

Jan BUMBA, moderátor:

Pánové, my jsme dostali takovou důležitou informaci nebo možná podnět k zamyšlení ohledně tohoto tématu, vlastně před pár týdny, kdy jel na Ústecko ministr práce Jaromír Drábek, a tamější podnikatelé mu říkali, že mají problém sehnat lidi ochotné pracovat, přestože to je region, kde nezaměstnanost dosahuje asi 13 procent. Vy už jste oba trošku to nakousli, ale čím to je, že firmy mají problém sehnat lidi, když kolem je zhruba 13procentní nezaměstnanost. Pane Kubero? 

Jaroslav KUBERA, senátor a primátor Teplic /ODS/:

Já myslím, že ta situace se výrazně mění, ještě před několika měsíci, když jsme na radnici vypsali výběrové řízení, tak se přihlásili tři nebo čtyři lidé, teď tam máme rozjetých několik a přihlašuje se na jedno místo 100 lidí a už to nejsou lidé, kteří nechtějí pracovat, jsou to lidé dokonce s výbornou kvalifikací. My si dáváme všechny do databáze, i když neuspějí, tak si je necháváme na další období, abychom si z nich potažmo vybrali. Ale on tam je ještě jeden problém, který jsme nezmínili, a ten já mám ve svém programu, a to je ochrana, obecně tu vůbec nejde o Romy, je ochrana před lichvářskými úroky. Ty lichvářské úroky ničí v Čechách celé rodiny a nikdo s tím nic nedělá a já mám připraven návrh zákona, který znemožní těm, kteří poskytují, protože stát má samozřejmě chránit věřitele, ale jenom rozumné věřitele, takže jestli někdo dává úrok 1500 procent, tak nemůže od státu očekávat, že on bude honit jeho věřitele, on má nárok na jistinu plus rozumný státem stanovený úrok. A to ostatní už je mimo jeho ochranu. Oni teď vědí, že oni nakonec to z nich zase prostřednictvím těch vymahačů dostanou a ničí známé předváděcí akce pro seniory, každý týden opět, když přijde ten případ, kdy oni je pozvou a tam jim nabídnou nějaké zboží, oni tam něco podepíší, já řeším... 

Jan BUMBA, moderátor:

A co s tím může udělat stát ale? 

Jaroslav KUBERA, senátor a primátor Teplic /ODS/:


No, tak samozřejmě stát, já každý den řeším to, že senioři podepíší převod energie jakési podvodné skupině, která jim přepíše hodiny, říkají, jak budou platit málo, a za měsíc zjistí, že sice za elektřinu budou platit málo, ale když to budou chtít vypovědět nebo platit stále platby, tak ty jsou pro ně nevýhodné a protože nevědí, tak samozřejmě dnes už jsou trošku poučeni, ale stále málo, stejně tak jsou lidé málo poučeni, neumí si spočítat roční průměrnou sazbu nákladů na různé úvěry a pak si myslí, že sice získali LCD a když pak zjistí, že to LCD je třikrát tak drahé, než kdyby si na něj nastřádali, tak už je většinou pozdě. Takže těch problémů, proč je tady situace, jaká je, je mnohem víc, nezmínili jsme ... 

Jan BUMBA, moderátor:


A je potřeba tedy, zůstaňme prosím tady u toho, u toho, o čem mluvíme, nechceme drogy chvilku stranou, co může tedy udělat stát, nějaký nový zákon? 

Jaroslav KUBERA, senátor a primátor Teplic /ODS/:
Stát určitě nemůže zajistit všem lidem práci. To možná... 

Jan BUMBA, moderátor:

Ne, ne, myslím teď lichvu a to, o čem jste mluvil, to, že někdo, třeba i klamavým způsobem nabízí zboží nebo službu, která se ukáže jako předražená. 

Jaroslav KUBERA, senátor a primátor Teplic /ODS/:

U nás je situace taková, že stát nedělá to, co má dělat, starat se o bezpečnost občanů, o to, aby, když potřebuji něco vyřídit, řidičák, pas, se to vyřídilo včas a rychle. Ale na druhé straně se stát stará o všechno možné jiné, to zejména ten socialistický stát, který je paternalistický. Já vám řeknu příklad, v Senátu se bude konat veřejné slyšení o tom, jestli na fotbalových zápasech má být video, které posuzuje góly nebo neposuzuje. To hlava vůbec nebere, já jsem z toho celý den úplně rozechvělý, co je proboha státu nebo Senátu do toho, jestli na tenisu mají jestřábí oko nebo nemají, to ať se dohodnou ty oddíly mezi sebou a stát do toho vůbec netahají. A my tam budeme dělat veřejné slyšení, místo abychom dělali veřejné slyšení na téma, jak zabránit lichvářským úrokům. A takhle to v tomto státě funguje. Věci, do kterých státu nic není, tam se do lidí montuje, to je možná zdroj toho úspěchu v Teplicích, že nemáme 20 radarů, kterými si některá města jenom vylepšují svoje rozpočty, že necháváme lidi svobodně žít, nepodnikáme, prodali jsme jim byty, oni se o ně starají, a my můžeme dělat ty věci, které dělat máme. Pak můžeme odvážet odpady, senioři mohou jezdit zadarmo a přitom nemáme ani korunu dluhu a nemusíme za psa chtít tisíc korun a za popelnice také tisíc korun. 

Jan BUMBA, moderátor:

Pane Dubský, lichva v sociálně vyloučených lokalitách, abych se vrátil k tomuto tématu, je to nesmírně závažný problém, máte vy jako potenciální senátor nějaký recept? 

Jaroslav DUBSKÝ, poslanec /KSČM/:


No, recept mám, trošku budu oponovat panu senátorovi a primátorovi Teplic, panu Kuberovi, v tom, že agentura pro začleňování v Teplicích nepůsobí, že si ty sama /nesrozumitelné/ někdy vymýšlí. Shodou okolností první věc nebo jedna z prvních věcí, které jsem dostal za úkol, radou zastupitelstva města Krupky, bylo, abych působil za stranu města Krupky právě v té agentuře, protože v listopadu byla i Krupka začleněná, do té oblasti s tím problémem začleňování. A já musím říct, že třeba v rámci agentury pracují poradci, kteří chodí do rodin, nebudu teda říkat romských, ale chodí do těch rodin a vlastně upozorňují na lichvu, počítají lidem, co se stane, když si vezme úvěr, kolik nakonec v konečné fázi zaplatí, dělají takovou osvětu, jsou to ti takzvaní terénní pracovníci a tady vidím, že jsou na místě. 

Jan BUMBA, moderátor:

Takže říkáte, že zvyšují finanční gramotnost, můžu-li to říci. 

Jaroslav DUBSKÝ, poslanec /KSČM/:

Ano, přesně tak, finanční gramotnost lidí. 

Jan BUMBA, moderátor:

A to je tedy postup, který byste vy prosazoval jako senátor nebo myslíte, že je potřeba změnit nějaký zákon k zamezení vůbec lichvy. 

Jaroslav DUBSKÝ, poslanec /KSČM/:

Určitě, určitě. A když poslouchám pana senátora, tak se spoustou věcí souhlasím, ale pořád musím připomenout, že dneska nám vládne koalice, pravicová koalice, a ty zákony vznikaly za, nebo ne všechny, ale některé vznikaly přímo v době vládnutí této pravicové koalice. On to kritizuje. Já jsem, já jsem spokojen, že to kritizuje, mám na to stejný názor, ale pořád si říkám, kdo to zavinil, kdo to způsobil. 

Jan BUMBA, moderátor:


Pánové, prosím už jenom velice krátce, bohužel čas se krátí, ale ještě se s dovolením vrátím k tomu, jak byl ministr Drábek na Ústecku a ti lidé z těch firem, ti manažeři mu říkali o svých problémech, říkali, že jednak jsou lidé nekvalifikovaní, jednak se třeba často nechtějí vzdát alkoholu a podobně, co s tím, jak se postavit k tomuto problému, pane Dubský? 

Jaroslav DUBSKÝ, poslanec /KSČM/:


Já jsem rád, já jsem chtěl o to slovo požádat, taky to tady bylo řečeno, já s tím souhlasím, jedná se ovšem u těch, u těch potřeb jednotlivých podnikatelů, jednotlivých firem, a já to mám zmapované, je to tak, oni hledají odborníky, teplická firma hledá frézaře v Horizont Káře a podobně, jiné a jiné firmy hledají řemesla, a ty řemesla bohužel díky tomu, že síť učilišť, která v této republice byla, a já vím, o čem mluvím, shodou okolností jsem dva roky působil jako ředitel strojírenského učiliště, které se pak stalo po roce 89, ne okamžitě, ale v roce 92 až 95 učilištěm středním odborným... 

Jan BUMBA, moderátor:

Promiňte, prosím, já jsem říkal krátce, ale chápu to tak, že chcete podporovat učňovské školství... 

Jaroslav DUBSKÝ, poslanec /KSČM/:

Takže chci říct, že bychom se měli vrátit k té síti učilišť, nebudu mluvit o počtu, ale skutečně, aby ta řemesla a ta odbornost se na nich vyučovala.

Jaroslav KUBERA, senátor a primátor Teplic /ODS/:

Ale... 

Jan BUMBA, moderátor:

Pane Kubero, prosím opravdu jenom stručně. 

Jaroslav KUBERA, senátor a primátor Teplic /ODS/:

Ano, já to řeknu jednou větou. My jsme si přestali vážit práce lidí a myslíme si, že všichni musí být právníci, vysokoškoláci a pracovat v kanceláři, a každý mi potvrdí, že když shání zedníka, obkladače a najde dobrého, tak je nadšený a lidé si je vyměňují mezi sebou a říkají, tenhle je dobrý. A jenom proto, že i rodiče by si nejradši všichni přáli, posílají děti do oddílů, aby byly Jágrem či Berdychem, ale všichni nemohou být Jágrem či Berdychem a dělat takovouto manuální práci jako je nádherná práce obkladače, ale i zedníka. U nás dlouhou dobu strašili rodiče děti - já tě dám na zedníka, když se nebudeš učit, ale to přece není žádná ostuda býti dobrým řemeslníkem. 

Jan BUMBA, moderátor:

Pánové, děkujeme oběma, to byl kandidáti druhého kola voleb do Senátu v teplickém obvodu. Jaroslav Kubera z ODS. A Jaroslav Dubský z KSČM. Od mikrofonu se loučí Jan Bumba. 

Jaroslav Kubera

předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
primátor
člen vedení senátního klubu