Mé kroky neřídí strach z toho, že budu odvolán

23. listopadu 2011
Mé kroky neřídí strach z toho, že budu odvolán

"Nejsem žádný spasitel ODS ani hlavního města. Přesto si myslím, že oběma mám co nabídnout."

Máte konkrétní představu, co se stalo zrovna teď, že tak náhle a bez předchozího varování doporučil Boris Šťastný a pak regionální rada zastupitelskému klubu ODS vypovědět koaliční smlouvu s ČSSD?

Existuje několik možných variant, proč se to stalo. Do určité míry došlo ke krizové situaci koaličních vztahů už na posledním jednání zastupitelstva (TOP 09 chtěla odvolat náměstka Karla Březinu, klub ODS po dvou hodinách sporů návrh nepodpořil – pozn. red.). Já přesnou odpověď neznám, proto pouze do jisté míry spekuluji.

V médiích i v magistrátních kuloárech se mluví o tom, že pravou příčinou krachu koalice je hlavně snaha některých členů ODS zbavit se vás jako primátora. Proč ta nevraživost? Čím jste své spolustraníky naštval?

Je fakt, že na některé problémy mám rozdílné názory, než bylo doposud zvykem. Týká se to například zajištění úvěru pro Dopravní podnik bez toho, abychom měli jasnou představu o účelu a ceně každé půjčené koruny. Navíc bez dlouhodobého plánu, jak zlepšit nakládání s veřejnými prostředky. Z mé strany se o nevraživosti vůči některým kolegům rozhodně nedá mluvit.

V době, kdy se loni uzavřela koalice mezi ODS a ČSSD, se začalo mluvit i o tom, že jste primátor na rok, do prvního schvalovaného rozpočtu, při jehož projednávání a schvalování vás vaši odpůrci sesadí. Připravoval jste se nějak na takovou variantu?

Zcela jistě jsem o této variantě slyšel. Pokud by však mé kroky mělo určovat to, zda mám strach z případného odvolání, musel bych se stydět sám před sebou. Taková situace mi nikdy nebude bránit v tom, abych dělal kroky, které se svými kolegy považuji za správné pro Prahu. Vždy jsou v souladu s programem ODS.

Máte nějakou představu, co by se dělo, pokud by jednání mezi ODS a TOP 09 zkrachovala?

Ponechme všem jednáním určitý čas a počkejme na jejich výsledek. Do té doby se třeba ukáže, co bylo hlavním cílem posledních událostí. Podle usnesení regionální rady má vyjednávací tým jednoznačně jednat s TOP 09, ne s ČSSD.

Kdyby se nakonec zase domluvila koalice ODS a ČSSD, ale bez vaší účasti, jak byste se zachoval? Dál byste zůstal zastupitelem a podporoval pravicové návrhy ODS? Nebo byste ODS či její zastupitelský klub opustil a zůstal jako nezařazený zastupitel? Nebo byste úplně opustil politiku a vrátil se ke své praxi?

Uzavření stejné koalice si po včerejším jednání regionální rady nedokážu představit. Tak se přece nechová konzervativní politik.

Jakou cítíte podporu v ODS – a to jak v rámci zastupitelského klubu, pražské ODS, tak v celorepublikové ODS?

Troufám si tvrdit, že po necelém roce práce je mnohem větší a já za ni všem velice děkuji. Členové ODS chápou, že jít zpět nemůžeme. Stovky podpůrných e-mailů a textových zpráv mě v tom silně utvrzují.

A jak si představujete svou budoucnost v pražské Občanské demokratické straně? Sám jste dnes uvedl, že vás postup jejího předsedy Šťastného minimálně překvapil. Budete i po vyjádření takové nedůvěry dál fungovat v pražské ODS, nebo budete usilovat o nějakou změnu, třeba že byste se chtěl stát předsedou?

Se spolustraníky to není jako s manželkou, kterou si pečlivě vybíráte. Pan kolega Šťastný překvapil mě, ale myslím si, že i drtivou většinu pražské a celostátní ODS. Já bych tento krok provedl zcela jistě jinak, ale to je asi věc stylu a vnímání politické kultury.

Mluví se o vás mimochodem také jako o případném kandidátovi na prezidenta. Co na takové informace říkáte? Berete to jako snahu se vás v Praze zbavit a přesunout vás na jiné místo?

Tuto informaci jsem nedávno poprvé slyšel na regionálním sněmu od pana Hrdličky.

Nelitujete toho, že jste před rokem kývl na nabídku stát se primátorem?
Přece jen to byl vysilující rok: výhrůžky, útoky nepřátelského křídla ODS, tlak médií. Neříkáte si, že jste udělal chybu, když jste vyměnil lékařskou praxi za výbušné křeslo primátora?

Nelituji. Nejsem žádný spasitel ODS ani hlavního města. Přesto si myslím, že oběma mám co nabídnout.

(Autor: Magdalena Nová)

Doc.MUDr. Bohuslav Svoboda, CSc.

místopředseda regionálního sdružení
primátor hl. města Prahy