Nyní máme čas to do příštích voleb napravit

16. října 2012
Nyní máme čas to do příštích voleb napravit

Rozhovor s Vladislavem Raškou, lídrem ODS o budoucím postavení jeho strany v zastupitelstvu Ústeckého kraje.

Volební výsledky hovoří o tom, že se přesunete do opozice, to jsou vaše slova; myslíte, že by tam mohl být přece jenom malý prostor k vyjednávání s komunisty a k nějaké smlouvě o spolupráci? 

Během volební kampaně jsem říkal, že si nedovedu představit jakoukoliv spolupráci s komunisty. Ve volbách zvítězili, nemám z toho žádnou radost, ale je potřeba vnímat, že vítězem se stávají levicové strany. Ve volebním speciálu Otázek Václava Moravce jsem také řekl, že si umím představit spolupráci s ČSSD, poněvadž ji považuji za postavenou na demokratických principech. Výsledek voleb také jasně ukazuje, že by tady měly vládnout ty dvě levicové strany, ČSSD a KSČM. Jestli jsou ochotné se dohodnout a spolupracovat, tak k tomu mají mandát, daný výsledkem voleb. 

Upřesněte tedy, s kým jste ochotni jednat? 

Severočeši.cz a uskupení pod názvem PRO!kraj; zcela legitimně jsme připraveni s nimi jednat, pokud bude z jejich strany zájem. Ale výsledek naznačuje, že role ODS by měla být v příštích 4 letech v konstruktivní opozici. 

V čem vidíte příčinu volebního neúspěchu? 

Vidím to v tom, že voliči takhle rozhodli. Je to celkové vyjádření nespokojenosti veřejnosti; určitě se k tomu promítly postoje k provedeným nutným vládním reformám. ODS má čas do příštích voleb to napravit, ty jsou za dva roky. 

Ing. Vladislav Raška

předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
člen regionální rady
zastupitel statutárního města
krajský zastupitel