Na srdci mám dvě věci

16. října 2012
Na srdci mám dvě věci

Nejprve chci poděkovat všem, kteří šli k volbám. Potom těm, kteří si vybrali pravici.


Zvláště potom těm, kteří svůj hlas dali ODS. A velmi pěkně potom těm dvěma stům sedmdesáti čtyřem, kteří zakroužkovali mé číslo a dali mi preferenční hlas.
Na místě potom je pogratulovat vítězům. Nijak mě netěší, že nevyhrála ODS, lidé rozhodli jinak, výsledek voleb nezbývá než přijmout. Jsem demokrat, výsledek chápu jako jasný vzkaz od veřejnosti. Na místě je postavit se výsledku čelem, vyvodit z něho důsledky, přestat se poplácávat po zádech, přestat se zdůvodňováním, že za výsledek může někdo jiný. ODS nejenom že nevyhrála, ODS porazili komunisté. A to je to, co sice přijímám jako fakt, ale co mě děsí. KSČM je součástí naší politické přítomnosti, že ovšem získá takovou podporu voličů, to je pro mě osobně velkým překvapením, se kterým se budu muset sžít. Za sebe chci vzkázat: Jsem poslední, kdo by KSČM volil, ale budu první, kdo bude obhajovat jejich právo kandidovat, existovat, být. Zaregistroval jsem názory, že by se KSČM měla zrušit, zakázat, eliminovat a podobně. Ale to by bylo přece úplně špatně! KSČM je momentálně druhou nejsilnější stranou v Pardubickém kraji! Čím to je? Možná k volbám nepřišli ti, kteří by volili pravici. Nebo je možná výsledek KSČM skutečně odrazem nálad ve společnosti. Odmítám s KSČM komunikovat, nikdy bych s nimi nespolupracoval, nicméně je vnímám jako, stranu s velkou podporou veřejnosti. A jejich působení na kraji je proto zcela legitimní.
Závěrem tedy dovolte, abych pogratuloval ČSSD i Koalici pro Pardubický kraj. Povolební vyjednávání již běží, jaká bude podoba výsledné krajské koalice, to se uvidí v příštích dnech. Doufejme, že to bude koalice, která příští čtyři roky povede náš kraj tím správným směrem.

Mgr. Josef Kopecký

předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
zastupitel