Lidé vědí, co ode mě mohou očekávat

15. října 2012
Lidé vědí, co ode mě mohou očekávat

Co podle vás stojí za tím, že jste u voličů nejvíc zabodoval i přesto, že v krajských volbách dostala ODS výprask? 

Myslím si, že hlas pro Zahradníka je hlas pro člověka, o kterém vědí, co od něho mohou očekávat, kterého znají. Celý život jsem učitelem matematiky, učil jsem ji spoustu žáků a nějakým způsobem si mě zapsali. Další nepřeberné množství lidí jsem poznal jako hejtman a během těch osmi let to zdaleka nebyla jen příjemná oficiální setkání, ale také velmi náročná práce, třeba při povodních. 

Jak vnímáte svého soupeře, s nímž se utkáte ve druhém kole senátních voleb? 

Osobnost protikandidáta, kterého mi voliči vybrali do druhého kola, není věc, která by nějak měla měnit moji taktiku, s níž do toho druhého kola jdu. Taky je možné předpokládat, že ve druhém kole senátních voleb už volba nebude tak protestní, jako možná v některých případech byla v kole prvním. 

Je pro vás senátní kampaň v poměrně malém volebním obvodě klidnější, než byly kampaně do krajského zastupitelstva? 

Klidnější je v tom, že budějovický senátní volební obvod je menší. Samotná kampaň zaměřená na osobních kontaktech s lidmi a objíždění obcí je však stejně intenzivní. Zatímco v senátní kampani jsem navštívil těch 54 obcí a některé i opakovaně, v krajských volbách jsem to udělat nemohl. Všech 630 obcí bych jako kandidát v krajských volbách objet nezvládl, museli jsme si je s kolegy rozdělit. 

Ani vaše billboardy se však v této kampani nevyhnuly populárním tykadlům. Znamená to, že kampaň je ostřejší než ty předchozí? 

To rozhodně ne. Všichni soupeři v souboji o Senát se chovají korektně a také lidé, s nimiž se v ulicích a návsích potkávám, se ke mně chovali mile a slušně. Neviděl jsem v kampani žádné tvrdě negativní rysy. A pokud jde o tykadla, myslím, že tomu neušel nikdo. Nenapadlo by mě brát to jako nějakou újmu, vnímám to jako recesi. 

RNDr. Jan Zahradník

kandidát do Senátu
zastupitel statutárního města
krajský zastupitel