KSČM je pro lidi jako Mrazík

15. října 2012
KSČM je pro lidi jako Mrazík

Šéf pražské ODS Bohuslav Svoboda tvrdí, že lidé uvěřili pohádce komunistů o skvělé budoucnosti. Prý už zapomněli na to, jak vládli před rokem 1989. Voličům vadí kmotři, a proto hledali alternativu. Tak zhodnotil výsledek voleb primátor a šéf pražské ODS Bohuslav Svoboda. Chce vyrazit do ulic a připomínat lidem, jak vládli komunisté dřív.

Jak si vysvětlujete, že Praha začala volit levicově? 

Rozdíly mezi kandidáty jsou o procenta, takže není zásadní, kdo je první. Zásadní je, že se tam ty hlasy vůbec objevují. Myslím si, že to je projev toho, že voliči ztratili vazbu k etablovaným politickým stranám a komunistická strana je pro ně takový Mrazík, taková pohádka. Voliči zřejmě zapomněli, co to bylo za hrůzu. Od dětství rádi posloucháme, že dobro zvítězí nad zlem, tak zřejmě i rádi věříme, že je tu strana, která všechno změní. Ale když se zeptáte jak, nedostanete odpověď. 

A příčina je v tom, co se děje na vládní úrovni a ve Sněmovně, nebo na magistrátu? 

Musíme být spravedliví, můžeme za to všichni. Jsem přesvědčen o tom, že směr, který nastolil Petr Nečas a v Praze já, tak nakonec zvítězí. Jenže vždycky přijde někdo, kdo vytvoří nějakou rebelii a bude vyprávět, že je to o daňové reformě nebo o něčem jiném, i když to je jen o moci. A v tu chvíli ti, kteří už zalezli do těch svých děr, tak vylezou. A toto je reakce voličů. 

Co budete dělat následující týden v kampani pro to, aby lidé těm pohádkám neuvěřili? 

Půjdu zase na ulici, jako jsem byl doposud, a budu to říkat stejně, jako jsem to říkal doposud. Jsem přesvědčen, že když se lidem řekne pravda, tak na to uslyší. 

Myslíte si, že jste dobře vybrali kandidáty?
 

Bohužel jsme se dostali k tomu, že hlasy dostávají populární modly. Volíme někoho, kdo je nejlepší vyhazovač kroužků ve střední Evropě, a to je chyba. Já se ptám, kde je jejich program? 

Ale zdá se, že v Praze 2 to zřejmě vyšlo. Vyhrál úředník, který se proslavil v politické aféře. 

To je o tom, že lidé nemají paměť. 

Tím si vysvětlujete propad Mileny Kozumplíkové? 

Já si nemyslím, že by to byl propad paní Kozumplíkové, je to problém Prahy 3, která má dlouhodobé problémy (Praha 2 a 3 volily spolu, pozn. red.). Kdyby se volilo jenom v Praze 2, byla by v druhém kole. 

Nebyla chyba posílat Danielu Filipiovou do Prahy 8, když měla své voliče v Praze 2? 

My jsme víceméně vyhověli přání paní Filipiové. 

(Autor: Eva Brendlová)

Doc.MUDr. Bohuslav Svoboda, CSc.

primátor hl. města Prahy
předseda regionálního sdružení