Debata o velké koalici je možná

15. října 2012
Debata o velké koalici je možná

"Jsme připraveni vést debatu se sociální demokracií o velké koalici. Zdůrazňuji, že pro mne jsou důležité programové priority. Pokud se neshodneme na programu, pokud ČSSD nebude mít zájem na spolupráci s námi, odcházíme do opozice."

Oslovíte při povolebním vyjednávání komunistickou stranu? 

V žádném případě. Jsme připraveni vést debatu se sociální demokracií o velké koalici. Zdůrazňuji, že pro mne jsou důležité programové priority. Pokud se neshodneme na programu, pokud ČSSD nebude mít zájem na spolupráci s námi, odcházíme do opozice. Bude na politickém rozhodnutí pana Chovance, zda pustí komunisty k moci a zda se komunisté budou aktivně podílet na krajské radě, anebo zda bude chtít postavit krajskou koalici s demokratickými stranami. Je to plně v jeho režii, oni mají v rukou karty, díky nimž by se komunisté po dvaceti letech mohli vrátit k vládě v Plzeňském kraji. 

Velká koalice by byla o kompromisech obou stran. Budete vy ochotni ke kompromisům? 

Budeme ochotni ke kompromisům, ale některé věci budeme považovat za hodně důležité. Lepší hospodaření kraje, pokračování výstavby nové krajské galerie. To jsou některé věci, které jsou pro nás podstatné. Já jsem přesvědčen, že velká koalice na úrovni kraje a města je možná. 

Je pro vás tedy přijatelnější než nějaká forma oranžovorudé koalice? 

Můj děda přišel do Plzně s americkou armádou. Je pro mne lidsky obtížně přijatelné, aby zde komunisté aktivně vládli, aby se kraj stal pevnou hrází socialismu. 

JUDr. Jiří Pospíšil

předseda regionálního sdružení
místopředseda strany
poslanec PČR