ODS nejednotou znejistěla voliče, chybu jsem neudělal

15. října 2012
ODS nejednotou znejistěla voliče, chybu jsem neudělal

Volební neúspěch premiér a předseda ODS Petr Nečas čekal a přičítá ho hlavně nejednotě uvnitř strany. U sebe vážnější pochybení nenašel.

Kdo zodpovídá za špatný výsledek strany? Umíte jako šéf ODS pojmenovat nějakou svoji chybu? Mohl straně pomoci třeba váš častější kontakt na mítincích s voliči? 

Nemyslím si, že to mělo nějaký vliv. Navíc jsem se snažil zúčastnit se kampaně, jak to jen šlo. 

Ani jednu věc, kterou vnímáte jako svůj rest, tedy nenajdete?
 

Neříkám, že něco neobjevím. Ale žádné fatální chyby si vědom nejsem. Popravdě řečeno jsem ale s podobným výsledkem voleb počítal. 

Co hodnotíte jako osobní největší zklamání z voleb? 

ODS podle mého názoru znejistěla některé svoje voliče nejednotností. To byla chyba. 

"Voliči vytrestali ODS za nedodržení programu," napsal váš poslanec Jan Florián. Je možné výsledky voleb tímto způsobem číst? 

Pravice byla potrestána za nutné, nezbytné, ale i nepopulární a bolestivé reformy. Má dlouhodobá politická zkušenost je taková, že voliči nám odpustí koaliční kompromisy, dokonce i programové ústupky. Co neodpouští, je nejednotnost. 

I po volbách stále platí vaše premisa, že pokud ve sněmovně neprojde daňový balíček a DPH nestoupne od příštího roku na 15 a 21 procent, vaše vláda končí? 

Nedovedu si představit, že bychom mohli tento návrh rozpočtu obhájit bez tohoto kroku. To je vyloučená věc. Zvýšení DPH o jeden procentní bod není žádný vrtoch. Pokud někdo chce kvůli tomu destabilizovat vládu, je to výpověď spíš o něm než o ODS. 

V krajích pravděpodobně většinu koalic vytvoří sociální demokraté s KSČM. Kam se podle vás dostane hospodaření krajů za nadcházející čtyři roky? 

Kraje budou určitě dramaticky více zadlužené. Podle toho, jak se chovala ČSSD, tak odhaduji, že budou v horším stavu, než jsou dnes. 

Čekáte, že vám události posledních dní na kongresu ODS ještě přinesou vyzyvatele se zájmem o funkci předsedy strany? 

To ukáže čas. 

 

RNDr. Petr Nečas

předseda strany
předseda vlády