Kroužkování má pro voliče význam

10. října 2012
Kroužkování má pro voliče význam

Vysočina – Politiku na všech úrovních poznala krajská zastupitelka, bývala starostka Havlíčkova Brodu a současná poslankyně parlamentu Jana Fischerová (ODS).

Jaký nejdůležitější problém řešilo krajské zastupitelstvo v tomto volebním období? 

Z mého pohledu vidím velmi důležité jednání o regionálním školství, neboť v této době si čím dál více uvědomuji, jak je důležité vzdělávání lidí, abychom obstáli v konkurenceschopnosti. Jsem velmi ráda, že se podařilo zabránit slučování gymnázií s některými dalšími středními školami, zejména ve velkých městech, jejichž zaměření bylo zcela odlišné od vzdělávání na gymnáziích. 

Lze srovnat práci v krajském a obecním či městském zastupitelstvu? Kde je jí více? 

Těžko rozlišovat, oboje je velmi zodpovědná práce. Kraje i obce jsou na stejné úrovni, nejsou sobě podřízeny. V poslední době je zejména důležité jak pro kraje, tak i obce udržet své hospodaření v kladných číslech, a přitom naplňovat ty nejdůležitější priority pro své občany. 

Poznáte při jednání, kdo je koalice a kdo opozice? 

Jak kde a kdy… 

Získala jste jako politik v krajském zastupitelstvu nějakou novou zkušenost? Je to dobrá kvalifikace pro parlament? 

Každá zkušenost v samosprávě je samozřejmě přínosná, při všem je třeba používat selský rozum. Jednotliví zastupitelé mají zkušenosti v různých oblastech. Člověk se názorově vyvíjí a stále se učí, není nad rady expertů v daných oblastech. Samozřejmě si myslím, že zkušenosti obecně v samosprávách je dobrý základ pro práci v parlamentu. 

Myslíte, že kroužkování voličů přinese novou krev i v krajích? 

Myslím si, že je dobře, když si voliči mohou vybrat lidi, které znají, věří jim, mají k nim důvěru. Toto kroužkování pro voliče má svůj význam a myslím si, že se tak stane. 

Ing. Jana Fischerová, CSc.

zastupitelka
krajská zastupitelka
poslankyně PČR