Ropa či zemní plyn aneb Zodpovědní politici musí dát jasně najevo svůj názor

7. října 2012
Ropa či zemní plyn aneb Zodpovědní politici musí dát jasně najevo svůj názor

Přestože těžaři v Podkrkonoší, na Berounsku i Valašsku narazili na odpor proti záměru dobývat ze země břidlicový plyn, Východočeši čelí jejich dalším “aktivitám”.

Firma SouthOil se zahraničními vlastníky žádá o povolení průzkumu pro konvenční těžbu ropy a zemního plynu v katastrech 360 obcí na Královéhradecku. Firma se zajímá o rozlehlé průzkumné území - 1 341 čtverečních kilometrů, které sahá na okraj Hradce Králové až k Novohradeckým lesům a na okraj Pardubic, pokračuje až ke Svitavám. Těžaři v srpnu požádali na ministerstvu životního prostředí o vytýčení území k průzkumu a vyhledávání ložisek ropy a zemního plynu.

O otázkách průzkumu a případné těžby na Hradecku se diskutovalo na besedě, kterou v Hradci Králové uspořádalo 4. října sdružení Civitas per populi s koalicí STOP HF v Salonu královéhradeckém na Ulrichově náměstí. Ač firma usiluje o tradiční těžbu ropy a zemního plynu, geologové pochybují o zásobách těchto surovin v regionu. Zastupitelé v Hradci Králové odmítli před týdnem průzkumy metodou, která se používá při průzkumných vrtech na břidlicový plyn. Budou také žádat Svaz měst a obcí ČR, aby se zastal samospráv proti snahám těžařů.
O této aktivitě jednal v letošním roce také výbor pro životní prostředí a zemědělství kraje pod vedením Otakara Rumla. Všichni členové se shodli na nutnosti odmítnout tyto aktivity v plánovaném území. Do zápisu se dostala jen fádní informace bez dalšího hlubšího projednávání.
Myslím, že všichni odborníci i laici se shodují na tom, že aktivity těžby břidlicového plynu v teplické pánvi jsou naprostým hazardem s našimi zásobami pitné vody. Máme dnes podstatně bezpečnější zdroje plynu a jiné energie. Voda je nenahraditelná a její nedostatek nebo zhoršení kvality bychom vnímali určitě rychle a velmi intenzivně.
Zodpovědní politici musí dát jasně najevo, že podobné aktivity a zisky zahraničních firem nejsou naší prioritou. Pitná voda a krásná krajina v Krkonoších a Orlických horách je bohatství, které zde máme a musíme se o něj opravdu zodpovědně starat.

Ing. Petra Škopová

členka strany
předsedkyně oblastního smírčího výboru