Spojení s ČSSD před čtyřmi lety? Nebyla jiná možnost

5. října 2012
Spojení s ČSSD před čtyřmi lety? Nebyla jiná možnost

Rozhovory s kandidáty na hejtmana: Tomáš Jirsa je jedničkou ODS. Pokud by se stal prvním mužem kraje, vzdá se některých funkcí - třeba starosty Hluboké. "Senátorem však zůstanu. Posílilo by to mou pozici hejtmana," vysvětluje.

HLUBOKÁ NAD VLTAVOU V prostorné kanceláři na hlubocké radnici má starosta Tomáš Jirsa už tradičně navršené nepřeberné stohy úředních papírů. Novinkou jsou v ní však dvě velké letecké fotografie se suchými šumavskými lesy. Stojí na zemi opřené o nábytek a jsou nepřehlédnutelné. 

"Fotky Šumavy tu mám proto, abych ukazoval lidem, co se na Šumavě stalo. Je to u česko-bavorské hranice a na Šumavě je dneska 15 tisíc hektarů takovéhoto zničeného lesa. Suché jsou i lesy na Pramenech Vltavy, což považuji za národní tragédii," říká starosta a senátor Tomáš Jirsa, který je kandidátem ODS na hejtmana. 

Co by se mělo na Šumavě v příštím volebním období změnit? 

Jsem přesvědčen, že do hospodaření s lesy na Šumavě se musí vrátit zdravý rozum. Na místech, kde je vysadil člověk, se k nim musíme tak chovat a nemůžeme tvrdit, že kůrovec je lékař lesa. Nemůžu se smířit s tím, že necháme zničit zelené lesy jen proto, že je tam vyhlášená první zóna. Na Šumavě dnes žije jen takřka polovina ptáků proti původnímu stavu před vyhlášením parku. Proto chci prosadit takový zákon o parku, který sleduje ochranu ekosystému a zóny ochrany jsou pouze krokem k jeho dosažení, nikoli samotným cílem. 

Za největší problém kraje však považujete nezaměstnanost. Jaké nabízíte řešení? 

Za poslední čtyři roky se nezaměstnanost v kraji zvýšila o 100 procent. Rovnou říkám, že to není vina kraje, ale ekonomické situace, jenže ten nárůst tady je. Řešením je každodenní jednání s investory, příprava podmínek pro podnikání, snižování administrativy a konkrétní pomoc podnikatelům, protože stát žádná místa nevytvoří. Pokud vyhrajeme volby, jsem připraven se o to jako hejtman osobně postarat v těsné spolupráci s úřadem práce a hospodářskou komorou. 

A co posílení učebních oborů? 

Myslím, že už to mělo dávno být hotové. U našich sousedů v Německu i Rakousku běžně funguje, že si malá firma může vzít svého učně a může si ho vychovat. Majitel malé klempířské firmy z Bavorovic se mi svěřil, že by potřeboval učně, ale ve škole si je nevybere. Proto jsme se šéfy úřadu práce a hospodářské komory vytvořili návrh, podle něhož by si firma mohla vybrat svého učně, kraj by ho pojistil, dal mu kapesné a domluvil smlouvu s učilištěm. Žák by chodil do učiliště, ale za jeho praktickou výuku by odpovídala firma. 

Víte, jak je vysoká průměrná mzda v kraji? 

To bych tipoval 18 nebo 20 tisíc. 

Ve druhém čtvrtletí byla 21 939 korun hrubého. 

Tak pánbůh zaplať. 

Jenže víte, kolik berou pracovníci v sociálních službách?
 

Dvanáct tisíc? 

Například v azylovém domě pro muže v Záblatí na Prachaticku je to 11 tisíc hrubého. 

To jsem se docela trefil. Souhlasím, že je to málo peněz za náročnou práci. Ale rozdíl mezi politiky pravice a levice je, že zatímco já si uvědomuju, že peníze je nejdřív potřeba vydělat a pak utratit, politici z levice spíš vidí to, že je potřeba peníze utratit. Náš program je směrovaný prorůstově, aby do budoucna jižní Čechy jako celek prosperovaly. Aby měly kvalitní dopravní spojení, dostatek řemeslníků i pracovních míst. Vyděláme-li peníze, pak můžeme podporovat charitu. A já to dělám celý život, není to pro mě prázdné slovo. Osobně pomáhám charitě v řadě míst kraje. 

Jste připraven stát se hejtmanem na plný úvazek? 

Samozřejmě ano. Počítám, že bych opustil některé funkce - třeba post starosty Hluboké i práci v Radě Evropy, protože ta je časově náročná na cestování. Nicméně, zcela jistě bych si ponechal funkci senátora. 

Takže chcete ve funkci hejtmana sedět na dvou židlích? 

Neberu to jako sezení na dvou židlích. Funkce senátora posílí funkci hejtmana. Zejména v situaci, kdy potřebujeme dodělat dálnici a další velké dopravní stavby. Když jede hejtman do Prahy, jde na úřad. Když jako senátor potřebuji jednat s úředníky, prostě požádám, aby přišli do Senátu, a všichni tam vždycky přijdou. S ministry se v Senátu potkávám běžně, protože tam povinně přicházejí předkládat zákony, náměstci přicházejí do výborů. Hejtman musí být také dobrý vyjednavač. 

Pokud volby vyhrajete, jakou koalici byste sestavoval nejraději?
 

Koalice se dělají až po volbách, teď je o tom předčasné spekulovat. Optimální by bylo dostat od voličů 51 procent hlasů a řídit jižní Čechy v jednobarevné krajské vládě ODS. A pokud se nám to nepodaří, jsou nám přirozeně bližší pravicové strany. 

A přesto jste se po minulých volbách klidně spojili s levicí. 

Tehdy nebyla jiná možnost. Buď by vládla ČSSD a KSČM, nebo ODS a ČSSD. A my jsme prostě volili menší zlo. Pokud jsme nechtěli vše, co jsme za éry hejtmana Zahradníka připravili, nechat přijít vniveč. Proto nemohu svým kolegům tuto koalici vyčítat. 

Můžete s někým koalici vyloučit? 

S komunistickou stranou, protože jsme historicky a názorově úplně rozdílní. A také se zelenými ekoaktivisty, kteří nechali zbytečně uschnout Šumavu. 

Někteří voliči by přivítali, kdyby mohli dát hlas vašemu psovi Arturovi. Kde se v kampani vzal? 

Je to odlehčení. Už jsem ho použil před dvěma lety, když jsem kandidoval proti Špidlovi do Senátu. A tehdy mi to přineslo štěstí. Arturovi už je 13 let, je to rozumný psí kmet a lidé se baví tím, že Artur Jirsa podporuje svého páníčka. V Jindřichově Hradci jsem navíc při kampani potkal paní Fišerovou, od které jsem před 13 lety Artura získal. Tak jsem si řekl, že by mi i dnes Artur mohl přinést štěstí. 

VIZITKA 

Tomáš Jirsa (55 let)

Rodák z Libčic nad Vltavou ve středních Čechách je absolventem ČVUT. Deset let byl projektantem v Energoprojektu Praha. V roce 1991 se s rodinou přestěhoval do Hluboké nad Vltavou, kam od dětství jezdil za prarodiči. Tři roky pracoval jako tajemník městského úřadu, od roku 1994 je hlubockým starostou. V roce 2004 byl zvolen do Senátu za volební obvod Český Krumlov, Senát ho také delegoval do Parlamentního shromáždění Rady Evropy ve Štrasburku. Ovládá angličtinu, ruštinu a zdokonaluje se v němčině. Je ženatý, s manželkou Martinou má syna a dvě dcery. Jeho největším koníčkem jsou knihy a pátrání po zajímavých starých knihách v antikvariátu. Energii čerpá i při tenise a fotbalu. 

Ing.MBA. Tomáš Jirsa

kandidát na hejtmana Jihočeského kraje
místopředseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
starosta
senátor PČR