Přísnější podmínky pojištění cestovních kanceláří zvýší jistotu klientů

5. října 2012
Přísnější podmínky pojištění cestovních kanceláří zvýší jistotu klientů

Kvalitnější pojištění cestovních kanceláří proti úpadku a zvýšení jistoty jejich klientů v příští sezoně by měla zajistit novela zákona o cestovním ruchu (zákon č. 159/1999 Sb.), kterou chystá Ministerstvo pro místní rozvoj ve spolupráci se sněmovním Podvýborem pro cestovní ruch. Podle jeho členky Jany Fischerové z ODS je především nutné zajistit, aby v případě úpadku cestovní kanceláře a neuskutečněného zájezdu klienti získali zaplacené prostředky zpět ve stoprocentní výši.

 „Ačkoliv se do krachu dostává méně cestovních kanceláří než v minulosti, i letos jsme byli svědky úpadku osmi cestovních kanceláří, přičemž dvě z nich nebyly pro takovou situaci dostatečně pojištěny. To by se již nemělo opakovat. Stát musí nastavit takové legislativní podmínky, které cestovním kancelářím znemožní obcházet povinnost dostatečně se pojistit proti úpadku a zajistí, aby se klienti již nemuseli krachu cestovních kanceláří obávat,“ uvádí Jana Fischerová, která se na vzniku příslušné legislativy aktivně podílí.
 
Podporu chystané novele vyjádřila i většina účastníků Ekonomického fóra cestovního ruchu, které se nedávno konalo na půdě poslanecké sněmovny a kterého se vedle poslanců zabývajících se cestovním ruchem účastnili i zástupci příslušných ministerstev, vysokých a středních škol, neziskových organizací, veřejné  správy, Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR a podnikatelů z řad cestovních kanceláří, agentur, hotelnictví, atd. 
 
Podvýbor pro cestovní ruch a jeho zvláštní pracovní skupina se bude v příštích měsících zabývat také postavením českých průvodců. Podle Jany Fischerové, která se účastnila kulatého stolu k tomuto tématu na Vysoké škole polytechnické v Jihlavě, je třeba hledat cesty, jak efektivně zlepšit kvalitu průvodců působících zejména v hlavním městě Praze. „V roce 2008 byla zrušena vázaná živnost pro průvodce a zavedena živnost volná, která nevyžaduje speciální vzdělání a zkoušky. Osobně to pokládám za správný krok a obecně odmítám zbytečnou regulaci,“ říká Jana Fischerová, zároveň ale podotýká: „Na druhou stranu je třeba přiznat, že zejména v Praze dnes působí často velmi nekvalitní a špatně informovaní průvodci, zejména ze zahraničí, kteří nedělají České republice mezi turisty dobré jméno. Tuto situaci chceme ve spolupráci s Asociací průvodců a dalšími dotčenými organizacemi pomoci řešit. Za nejdůležitější považuji posílení zodpovědnosti cestovních kanceláří, které průvodce najímají, a zefektivnění kontrolní činnosti,“ dodává Fischerová.
 
Jana Fischerová závěrem zdůrazňuje, že právě cestovní ruch je zejména v ekonomicky nepříznivé době důležitým odvětvím „průmyslu“, protože na něj navazuje celá řada činností a poskytuje pracovní příležitosti, a to i mladým lidem. „Aktivní a smysluplný rozvoj cestovního ruchu může výrazně zvýšit konkurenceschopnost České republiky a přinést nezanedbatelný počet nových pracovních míst,“ podtrhuje Jana Fischerová. 
Ing. Jana Fischerová, CSc.

poslankyně PČR
zastupitelka
krajská zastupitelka