Politik je politický manažer

18. listopadu 2011
Politik je politický manažer

Rozhovor s předsedou ODS a vlády Petrem Nečasem v deníku MF Dnes.

Proč jste si vybral zrovna Martina Kubu?

Hledal jsem politika, který je aktivní, má zkušenosti s řízením týmu a správou nějakého úřadu, má pod sebou širší portfolio. A má schopnost širšího politického záběru. To znamená nikoliv se pouze schovat v ulitě vlastního resortu, ale působit jako plnohodnotný člen vlády.

Nebral jste v úvahu varování svých nejbližších poradců? Martin Říman loni nechtěl Kubu do vedení strany "z hlediska morálního", Tom Zajíček kvůli němu vystoupil z ODS...

Samozřejmě, že to vše hrálo roli v mém rozhodování. Já se netvářím, že jsme lidé bez historie. Na druhou stranu, já jsem pana Kubu velmi ostřížím zrakem sledoval celou dobu. On je velmi aktivní, pracovitý, má chuť do práce, takže já ho hodnotím pozitivně.

Proč jste si nevybral Michala Doktora? Vždyť on byl tím hlavním ekonomickým hlasem ODS. Dokonce hlasitějším než Pavel Suchánek, šéf poslaneckého rozpočtového výboru.

Já jsem Michala Doktora prosazoval loni po volbách právě do funkce předsedy rozpočtového výboru. Nikdy jsem neprosazoval Pavla Suchánka. S Michalem Doktorem jsme se i teď bavili o jeho razantnějším využití. Já totiž s prací Pavla Suchánka jsem hrubě nespokojen, on to ode mě slyšel velmi ostře.

Poslanec Doktor tedy měl jako náplast dostat rozpočtový výbor místo Suchánka?

Pro mě to byla reálná varianta. Teď už je to passé. Reakce pana Doktora je absolutně neadekvátní (odešel z ODS – pozn. red.). V podstatě prokázala, že na těžkou zátěž ve vedení resortu osobnostně neměl.

Vám už dnes nevadí, že Martin Kuba je "architektem" velké koalice ODS a ČSSD v Jihočeském kraji, jak jste mu to loni vyčítal?

Dodnes se mi to nelíbí, to budu kritizovat pořád, neměním názor. Mojí podmínkou bylo, že pan Kuba odstoupí ze všech funkcí v kraji a nebude kandidovat v krajských volbách.

On však má nejen nevalnou pověst, ale především tristní výsledky. V regionu, jenž byl vždy modrou baštou, ODS loni prohrála komunální volby. To vám nevadí?

Ano, ano, všude v kraji v podstatě ODS prohrála a přišla o obrovské množství starostů. To je otázkou pro vedení jihočeské ODS, aby se vážně zamyslelo. Nemohou se tvářit, že se nic neděje.

Nerozumím, proč jste pak jejího šéfa povýšil a vzal do vlády. Vždyť právě kvůli němu ODS prohrála, minimálně v Budějovicích.

Já jsem ho nepovýšil. Já ho beru do vlády jako člověka, jenž bude dělat ministerskou práci, ne jako šéfa jihočeské ODS. Ano, pan Kuba to ode mě zná, že udělal chybu v Českých Budějovicích s odvoláním primátora Juraje Thomy. Já jsem mu toto velmi ostře vytknul.

Svědčí výběr lékaře Kuby o tom, že ODS nemá ekonomické experty?

Ale to vůbec není pravda. Takzvaný ekonomický expert je velký mýtus. Kdo jsou v jiných politických stranách ekonomičtí experti? Je to u nás přežitek a klišé, že politik musí být z daného oboru. Politik je politický manažer. Definuje politické zadání a vybere lidi, kteří to zadání realizují.

Vy se nebojíte "dotknutí medúzy", jak vás varuje Michal Doktor před vlivem mýtického bosse jihočeské ODS Pavla Dlouhého?

Znovu opakuji, že pana Kubu jsem velmi podezíravým zrakem sledoval. On má vlastní politické názory a v mnohém se poučil. Dospěl k názoru, že dělat všechno válcováním nejde.

Redaktor: Václav Dolejší

RNDr. Petr Nečas

člen regionální rady
předseda strany
poslanec PČR
předseda vlády