Pietní shromáždění k 63. výročí popravy generála Heliodora Píky

21. června 2012
Pietní shromáždění k 63. výročí popravy generála Heliodora Píky

Projev 1. místopředsedy Senátu PČR Přemysla Sobotky na pietním shromáždění k 63. výročí popravy generála Heliodora Píky.

21. června 2012, Budova Generálního štábu, Praha 6
 
 
Vážení přátelé, důstojníci Armády České republiky, dámy a pánové,
            
scházíme se zde každoročně, abychom si zde před budovou Generálního štábu Armády České republiky u pamětní desky popravených připomněli památku výjimečného muže a vojáka generála Heliodora Píky.
 
Jeho osobnost má pro naši novodobou historii hned dva zásadní významy. Tím prvním je příklad, který pro současné vojáky Armády ČR má Píka jako představitel nejlepší části legionářské generace českých důstojníků. Obětavý vlastenec, válečný veterán, vzdělaný člověk, vynikající diplomat i zpravodajský důstojník – to vše byl Heliodor Píka. Druhý význam jeho osoby hledejme potom v jasném důkazu o bezmezné zákeřnosti a pomstychtivosti vyznavačů komunistické ideologie.
 
Heliodor Píka musel jít na popraviště mezi prvními oběťmi komunistů u nás, protože jako náčelník Čs. vojenské mise v SSSR v letech 2. světové války příliš zblízka viděl plány a praktiky komunistů. Snažil se toto nebezpečí pro československou demokracii v mezích svých sil omezit, ale tím si určil svůj další tragický osud. 
 
Již jsem to tu řekl v minulosti jednou: „Často slýcháme hloupé odsudky na adresu armády a smyslu branné politiky našeho státu, ale málokdo z těch, kdo je vyslovují, je schopen si uvědomit novodobou historii českého vojáka – slavnou historii legií, dvě kruté zrady rádobyspojenců v letech 1938 a 1968, boj s nacistickými okupanty na domácím i zahraniční frontě, tvrdé komunistické čistky v důstojnickém sboru po roce 1948, devastaci armády v očích veřejnosti v 50. a 70. letech. To jsou velké zkoušky našich vojáků, ze kterých vyšel se ctí nejen Heliodor Píka, ale stovky a tisíce dalších mužů, kteří si zaslouží naši úctu a pozornost.“
 
Proto chci zde na tomto místě odmítnout nejen snahy považovat zločiny komunistů za bezvýznamnou minulost, ale také projevit i svůj současný obdiv a úctu k dnešním příslušníkům Armády České republiky v náročných zahraničních misích bez ohledu na časté hloupé útoky na ně z řad populistů, kteří vůbec nejsou schopni chápat nová globální bezpečnostní rizika, ohrožující zcela reálně euroatlantickou společnost a tím pádem i naši zem. Vidím zde totiž důstojné navázání kontinuity dnešních vojáků na nejlepší tradice naší armády, které před nimi psali svými dramatickými životy lidé jako Heliodor Píka.
 
Čest památce všech padlých, vězněných a popravených českých vojáků!
MUDr. Přemysl Sobotka

1. místopředseda Senátu PČR
předseda regionálního sdružení
člen gremia s hlasem poradním

Štítky:
projev PS-vystoupeni