Business den Ruské federace

11. září 2012
Business den Ruské federace

Projev 1. místopředsedy Senátu PČR Přemysla Sobotky na „Business dnu Ruské federace“, konaném v rámci doprovodného programu Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně. Brněnské výstaviště, 11. září 2012

Vážené dámy a pánové,
 
rok se sešel s rokem a jsem opět v Brně, abych vás účastníky Business dne Ruské federace, který se koná v rámci 54. mezinárodního strojírenského veletrhu, mohl srdečně pozdravit. Již loni jsem zde říkal, že se s ruskými podnikateli potkávám poměrně často a právě návštěva této brněnské akce se již prakticky stala trvalou součástí mých diářů.
 
Tato setkání zde v Brně mi každoročně pomáhají probudit příjemné vzpomínky na Petěrburg, Murmansk, Moskvu, Volgograd, Kazaň či sibiřský Jekatěrinburg, kde jsem v minulosti mohl poznávat nejen pamětihodnosti Ruské federace, ale také se při setkáních s ruskými a českými podnikateli a obchodníky podrobněji seznámit s dalšími možnostmi rozšíření česko-ruských obchodních vztahů. Ty mají již od přelomu 19. a 20. století bohaté tradice, ale historie je sice velice zajímavá a užitečná věc, avšak v oblasti ekonomických vazeb se může stát často spíše brzdou, protože rozhodující zde je to, co bude zítra či pozítří.
 
Novináři nám každodenně připomínají současnou globální finanční a hospodářskou krizi. Ano, není to nijak příjemná věc, ale já si přesto myslím, že tato situace nám paradoxně dává velké šance své obchodní vztahy dostat na ještě větší úroveň ku prospěchu obou našich zemí. Nepochybuji o tom, že je to reálné a mnohem užitečnější než politika vytloukání klínu klínem či oddalování problémů, jak to dnes bohužel někde ve světě vidíme. Nemám důvod pochybovat o zdravém instinktu našich i ruských podnikatelů a obchodníků.
 
Proto bych rád dnes popřál našim ruským hostům i jejich českým partnerům hodně úspěchů v práci a v souvislosti s dneškem co nejpříjemnější pobyt v Brně a hlavně nové kontakty i kontrakty, abychom zde za rok mohli s hrdostí konstatovat nejen to, že seriózní business dělá dobré přátele, ale také to, že jejich obchody byly za uplynulý rok opět větší a úspěšnější.
 
Děkuji vám za pozornost.
MUDr. Přemysl Sobotka

1. místopředseda Senátu PČR
předseda regionálního sdružení
člen gremia s hlasem poradním