Benefiční projekt MUSICA TEREZIANA 2012

16. září 2012
Benefiční projekt MUSICA TEREZIANA 2012

Projev 1. místopředsedy Senátu PČR Přemysla Sobotky na benefičním projektu MUSICA TEREZIANA 2012

Vážené dámy a pánové,

dovolte mi, abych vás zde v litoměřickém divadle srdečně uvítal na prvním ročníku benefičního projektu Musica Teresiana, který je zasvěcen památce obětí Šoa v terezínském ghettu v letech 2. světové války.

Jako člověk, který nemá rád prázdné formality, nejsem příznivcem pietních aktů a vzpomínek bez obsahu. Jsem naopak přesvědčen o tom, že i sebesmutnější vzpomínka na oběti válek a totalitních režimů by právě z upřímné úcty k těmto zemřelým měla obsahovat alespoň trochu pohlazení a lidského optimismu nejlépe prostřednictvím uměleckých prostředků jako potvrzení, že ti lidé nezemřeli nadarmo a že žádné zlo, násilí a nenávist nemohou být páchány do nekonečna, protože lidská svoboda a humanita si vždy nakonec najdou cestu z temnot k slunečním paprskům.

Proto si cením toho, že například pietní vzpomínky v Lidicích jsou v posledních letech spojeny s vystoupením dětských pěveckých souborů či se soutěží dětské kresby. Byl jsem dojat před několika lety, když jsem předával ceny z této soutěže dětem například při své pracovní návštěvě Ázerbájdžánu.

Právě terezínské ghetto je dnes již legendární uměleckými aktivitami, které zde v nelidských podmínkách provozovali jeho nedobrovolní dospělí i dětští obyvatelé před transportem do táborů smrti. Depozitáře Památníku Terezín jsou toho bohatým dokladem. Proto jsem velice uvítal myšlenku dnešního projektu a rád bych za ni jeho hlavním iniciátorům paní Editě Adlerové, Ivě Klusalové a městu Terezín poděkoval.

Pevně doufám, že jsme dnes účastníky vzniku nové kulturní tradice, která pomůže nejen důstojně připomenout terezínské mučedníky z let holocaustu, ale stejně tak obohatí kulturní život dnešního Terezínu a časem, jak pevně věřím, se dostane do povědomí i mnoha dalších zahraničních umělců a přiláká je sem k prezentaci svého umění.

Dovolte mi, abych zatím dnes všem přítomným popřál příjemný večer a hluboký umělecký zážitek.

Děkuji vám za pozornost.

MUDr. Přemysl Sobotka

předseda regionálního sdružení
člen gremia s hlasem poradním