Zahájení konference 'East-West Business Forum 2012'

18. září 2012
Zahájení konference 'East-West Business Forum 2012'

Projev 1. místopředsedy Senátu PČR P. Sobotky na zahájení konference „East-West Business Forum 2012“ na téma ekonomické a investiční spolupráce mezi Českou republikou a členskými zeměmi Organizace islámské spolupráce.

Vážené dámy a pánové, 

jsem velice rád, že dnes mohu jménem Senátu Parlamentu ČR srdečně pozdravit přítomné účastníky 4. ročníku konference Mezinárodní obchodní komory v ČR East-West Business Forum. Konference probíhá ve spolupráci se zeměmi Organizace islámské spolupráce (OIC) a považuji ji za velice zajímavou možnost rozšíření hospodářské a obchodní spolupráce s řadou zemí OIC od Turecka až po Malajsii. 

Často slýcháme, že národy a země s rozdílnými historickými, kulturními a náboženskými tradicemi nejlépe spojují umělci a sportovci, ale přiznejme si, že to není vždy pravda a že takový mezinárodní fotbalový zápas někdy nadělá více škod, než je zdrávo.

Úspěšné obchody a výhodná ekonomická spolupráce byly naopak vždy jistotou dobrých vztahů. Kvalitní zboží, cenné suroviny či služby všeho druhu dokáží být naopak takřka vždy úspěšné. V minulosti to byli právě obchodníci, kteří pomáhali přibližovat svým krajanům cizí svět a byli prvními posly dobrých vztahů mezi národy, které se dosud neznaly. V českých školách se učitelé žáčkům chlubí, že naše krásná metropole Praha je zmiňována poprvé v roce 966, kdy o ní s obdivem píše ve své zprávě vyslanec córdóbského chalífy al-Hakama II. Ibrahim ibn Jakub, což byl obchodník…

Zítra, jak jsem byl informován, proběhne v návaznosti na konferenci řada bilaterálních jednání českých firem a účastníků incomingových misí ze zemí OIC. Přál bych si, aby byly úspěšné. 

Výhoda bilaterární jednání spočívá v tom, že mohou lépe postihnout potřeby obou stran, dát jim možnost volby a výběru, kdy nejsou omezovány směrnicemi vyšších orgánů či kvótami, nařizujícími, co a v jakém množství je obchodovatelné, jak jsme kdysi my Češi poznali ke své nezměrné škodě v letech nechvalně proslulé RVHP a občas poznáváme v jiných modifikacích ještě dnes.

Proto přeji úspěšné jednání této konferenci i zítřejším pracovním schůzkám. Poslední poznámka – my politici musíme otevírat dveře podnikatelů a věřím, že ti už si popradí.

Děkuji vám za pozornost.

MUDr. Přemysl Sobotka

předseda regionálního sdružení
člen gremia s hlasem poradním
1. místopředseda Senátu PČR