Slavnostní nástup 31. brigády radiační, chemické a biologické ochrany, u příležitosti připomenutí 35. výročí vzniku brigády

21. září 2012
Slavnostní nástup 31. brigády radiační, chemické a biologické ochrany, u příležitosti připomenutí 35. výročí vzniku brigády

Projev 1. místopředsedy Senátu Přemysla Sobotky na slavnostním nástupu 31. brigády radiační, chemické a biologické ochrany, u příležitosti připomenutí 35. výročí vzniku brigády.

Vojáci 31. brigády radiační, chemické a biologické ochrany Armády České republiky!

Je mi pokaždé ctí, že k vám mohu za sebe i jménem Senátu Parlamentu ČR promluvit. Většina z vás dobře ví, že se takto setkáváme poměrně často. Vždy jsem byl na vás jako liberecký patriot pyšný a vždy jsem měl velkou radost, když jste se vraceli z náročných zahraničních misí v pořádku.

Vzpomínám si například na rok 2009, s jakou hrdostí jsem vás tehdy vítal po vašem návratu z mise v afghánské provincie Uruzgán, kde jste úspěšně působili na základně Camp Hadrian spolu s příslušníky nizozemské armády.

Jsem tělem a duší Liberečák, a tak když mám jmenovat symboly města, které mám rád, napadnou mne ihned bez velkého přemýšlení vedle Ještědu, bílých tygrů v ZOO, hokejistů, volejbalistů, fotbalistů či lyžařů mezi prvními jsou pro mne automaticky i liberečtí chemici!

Historie chemického vojska v Liberci je nesmírně zajímavá a bohatá. Za všechno stačí laikům připomenout, že jste byli první odborností novodobé české armády, která úspěšně zvládla transformaci do struktur NATO a všechny zahraniční partnery překvapila svou kvalitou, kterou od té doby nejednou prokázala při zahraničních misích i mezinárodních spojeneckých cvičeních.

Již jsem to v minulosti několikrát říkal, ale rád to zopakuji: Jsem rád, že se městu Liberec podařilo udržet vaši posádku zde pod Ještědem a chci opět slíbit, že v mé osobě budete mít vždy velkého příznivce, který udělá vše co je v jeho silách, abyste byli v této zemi přijímáni s úctou, která vám náleží a abyste se naopak vy nemuseli za nás doma v zahraničí stydět.

Děkuji vám za pozornost.

MUDr. Přemysl Sobotka

předseda regionálního sdružení
člen gremia s hlasem poradním
1. místopředseda Senátu PČR